La Jove Orquestra Simfònica de la Diputació de Tarragona reprèn l’activitat pedagògica i musical amb una estada i tres concerts

Una cinquantena de joves músics dels tres conservatoris de la Diputació conviuen i comparteixen assajos i activitat pedagògica a Prat de Comte mentre preparen tres concerts que oferiran a Tortosa, Reus i Tarragona

11/07/2016
Educació
Prat de Comte
Comunicació
Uns dels assajos de la Jove Orquesta Simfònica de la Diputació
Uns dels assajos de la Jove Orquesta Simfònica de la Diputació

La Jove Orquestra Simfònica de la Diputació de Tarragona ha iniciat aquest dilluns la seva dotzena estada en una edició que culminarà amb tres concerts consecutius a Tortosa, Reus i Tarragona els dies 15, 16 i 17 de juliol. Una cinquantena d’alumnes dels tres conservatoris de la Diputació de Tarragona participen en aquest projecte pedagògic que durant una setmana treballa i viu la música de manera conjunta i intensa. Els alumnes dels conservatoris de Tarragona, Reus i Tortosa donen forma a una agrupació excepcional que només és possible -per les seves dimensions i el seu nivell- gràcies a aquesta coordinació i treball conjunt. L’estada té lloc des d’avui dilluns, 11 de juliol i fins el dia 15 a l’alberg Ca la Jepa de Prat de Comte (Terra Alta).

Fruit d’aquest treball, coordinat i seguit per professors dels tres conservatoris, els integrants de la Jove Orquestra tenen l’oportunitat d’aprendre el funcionament d’una orquestra simfònica amb un repertori rellevant que podran oferir al públic. En aquesta ocasió, els concerts tindran lloc a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa el dia 15 de juliol, al Teatre Bartrina de Reus, el dia 16, i a l’Auditori Diputació de Tarragona, el dia 17. Els concerts i el treball conjunt dels integrants de la Jove Orquestra estaran conduïts per un director convidat de prestigi, Manel Valdivieso, director Artístic de la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya). Tots els concerts començaran a les set de la tarda.

 

Convivència i un procés d’aprenentatge per créixer amb la música

El procés d’aprenentatge ja s’inicia amb les proves de selecció dels alumnes de la JOSDT, que els ajuda a preparar-se seriosament i amb rigor per poder ser admesos dins el mateix projecte. El treball intensiu als assajos els ajuda també a aprendre a treballar amb un bon nivell de concentració. Es beneficien tant dels assajos parcials com dels generals veient el funcionament intern d’una orquestra fins arribar a la producció final que es materialitza en els concerts oberts als auditoris.

No només es tracta de treballar un repertori interessant durant una setmana, sinó que sumant els esforços de tots els seus integrants, alumnes i també tota la comunitat educativa dels centres d’educació musical de la Diputació de Tarragona duen a terme una feina que es converteix en una valuosa experiència, no només a nivell de repertori, sinó sobretot, i especialment, a nivell humà.

 

Beethoven i Bizet al repertori

El programa dels concerts està integrat per obres significatives del repertori orquestral. En primer lloc, la Simfonia núm. 2 en Re Major, Op. 36 de Ludwig van Beethoven Carmen Suite núm. 1 de Georges Bizet. Es tracta d’un programa variat que requereix pràcticament totes les especialitats instrumentals orquestrals que s’estudien als Conservatoris de la Diputació. D’aquesta forma, es dóna l’oportunitat a un nombre elevat i variat d’alumnes

 

El director convidat

La direcció musical de la JOSDT 2016 és el Mestre Manel Valdivieso. Com a director titular de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) compta amb una llarga experiència amb orquestres de joves és el principal responsable de l’orquestra jove de referència a Catalunya. D’entre la seva activitat recent en destaquen nombroses presències a la Temporada establede la Simfònica de Frankfurt-Oder (BSOF-Alemanya), BOS (Orquestra Simfònica de Bilbao), OFM (Orquesta Filharmónica de Málaga), OCG (Orquesta Ciudad de Granada), ORTVE i L’Orquestra de Cambra de Ginebra (Suïssa).

Ha estat el titular de l’aula de Direcció d’Orquestra al Musikene de 2010 a 2013 i actualment és professor al Conservatori Superior del Liceu (Barcelona).

 

Etiqueta: 
Música
Galeria d'imatges
  • Un dels assajos de la Jove Orquestra Simfònica de la Diputació