La Diputació presenta un llibre sobre l'església parroquial de Santa Maria Magdalena de la Masó

Considerada com el temple religiós neoclàssic més destacat del Camp de Tarragona.

20/04/2012
La Diputació presenta un llibre sobre l'església parroquial de Santa Maria Magdalena de la Masó
La Diputació presenta un llibre sobre l'església parroquial de Santa Maria Magdalena de la Masó

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona va acollir ahir al vespre la presentació del llibre L’església parroquial de Santa Maria Magdalena de la Masó, obra del doctor en Història Contemporània Robert Vallverdú i Martí. L’exconseller de la Generalitat de Catalunya i expresident de la Diputació de Tarragona, Josep Gomis, va ser l’encarregat de presentar l’obra en un acte que va comptar amb la presència del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, i de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol.

El llibre de Vallverdú estudia la construcció del que es considera el temple religiós neoclàssic més destacat del Camp de Tarragona. Es tracta d’una obra completa global sobre l’església parroquial de Santa Maria Magdalena (des de l’explicació de l’hagiografia de la patrona fins al rectorologi parroquial), que aplega el recull de goigs parroquials i el sentit del ball de Santa Magdalena, és a dir, tot el devocionari que neix i creix a l’entorn de l’advocació. Així mateix, i des del punt de vista de la història de l’edifici, a través del llibre es pot seguir com es feia una contractació en el segle XIX. Aquesta publicació va obtenir el XXII Premi Rodon-Giró de Valls de l’any 2012

Durant l’acte de presentació del llibre, el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, es va referir a l’obra de Vallverdú com “un estudi seriós, documentat al detall”, i va assegurar que “es tracta d’una publicació de gran valor, no només pel poble de la Masó, sinó també pel món de l’art i la cultura, ja que gràcies a aquesta obra avui podem saber més coses sobre la construcció i embelliment de les esglésies al segle XIX”.

Al seu torn, Josep Gomis va assegurar que el llibre que avui presentem “està fet amb amor”, i va explicar que es tracta d’un treball “que ens ajuda a valorar la nostra història”.

El propi autor, Robert Vallverdú, va explicar als assistents que el seu objectiu, a l’hora de fer aquest llibre, “ha estat sempre, i des del començament: fer una història de l’església de Santa Maria Magdalena lligada als principals esdeveniments del poble de la Masó i de Catalunya”. Així mateix, Vallverdú va mostrar el seu agraïment a totes aquelles persones que han fet possible la publicació del llibre, i de manera especial, a la Diputació i l’Arquebisbat pel seu suport i presència a l’acte.

Finalment, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va posar de manifest que l’obra de Vallverdú “fa palesa la riquesa cultural de la nostra arxidiòcesi”, i es va referir a la importància que té aquest llibre a l’hora de difondre el patrimoni històric, cultural i religiós de les nostres comarques.

L'església parroquial de Santa Magdalena fou bastida a la fi del segle XIX. D'estil neoclàssic, és obra de l'arquitecte tarragoní Ramon Salas i Ricomà (1848-1926), autor, entre altres obres, del retaule de Santa Maria Magdalena de la Catedral de Tarragona, del Balcó del Mediterrani, o de l’antiga Plaça de Braus. El campanar de l’església és una construcció del 1817, aproximadament. La seva característica és que està separat de l'església, ja que pertanyia a una edificació anterior.

L’autor

Nascut a la Masó (Alt Camp) i resident a Tarragona, Robert Vallverdú i Martí és doctor en Historia Contemporània i llicenciat en Filologia Romànica. Membre de la Reial Acadèmia de la Història i investigador actiu del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Vallverdú és catedràtic de l’Institut Pons d'Icart de Tarragona, a més de professor associat de la Universitat Rovira i Virgili. És un dels més prestigiosos investigadors de les comarques de Tarragona i figura cabdal en el món de la historiografia catalana. Ha publicat diverses obres d'assaig i de recerca històrica, centrades, bàsicament, en el segle XIX, a més de múltiples articles de recerca.

Galeria d'imatges