Diversos projectes d'alumnes de l'EADTarragona són reconeguts en la VI Jornada Art i Disseny del Departament d'Educació

Clara Calabuig i Alina Ballester del CFGS de Gràfica publicitària i Helena Riu del CFGS de Gràfica interactiva van guanyar reconeixements en diferents modalitats

Projecte de l'alumna Clara Calabuig
El passat divendres 7 de maig va tenir la gala telemàtica on es van poder veure els millors projectes integrats i finals del passat curs corresponents als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny de les escoles de Catalunya. També es van lliurar els reconeixements del programa Talent Creatiu i Empresa. 

La VI Jornada d'Arts Plàstiques i Disseny va tenir lloc de manera telemàtica el dia 7 de maig. La jornada es va desenvolupar a través d'una gala emesa a través de connexions telemàtiques amb les diferents escoles d'art i disseny de Catalunya que hi estaven inscrites. La gala també es va poder seguir de manera telemàtica a través de la plataforma Vimeo, on ha quedat consultable per poder-la recuperar i tornar-la  a veure. La jornada es dividia en dos apartats, per una banda l'emissió dels millors quinze projectes finals o integrats del curs passat, dins la iniciativa "Art i disseny. De l'escola a l'empresa" i per altra banda el lliurament dels reconeixements del programa "Talent cretaiu i empresa". En el global dels dos aparts l'EADTarragona va tenir la satisfacció de rebre fins a tres premis i una menció.

Art i Disseny. De l'escola a l'empresa.

A llarg del matí es van anar emetent un total de quinze projectes que havien estat seleccionats entre els vuitanta-vuit que s'havien fet arribar des les diferents escoles catalanes que imparteixen cicles formatius d'arts plàstiques i disseny. Aquests projectes corresponien als millors projectes finals o integrats de cada escola del passat curs 2019-2020.

L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona hi va participar amb un total de set projectes, un per cadascun dels cicles formatius que imparteix. Un d'aquests set projectes, el de l'alumna Clara Calabuig Mascarell i que porta per títol "Fundació musical Harmonia", va ser seleccionat entre els quinze millors de tots els presentats pel global de totes les escoles.

El projecte integrat de la Clara, presentat com a conclusió dels seus estudis, se centrava en desenvolupar la identitat gràfica i totes les aplicacions gràfiques necessàries per aquesta fundació musical. La identitat gràfica responia als valors i atributs plantejats en l'autoencàrrec que va fer la pròpia alumna: una institució que treballava l'educació i la pràctica musical i com aquesta tasca pot servir com una eina de cohesió social.

A més de la selecció del seu projecte, la Clara va rebre també un dels tres premis de 100 euros que al final de la gala va otorgar el Grup Taleus / Canal Taronja que era el responsable de la realització de l'emissió de la Jornada Art i Disseny.

Talent creatiu i empresa

La gala també tenia com objectiu realitzar el lliurament de diferents reconeixements del programa Talent Creatiu i Empresa. Aquest programa s'ha desenvolupat durant el curs 2020-2021 a través de diferents escoles que han inclós en els seus programes pedagògics projectes reals plantejats per institucions o empreses.

Des de l'EADTarragona s'ha participat en diferents projectes des dels cicles formatius de Gràfica Interactiva i Gràfica Publicitària. Durant el curs les diferents escoles inscrites en cadascun dels projectes han realitzat propostes que es van presentar a les institucions i empreses que havien plantejat els diferents encàrrecs. De les diferents propostes rebudes en cada projecte se'n va triar una com a guanyadora.

L'EADTarragona va aconseguir dos premis i una menció en aquesta edició del Talent Creatiu i Empresa. L'alumna de 2n de Gràfica Publicitària Helena Riu va resultar guanyadora del projecte per al disseny de les icones del web Estudiar a Catalunya. Aquest projecte corresponia a un encàrrec del Departament d'Educació. El premi va ser lliurat telemàticament per Lorena Elvira, Cap del Gabinet Tècnic del Departament d'Educació, i va destacar la proposta de l'Helena per la seva conecptualització potent que facilita el reconeixement dels estudis representats, el contorn de les icones, les taques de color i els elements superposats que aporten dinamisme i molta originalitat a la proposta.

L'altre treball premiat va correspondre a l'alumna de 1r curs de Gràfica Publicitària Alina Ballester. En aquest cas l'encàrrec consistia en una sèrie de cartells sota una mateixa línia gràfica per sensibilitzar la població, fomentar el valor de la prevenció i evitar riscos en els llocs de treball. Aquest encàrrec venia donat per l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) i va fer el lliurament Enric Vinaixa, Director General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya.

El projecte de l'Alina pretenia d'una manera visual i atractiva plasmar amb la metàfora d'un laberint com es poden sentir mentalment i físicament quan s'accedeix a una nova feina: perduts, atabalats, ansiosos... Aquest laberint s'acompanya d'un possible camí correcte ja marcat, indicant així la solució dels possibles problemes, la qual molts cops costa veure i la tenim just davant, cal calma i serenor. El lema que acompanya cada il·lustració complementa la idea, ja que ens dona una prevenció de cada risc.

També van rebre una menció les alumnes de 1r de Gràfica Publicitària Laura Cuesta i, novament, Alina Ballester. Van obtenir la menció en un projecte també de l'ICSSL que consistia en l'elaboració d'una col·lecció d’un mínim de tres pictogrames originals i inèdits, gràficament homogenis, que sintetitzin un missatge clar sobre la prevenció de riscos adreçat a un centre educatiu, bé sigui la mateixa Escola d’Art o un centre d’Educació Primària o Secundària.