VIII CICLE DE CONFERÈNCIES DE MUNTANYA

ALPINISME, LA GESTIÓ DE L'EXCEL·LÈNCIA

VIII Cicle de Conferències de Muntanya, 'Alpinisme, la gestió de l'excel·lència"
VIII Cicle de Conferències de Muntanya, 'Alpinisme, la gestió de l'excel·lència"

 

Els propers dies tindrà lloc una nova edició del Cicle de Conferències de Muntanya, organitzat per la Diputació de Tarragona i el Club Alpí K2, que, enguany, arriba a la vuitena edició sota el títol 'Alpinisme, la gestió de l’excel·lència'.

El Cicle de Conferències de Muntanya se celebra entre els dies 12 de febrer al 5 de març, sempre a les 19.30 h a l'Auditori Diputació.

Calendari de conferències

DataTítolConferenciant
12 de febrerCaminant cap a la novena dimensióMar Álvarez
19 de febrerSobreviure fent vuitmils, la tragèdia del 2008 al K2Alberto Zerain
26 de febrerVivències, tirant de la memòriaJordi Pons
5 de marçEl Broad Peak d'Òscar CadiachÒscar Cadiach

 

L'entrada és lliure a tot el Cicle i limitada a l'aforament de la sala.

La conferència inaugural, 'Caminant cap a la novena dimensió', anirà a càrrec de l'escaladora Mar Álvarez, la cinquena dona de tot el món que ha superat el grau 9a en la modalitat d'escalada esportiva en roca, quan l'estiu passat va encadenar Era Vella a Margalef. L'escaladora és la primera catalana que ha realitzat aquesta mítica via del Priorat, després de dos mesos de treball a peu de roca.

'El sol fet d’atrevir-me a intentar-ho, va significar molt per a mi, em va semblar inabastable i això em va motivar'
Mar Álvarez. Fotografia: Carlos Pérez

Mar Álvarez parlarà de la seva trajectòria, del camí que ha anat seguint fins aconseguir el novè grau. Aquestes són les seves fites assolides més destacables: Mind Control a Oliana (8c+), Fish Eye a Oliana (8c), Terence Hill a Margalef (8b+), Géminis a Rodellar (8b+), Tripa de Conejo a Rodellar (8b+), Ixeia a Rodellar (8b+) i Era Vella a Margalef (9a). La seva trajectòria ha tingut molta repercussió mediàtica nacional i internacional, amb aparicions a les principals webs d’escalada americanes i webs internacionals. Les properes fites són les d’assentar el grau 9a i no descarta provar en un futur el grau 9a+.

 

'Sobreviure fent vuitmils, la tragèdia del 2008 al K2' d'Alberto Zerain, alpinista, serà la segona concferència del cicle.

Alberto Zerain va ser l’únic muntanyenc que, amb una ascensió meteòrica, va trepitjar en solitari el cim del K2: “el dia de l’atac al cim, em costava buscar-me a mi mateix com a company de cordada, al trobar-me una exagerada multitud que somiava com jo a arribar al cim”. Aquell 1 d’agost de 2008, dia somiat per escalar el K2, es convertiria en la major tragèdia viscuda a més de 8.300 m en una muntanya.

Aquest alpinista basc va començar als disset anys pujant als Pirineus i als Pics d’Europa, i segueix amb destacades escalades als Alps: corredor Gervasutti en solitari, via dels Suïssos a Les Courtes i la cara nord de l’Eiger (1985), Andes del Perú, Bolívia i Equador. Fitz Roy a la Patagònia amb intent al Cerro Torre. Expedicions a l’Himàlaia i el Karakorum. Ama Dablam (2004), Everest (1993) -primer alabès- , Makalu (1995) -camp 3 a cim en solitari-, intent al K2 per ruta Tomislav Česen, recreació d’Irvin a l’Everest expedició televisió (Al filo de lo impossible) -cota màxima assolida, 8.600 m-, Lhotse (2001), Gasherbrun I i II (2006), K2 (2008) i Kanchenjunga (2009). Intent en solitari a l’Everest pel corredor Hornbein (2010) i a l’aresta Mazeno al Nanga Parbat (2011).

 

El 26 de febrer el cicle ens portarà 'Vivències, tirant de la memòria' de la mà de Jordi Pons, alpinista, considerat un dels pares de l’actual generació d’alpinistes i escaladors de Catalunya i de tot l’Estat.

Es mostrarà un documental amb importants ascensions realitzades juntament amb companys arreu del planeta, ascensions que van suposar un abans i un després dins la història de l’alpinisme català, pel fet d’haver estat els primers muntanyencs de l’Estat espanyol a aconseguir-ho. Malgrat el pas dels anys, la majoria d’ascensions aconseguides als anys 60 i 70 segueixen exigint una certa gosadia a l’hora d’escalar-les, per bé que els materials ja no són els mateixos d’aquells anys ni tampoc la concepció de com assolir un cim, uns valors que formen part d’aquesta projecció.

Jordi Pons ens farà un repàs dels cinquanta anys d’alpinisme a través de les seves ascensions als Alps i les expedicions als Andes, l’Hindu Kush i l’Himàlaia. Ens parlarà d'ascensions a parets mítiques com la cara nord de l’Eiger, del Matterhorn i l’esperó Walker de les Grans Jorasses al massís del Mont Blanc. Conquesta del primer 7.000 de l'Estat espanyol i del primer 8.000, cim verge de l’Annapurna Est. Va formar part de la primera expedició catalana a l’Everest l’any 1982.

 

'El Broad Peak d’Òscar Cadiach' tancarà el VIII Cicle de Conferències de Muntanya, amb l'alpinista Òscar Cadiach

A punt de finalitzar els darrers 8.047 m que li manquen per assolir el projecte 'Expedició Himalayan Challenge 14+1x8000', ens reflectirà la seva trajectòria històrica en el repte de la conquesta del Broad Peak, dotzena muntanya més alta de la Terra i quarta més alta del Pakistan, situada al massís del Karakorum, fronterer amb la Xina, assolida per primera vegada el 1957 per una expedició austríaca integrada per Marcus Schmuck, Fritz Wintersteller, Kurt Diemberger i Hermann Buhl.

Alpinista, explorador, muntanyenc, empresari, conferenciant, productor de documentals, càmera professional de TVE. Premis internacionals als festivals de Montreal, Inkafest i Torelló per L’altra cara del K2. Cap d’expedició i director tècnic del programa El cim de TV3. L’han acompanyat més de 600 persones al llarg de més de 60 expedicions. Cap d’expedició en més de trenta ocasions, guia professional UIAGM i tècnic superior esportiu de Muntanya. Ha assolit 13+3 cims de més de 8.000 m, sempre sense oxigen artificial. Ha trepitjat dues vegades el cim de l’Everest, i ha estat el primer occidental a superar l’aresta nord de l’Everest i el 2n graó en lliure el 1985, considerada l’escalada més alta de la Terra.

Galeria d'imatges
 • Serralada del Karakorum. Fotografia: Òscar Cadiach
 • Mar Álvarez. Fotografia: Carlos Pérez
 • Mar Álvarez escalant 'Era Vella'. Fotografia: Carlos Pérez
 • Mar Álvarez escalant 'Era Vella'. Fotografia: Carlos Pérez
 • Mar Álvarez escalant 'Era Vella'. Fotografia: Carlos Pérez
 • Alberto Zerain al Broad Peak al 2008
 • Alberto Zerain al Broad Peak al 2008
 • Alberto Zerain al Nanga Parbat al 2011
 • Alberto Zerain al Nanga Parbat al 2011
 • Jordi Pons al cim del Fujihama
 • Jordi Pons en la paret nord del Dru
 • Jordi Pons (1981)
 • Jordi Pons a l'Eiger al 1964
 • Òscar Cadiach al Kanchenjunga
 • Òscar Cadiach al Kanchenjunga
 • Òscar Cadiach al Kanchenjunga
 • Òscar Cadiach al Kanchenjunga