Vés al contingut

Col·lectiu UP-ART

Espai de trobada amb conferències i debats per parlar del paper de la dona en l'art i la societat.
collectiu upart

Un lloc on aprendre, un espai feminista, un espai lliure de condicionaments de gènere.

 

Un grup de professores i professors de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) crea el col·lectiu Up-Art al 2019, per aprofundir en temàtiques relacionades amb el feminisme. El col·lectiu va sorgir amb la intenció d’ampliar les activitats que es realitzaven amb motiu del Dia de la Dona i amb l’objectiu de crear un espai de diàleg entre el professorat i l’alumnat mitjançant diverses activitats.

El professorat implicat en aquest projecte pretén “potenciar el pensament i el coneixement”, tal i com explica la professora de l’EADT i impulsora d’Up-Art, Núria Anguren. “L’art el que fa és que permet visibilitzar tot allò que és invisible a la societat”, afegeix

Up-Art és una suma de persones que pensa amb l'escola i com a escola i és també un lloc on el compromís envers l'educació es fa present en les paraules i en els fets. Un col·lectiu que comparteix un espai educatiu i que té plena consciència que l'ensenyament és expansiu, un col·lectiu que és sabedor de què els ensenyaments transmesos i rebuts són la base fonamental per al creixement madur d'una societat, i que aquests coneixements és imprescindible nodrir-los d'uns enfocaments de consciència feminista.

Up-Art és i serà el que vulguem que sigui però per davant de tot: un lloc on aprendre, un espai feminista, un espai lliure de condicionaments de gènere, un lloc on fer aportacions dirigides a entendre la diversitat, un lloc on es potenciï l'inclusió, un lloc on desgranar les realitats LGBTI, un lloc on la persona en serà el centre i el motiu per a créixer plegades.

En una escola on es pensa, es dóna un discurs crític i teòric, s'ha de donar un espai a plantejar-se la informació i desconstruir-la o construir-la des d'altres perspectives. Contrastar la teorització amb les experiències de vida actuals i històriques. Ser capaç de plantejar-se un possible perquè, qüestionar tot anunciat i tota possibilitat de fer les coses diferents i de conèixer tota la informació possible en una recerca d'interrogants.

Cicles de conferències i debats per parlar del paper de la dona en l'art i la societat. 

Al llarg del 2019 es van dur a terme un cicle de conferències sota el nom 'Som memòria' que es plantejava un discurs crític i teòric on es desconstruia la memòria i la construia des d'altres perspectives, amb un pensament de consciència feminista; on s'explicava la història a partir de les petites gestes.

Així doncs el cicle va començar el dia 19 de novembre de 2019 amb la conferència de la historiadora Patrícia Martínez que va continuar el dia 12 de febrer de 2020 amb les conferències de la historiadora de l'art Laura Mercader i de la pallassa Pepa Plana, i el dia 5 de març de 2020 amb la taula rodona moderada per la periodista Marta Rius i amb la conferència de la professora Núria Arauna.

Altres temes que s'han tractat des del col·lectiu són l'any 2020/2021 'Som natura' amb Cecília Bofarull, Blanca Callén i Gabriella Bettini; l'any 2022 'Som gèneres' una aproximació al transgènere des de l'art amb Lina Mulero, Oriol Grau, Mònica López i Gelo i projecció de documentals i performances diverses; i l'any 2023 'Som art' amb el protagonisme de l'alumnat que va ser l'encarregat de realitzar diverses accions per tota l'Escola. 

membres del col·lectiu Up-Art