ini

De l'11 al 17 de juliol de 2022

Presentació

Aquest any, la Jove Orquestra de la Diputació de Tarragona farà la seva 16a. edició. Després de l’èxit d’altres anys, es constata la necessitat d’un projecte de jove orquestra compartit entre els tres conservatoris de la Diputació pel gran benefici pedagògic, artístic, social i humà que aporta.

Malauradament, hem patit una aturada del projecte de dos anys, a causa de la situació sanitària que es dona a nivell mundial. Per aquest motiu, el projecte es reprèn amb moltes ganes, amb la voluntat de continuar proporcionant als alumnes una activitat molt important per a la seva formació musical i humana. És necessari anar recuperant la normalitat, tot i que cal ser conscients que caldrà prendre totes les mesures necessàries i seguir els protocols establerts per garantir la seguretat de l’alumnat, professorat, totes les persones implicades en el projecte i les seves famílies.

L’activitat pedagògica que es desenvolupa en aquesta Jove Orquestra és del tot diferent a la que l’alumnat rep  durant el curs. Es tracta d’una activitat intensa, alhora que divertida, on l’alumnat pot formar part d’una orquestra la qual, per les seves dimensions i el seu nivell, només es troba en una activitat d’aquestes característiques. Es reuneix l’alumnat dels tres centres realitzar un projecte comú, creant una orquestra que només és possible gràcies a la suma dels esforços dels conservatori de Tarragona, Tortosa i Reus. Gràcies a aquesta coordinació i treball conjunt, es pot interpretar un repertori que, per a cada conservatori per separat, seria inabastable per la plantilla requerida i pel nivell de dificultat del mateix.

La gran importància d’una orquestra d’aquestes característiques, sorgida dels conservatoris de la Diputació de Tarragona, rau en què, a més de donar una formació de qualitat a l’alumnat, es mostra la gran tasca que s’està realitzant en els nostres centres i que es posa de manifest en els concerts que es realitzen a diferents auditoris de la demarcació.

Informació i dates

Estada:                                del 11 al 17 de juliol de 2022

Lloc de l’estada:               Casa de colònies “Ca Manxol” de Rasquera

Concerts:                            16 i 17 de juliol

Lloc dels concerts: Els dos concerts es repartirien entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

 • Terres de l’Ebre:         · Auditori de la Lira Ampostina (dia 16)
 • Camp de Tarragona: · Teatre Auditori Salou (TAS) (dia 17)

Preu total de l’estada:  188€

Objectius

Pedagògics

 • Oferir una experiència orquestral complementaria a l’assignatura cursada pels alumnes dels nostres centres.
 • Oferir la possibilitat de treballar amb directors convidats.
 • Oferir la possibilitat de treballar un repertori que només és possible abordar gràcies a la suma d’esforços de les plantilles dels tres centres de la Diputació.
 • Oferir la possibilitat de treballar a un nivell (homogeni) que en els centres no és possible de forma individual.
 • Oferir la possibilitat de treballar repertoris que només són possibles amb una secció de corda prou àmplia.
 • Integrar especialitats instrumentals que pel repertori o el gruix de corda que les requereix no es poden integrar fàcilment en les orquestres del centre: tuba, saxo, piano, etc.
 • Oferir la possibilitat de fer un treball intensiu que permeti un aprofundiment en el coneixement de l’obra i l’assoliment d’uns resultats satisfactoris.
 • Oferir la possibilitat d’actuar en escenaris, circuits i programacions inabastables per a les orquestres dels centres.
 • Oferir un treball de parcials i seccions amb altre professorat, en forma i temporització necessaris per a l’assoliment del repertori plantejat i la descoberta de noves metodologies, tractaments estilístics, etc.
 • Fomentar el treball en equip entre l’alumnat dels tres conservatoris de la Diputació de Tarragona.
 • Propiciar la convivència entre l’alumnat afavorir la motivació en l’elaboració d’un projecte comú.

Director convidat - Diego Martín-Etxebarria

Diego Martín-Etxebarria 

Principal Director Resident del Teatre de l’Òpera de Chemnitz des de l’any 2020, Diego Martin-Etxebarria ha estat Principal Director Resident i Sots-director Musical General dels Teatres de Krefeld i Mönchengladbach (Alemanya) entre els anys 2016 i 2020. Va atraure l’atenció internacional després de ser galardonat amb el Primer Premi, el Premi Hideo Saito y el Premi Asahi al Concurs de Direcció d’Orquesta de Tokio l’any 2015.

Entre els seus compromisos per a la temporada 2021/22 destaquen les òperes Aida de Verdi, Lohengrin de Wagner, Hänsel und Gretel de Humperdinck, El rapte en el serrallo de Mozart, La vidua alegre de Léhar, els ballets El trencanous i El llac dels cignes de Txaikovski i Romeo i Julieta de ProkoFiev al Teatre de Chemnitz, L'elisir d'amore de Donizetti al Teatre Principal de Palma de Mallorca així como diversos concerts al davant de la Robert Schumann Philharmonie i la tornada al Teatro Arriaga per a dirigir una versió esceniFicada per Calixto Bieito de l’Oratori de Nadal de Bach amb l’Orquestra Simfònica de Bilbao.

Director musical de l’Euskadiko Ikasleen Orkestra d’Euskadi el 2007 i 2008, i de la Akademisches Orchester Freiburg entre els anys 2010 i 2012, ha estat convidat a nivell internacional per l’Osaka Philharmonic, Yomiuri Nippon Symphony, Nagoya  Philharmonic, Kansai Philharmonic, Osaka Symphony, Central Aichi Symphony, l’Orquesta Sinfónica Nacional de Colombia, la St. Petersburg State Capella Symphony Orchestra o la Philharmonisches Orchester Freiburg, entre d’altres. A l’Estat Espanyol ha dirigit les Orquestres de RTVE, Bilbao, Euskadi, Galicia, Granada, Barcelona, Oviedo Filarmonía, Màlaga, Tenerife i Orquesta Nacional de España.

En òpera, ha dirigit Die Verwandlung i Die Blinden de Paul-Heinz Dittrich a la Berliner Staatsoper, La Bohème de Puccini al Theater Augsburg, Don Pasquale al Centre Cultural de Terrassa, Rita al Volksbühne de Berlí, El gato con botas de Montsalvatge al Teatro Real, Die ZauberXlöte de Mozart al teatre de Chemnitz, la Kleines Haus de Dresden i el Theater Krefeld, Carmen de Bizet al Festival de Santa Florentina, Powder her face al Teatro Arriaga, Tres sombreros de copa al Teatro de la Zarzuela, Hänsel und Gretel de Humperdinck, The Consul de Menotti, Nabucco de Verdi, Gianni Schicchi de Puccini, Cavalleria rusticana de Mascagni, Die Faschingsfee de Kálmán, Orfeo als Inferns d’Offenbach i Rusalka de Dvorak als Teatres de Krefeld i Mönchengladbach.

Ha gravat l’òpera “Der Schuhu und die Xliegende Prinzessin” d’Udo Zimmermann al Teatre de Chemnitz per a Deutschlandfunk Kultur, el CD "Intimitats" amb música premiada de Marc Timón, la comèdia lírica "La Viola d'Or" d’Enric Morera (Premi Enderrock de la Crítica al Millor Disc de Clàssica 2016), el DVD "Sinfokids 2" amb l’Orquesta Sinfónica de Euskadi, així com el disc “El lament de la terra” amb música d’Albert Guinovart dirigint l’Orquesta Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya per al segell SONY.

Martin-Etxebarria va començar els seus estudio musicale als Conservatoris d’Amurrio i Vitòria i es va graduar en direcció d’orquestra a l’Escola Superior de Música de Catalunya (Barcelona). Becat per la Fundació Humboldt, “la Caixa”-DAAD i la AIE ha cursat estudis de postgrau en direcció d’òpera a les Hochschulen de Weimar i Dresden així como a l’Accademia Chigiana de Siena (Itàlia) amb Gianluigi Gelmetti. Altres mestres a la seva formació han estat Riccardo Frizza, Donato Renzetti, Dima Slobodeniouk, Christopher Seaman, Jesús López Cobos, Titus Engel o Lutz Köhler.

Proves i inscripció

1a convocatòria (per alumnat dels Conservatoris de la Diputació)
Aquesta convocatòria té com a objectiu confeccionar la plantilla dels membres titulars de l’orquestra i intentar cobrir totes les places disponibles.
 

DATA LÍMIT D’INSCRIPCIÓ A LES PROVES: 7 de març de 2022

 
 
Corda
19 de març
Matí: al Conservatori de Tortosa 
Tarda: al Conservatori de Reus
 
Vent i percussió: 12 de març (amb les proves per a la Banda Simfònica)
 
 
 
2a convocatòria (per alumnat extern)
Aquesta 2a convocatòria té com a objectiu cobrir les places vacants que pugui haver amb determinades especialitats instrumentals i confeccionar una llista d’espera per possibles baixes per malaltia o altres motius.
 
Corda: 7 de maig al Conservatori de Tarragona
 
Vent i percussió:  6 de maig (amb la 2a convocatòria per a la Banda Simfònica)
 

Programa

Alexander Borodin: Danses Polovstianes del Príncep Igor

Antonin Dvorak: Simfonia núm. 6 en Re Major, Op. 60

 • Allegro non tanto
 • Adagio
 • Scherzo. Furiant
 • Finale. Allegro con spirito

 

PLANTILLA D’ALUMNAT

2 Flautes (1 amb piccolo)

2 trompetes

12 violins primers

2 oboès (1 amb corn anglès)

3 trombons

10 violins segons

2 clarinets

1 tuba

8 violes

2 fagots

3 percusionistes

8 violoncels

4 trompes

1 arpa

4 contrabaixos