Aprofitant l’entorn privilegiat de l’escola Alba, la classe de transició a la vida adulta, amb la col·laboració del servei de psicologia i del servei de manteniment, van engegar un projecte de creació d’una aula exterior.
L’objectiu d’aquesta aula es crear un nou espai entès com una extensió de l’escola, on poder potenciar les oportunitats terapèutiques i pedagògiques que ofereix l’escola, al mateix temps que afavorir les interrelacions dels alumnes amb l’entorn.
Després de dies de treball i esforç, finalment es va inaugurar la nostra aula exterior, l’aula ROSA DELS VENTS. Ben segur que tots els alumnes de l’escola en gaudiran!
Amb Carnestoltes cremat
el bitxo ens ha deixat
i el Carnaval donem per acabat.
Moltes llàgrimes hem vessat
Fent la vetlla al seu costat.
Ara toca treballar
I la disbauxa abandonar.
A la propera festa ens retrobarem
I junts la compartirem.
Amb les ampolles solidàries de gel hidroalcohòlic d’àloe vera hem recaptat 322 euros.
Gràcies a tota la comunitat educativa per la vostra solidaritat.
Adolescència
“Paraula provinent del llatí Adolescere: “créixer","madurar".”
L’adolescència és un moment de creixement, rebel·lia i canvi per l’abandonament de la infantesa. És un període de transició cap al món adult.
Enmig d’aquesta transformació “camaleònica”, l’adolescent es veu abocat a la pèrdua del cos infantil i mancat de l’harmonia i la sincronia més pròpia de la infància. És llavors quan ja se’l veu gairebé un adult i, per tant, se li demana un nou rol que inevitablement el fa anar en la recerca d’una nova identitat; un camí ple de contradiccions i incerteses.
L’adolescent per créixer i arribar a ser ell mateix ha de trencar amb la imatge dependent present fins ara i alliberar-se del control parental en la mesura possible. Aquesta rebel·lió contra la identitat infantil és també una revolució contra els pares de la infantesa.
En aquesta etapa, el vincle entre pares i fills pot estar ple de dificultats en la relació, la comunicació i la confiança. Així, si els demanem que assumeixin una nova identitat també nosaltres, com a pares i educadors, ho haurem d’assumir. Aquest canvi ens mobilitzarà i ens obligarà a mirar i actuar des d’una altra perspectiva.
Per altra banda, el cos els exigeix satisfer noves necessitats i es veu immers en múltiples transformacions; el comportament i la manera d’actuar també es veuen sotmesos a canvis substancials que poden provocar resistències i fer emergir pors i neguits als adults acompanyants.
Convé recordar-nos que en el context d’educació especial els adolescents també necessiten fer equilibris i caminar enmig de l’adolescència per arribar a l’edat adulta.
Sovint el seu cos, la conducta o les seves manifestacions no es corresponen amb la seva edat., fet que fa que l’adult faci un ajustament automàtic i decideixi inconscientment tractar-lo d’una manera més infantil no permetent emergir els trets adolescents més característics com pot ser la sexualitat o mirant la conducta des d’una vessant no evolutiva.
Així doncs, a vegades veiem que és complicat que l’adult miri a l’adolescent amb diversitat funcional com un ser sexual; necessitat que apareix de manera imperiosa a l’adolescència. Sense adonar-nos-en i des de la protecció i l’estima no es posssibilta aquesta sexualitat i no es permet que entri en escena fins que potser no suposa un problema.
També podem observar que les conductes oposicionistes, intrínseques i necessàries a l’adolescència, es llegeixen des de la vessant de la discapacitat i s’associen a l’etiqueta diagnòstica i a les dificultats subjacents. Això fa que es cerquin solucions terapèutiques i/o rehabilitadores.
Si com a educador o familiar, em plantejo la conducta com quelcom que forma part d’ell/a i és inherent a la seva persona/etiqueta diagnòstica ho encararé de la mateixa manera que si la llegeixo com una etapa evolutiva necessària per arribar a la meta de fer-se adult?
L’adolescència és un procés imparable, impetuós, fresc i ple de granissades sobtades i dies de tempesta però amb molts moments de sol, calma i diversió. Els acompanyants i alhora observadors podem actuar facilitant aquest camí des d’una mirada tranquil·la i serena però permetent-nos sentir les preocupacions que se’n pot derivar i validant les inquietuds que d’aquí emergeixin.
Potser el que se’ns demana com a adults és romandre al seu costat oferint-los un entorn segur i amorós que els permeti créixer; vetllar per aconseguir un entorn que els inclogui i els estimuli, els permeti ser feliços i fer feliços a qui els envolta i, en definitiva, permetre’ls fer-se grans.
Tot això sense mai oblidar, tal com assenyala Jaume Funes, que cal estimar-los quan menys s’ho mereixin perquè gairebé segur que és quan més ho necessiten (1).
Georgina Anguera
Servei de psicoloia
(1) Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho necessito. Una guia per a pares i mestres d’adolescents
Jaume Funes. Barcelona: Columna, 2018
S’apropa el Nadal i a l’hort tenim un arbre per pintar. En funció de les característiques i necessitats dels nostres alumnes l’hem fet en diferents formats. Però primer de tot hem dibuixat el nostre arbre.
L’Aula verda va proposar aquest taller com una manera d’ aprofitar els elements que ens ofereix la pròpia natura.
L’hem pintat amb les nostres pròpies mans o dits. Per fer la capçada de l’arbre hem utilitzat pigments naturals, com per exemple: curry, cúrcuma, remolatxa, cafè...
Abans de pintar la capçada els nostres alumnes han tastat i olorat les espècies i s’ha creat un agradable taller sensorial. També han experimentat amb elles pintant-se els llavis amb la remolatxa i les mans amb la cúrcuma. Ha estat molt divertit!!!
Després hem agafat les espècies amb les mans i estampant-les a la capçada l’hem decorada creant un arbre sensorial.
En el format més gran de l’arbre, els alumnes han fet el tronc amb les seves cames. Com ho han fet? Els hem assegut damunt de la taula i la mestra ha resseguit les seves cames obertes amb un llapis dibuixant un tronc molt original. Aquest tronc també s’ha decorat amb la coberta de la garrofa, closques de fruits secs com l’avellana.
Què necessitem?
- Plats de plàstic
- Aigua
- Culleres ( per remenar la barreja)
- Espècies de diferents colors: curry, cúrcuma, remolatxa i cafè ( també hi ha altres opcions)
Com preparem els pigments naturals?
- Posem cadascuna de les espècies o materials que utilitzem per fer la pintura en diferents plats.
- Afegim aigua i ho barregem amb una cullera. Com més aigua, més diluït quedarà i per tant, més sensació d’aquarel·la. Els alumnes poden posar-se aquesta mescla a les mans i tastar la pintura amb pigments naturals.
Durant el desenvolupament de l’activitat hem valorat les emocions i opinions que ha suscitat aquesta experiència: alegria, enuig, satisfacció, curiositat, fàstic...)
Aquí teniu una mostra dels arbres artístics dels vostres fills/es.
A les portes de les Festes de Nadal i acabat aquest primer trimestre volem compartir amb tots vosaltres una reflexió i felicitació.
Aquest inici de curs es presentava amb molts reptes, dubtes i pors per aplicar les noves mesures sanitàries i poder donar la màxima normalitat a alumnes i famílies. Amb l'esforç i implicació de tots i totes tanquem aquest trimestre amb uns resultats molt bons, fruit de la implicació, compromís i responsabilitat de famílies i professionals del centre.
Us volem agrair de tot cor l'esforç de tothom.
És una felicitació, i una crida a continuar així per assolir el nostre objectiu principal: garantir la màxima presencialitat de l'alumnat al centre.
Aquest trimestre ho hem aconseguit.
Gràcies
El YAP (Young Athletes Program) és un programa elaborat colze a colze amb la Fundació Leo Messi i Special Olympics Catalunya que, mitjançant jocs, cançons i altres activitats, introdueix al món esportiu els infants de 2 a 9 anys amb discapacitat intel·lectual.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és, a banda de treballar l’equilibri, la flexibilitat, la força i la coordinació, que els petits puguin iniciar-se en l’esport i millorar la capacitat de relacionar-se amb el seu entorn.
Fa 5 anys, Special Olympics Catalunya va impulsar el YAP durant el curs escolar i l’Escola Alba es va adherir a aquest projecte, conjuntament amb l’Escola Font del Lleó de Reus.
Aquest curs degut a les mesures dels protocols del Covid-19 i per no trencar la traçabilitat dels grups estables, no serà possible compartir jornades presencialment entre les dues escoles.
Per continuar viu l’esperit del projecte hem programat tres sessions virtuals, una per trimestre, on podrem compartir els nostres progressos psicomotrius.
El dilluns 9 de novembre vam poder realitzar la primera sessió . Els alumnes amb l’acompanyament dels professionals de les dues escoles van gaudir i van viure molts moments de joc compartit i sobretot moltes rialles.
Us mostrem unes imatges per ensenyar-vos tot el que saben fer els nostres alumnes.
A poc a poc desembre va entrant
i amb ell Nadal esperant.
A l’escola el comencem a organitzar
i amb vosaltres el voldríem celebrar.
Uns tions construirem
que després amagarem
els més petits els buscaran
i quina feinada tindran!
Els vostres tions volem que ens presenteu
i per això una foto ens enviareu.
El Whatsapp tenim preparat
perquè no ens en falti cap!
Uns anuncis de Nadal pensarem
i els vídeos a la web publicarem
Farem un muntatge com cal
ai! quin percal!
Alguna sorpresa més arribarà?
per descobrir-ho, haureu d’esperar!
Com ja us vam dir,
La Castanyada ja és aquí!
A l’escola ja l’hem celebrat
I que bé que ens ho hem passat!
Que una bona Castanyada tingueu,
I amb els vostres ho celebreu!
Però......
Del poble no marxeu,
De sis persones no passeu,
I seguint aquestes mesures,
Feu-la com vulgueu!
Virtual o presencial
Celebreu-la com cal!
FELIÇ CASTANYADA!
LA CASTANYADA A L’ALBA
Ja fa dies que feinegem per l’escola preparar
I la Castanyada poder celebrar!
I és que la tardor ja ha arribat
I amb ella els colors han canviat!
Tot i que panellets no amassarem
No creieu pas que no en menjarem!
A la botiga n’anirem a comprar
Per poder-los degustar.
Taronja, groc, i marró
Són els colors de la tardor
I a l’escola ja han arribat
I és que els alumnes molt bé ho han preparat!
A l’Alba no queda ni un sol racó
On no hi hagi arribat la tardor!
I divendres la castanyada celebrarem
I amb molt de gust la programació us enviem!
Benvolguts/des famílies, alumnes i profesionals
Iniciem un nou curs, 2020-2021 i des de l’AMPA ALBA us donem la benvinguda.
Recordeu que l’AMPA és una associació,sense ànim de lucre, formada per pares i mares que dediquen el seu temps desinteressadament a treballar per complementar la tasca educativa de tots els alumnes de l’escola.
Per tant, tots els pares i mares fem l’AMPA!!!
No dubteu a fer-nos arribar els vostres dubtes o neguits i també us animem a col·laborar en la mesura que pogueu: aportant idees, fent una proposta, amb la quota de socis, participant en les activitats... mitjançant el nostre correu electrònic: alba.ampa@gmail.com
Tingueu en compte que una part del nostre pressupost està destinat al material que utilitzen els nostres fills a l’escola.
La quota és de 50 euros anuals.
Els que ja sou socis es renovarà automàticament i els que no, heu d’omplir els papers per ser socis que us facilitarà l’escola i retornar-los.
Si voleu també podeu seguir-nos al facebook AMPA CPEE ALBA
Per últim, informar-vos que aviat rebreu una enquesta promoguda per ASTAFANIAS, que és una associació que engloba les famílies de persones amb discapacitat de Tarragona, on es recolliran les nostres necessitats i prioritats. Per això és molt important que la responguem, perquè així tindrem una veu comú i més força per fer-nos escoltar. Ja que es molt important que tots lluitem en la mateixa direcció.
Que tingueu un bon curs i ànims, que entre tots ho aconseguirem.
Salutacions desde la Junta del AMPA del CPEE Alba
Benvolgudes famílies,
Ja som al més d’octubre i aviat s’iniciarà el període de vacunació de la GRIP.
L’AMPA, i amb la intenció de facilitar la vacunació de l’alumnat que se’ls ha d’administrar aquesta vacuna, ens ha sol·licitat que la vacunació es pugui fer al centre.
Després de realitzar les consultes amb el nostre CAP de referència, us oferim la possibilitat poder-la administrar a l’escola. Les vacunes les posarà l’Àngela Figuera, infermera del centre.
Per tal de poder sol·licitar les vacunes ens cal:
- Prescripció mèdica per la seva administració.
- Autorització de la família al centre per administrar-la.
- El dia que s’administri la vacuna cal que els i les alumnes portin el seu llibre de salut.
Per si us poden resoldre algun dubte, us adjuntem un pdf amb les preguntes freqüents sobre la vacunació de la grip que va publicar el servei català de la salut el 13 d’octubre de 2020.