ini
TALLER DE PERCUSSIÓ D'ORQUESTRA

MANUEL MARTÍNEZ NAVARRO
Assistent de Solista a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu

 

El passat dimecres 9 d'Octubre els alumnes de percussió de Grau Professional dels professors Francesc Vidagany i Roger Lorente de l'Escola de Música i Conservatori de la Diputació a Tarragona van rebre a Manuel Martínez Navarro, jove percussionista valencià amb una àmplia experiència orquestral, ja que ha estat assistent de solista de la Royal Flemish Philharmonic Orquestra d'Antwerpen (Bèlgica), i en la actualitat ocupa el mateix rol a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu. A més, ha col·laborat amb una llarga llista d'orquestres d'arreu d'Europa.

La trobada estava motivada per la necessitat dels alumnes d'aprofundir en un camp molt important en la seva formació, per una banda, per la importància de la percussió dins del repertori d’orquestra i per una altra, donat que la majoria d'ells participen anualment en les proves de selecció i posteriors trobades de les principals Bandes i Orquestres joves del territori (Banda Simfònica i Jove Orquestra de la Diputació de Tarragona, Jove Orquestra Intercomarcal, Orquestra de la URV, Jove Orquestra Nacional de Catalunya...)

Durant quatre intenses hores, Manuel ens va explicar les principals tècniques, recursos i "trucs" per a tocar els petits instruments de percussió tan habituals en la música simfònica (pandereta, el triangle o els plats) i  sovint arraconats a l'aula pels instruments de caire més solista (la marimba, les timbales o la bateria).

Al llarg de la tarda també es va donar peu a un interessant debat al voltant de tota la part psicològica que envolta una audició d'orquestra, actitud, preparació prèvia, autoconfiança.... per a afrontar una prova que serà cara o creu en qüestió de minuts.

Com a conclusió, puc dir que sempre és un plaer rebre a casa gent d'un nivell artístic i humà tan gran, i , sobre tot, amb un gran interès a compartir la seva experiència amb noies i nois que els prenen com a models, amb la responsabilitat que això comporta.