La Diputació de Tarragona invertirà 2M€ per dur aigua del canal Segarra-Garrigues a 8 municipis del nord de la Conca de Barberà

El president de la institució, Josep Poblet, i alcaldes de la Conca assisteixen a la signatura de l'Acord d'abastament de quatre comarques, en un acte històric celebrat a Cervera i presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull

02/03/2017
Diputació
Cervera
Comunicació
El president de la Diputació ha signat aquest acord històric
El president de la Diputació ha signat aquest acord històric

La Diputació de Tarragona aportarà 2 M € al reivindicat projecte que portarà aigua del pantà de Rialb a 45.000 habitants d’una trentena de municipis de la Conca de Barberà, la Segarra, l’Urgell i l’Anoia. L'acord per abastir aquestes comarques s'ha oficialitzat aquest divendres a la tarda en una trobada històrica al paraninf de la Universitat de Cervera. L'acte ha estat presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, amb l'assistència del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, juntament amb la resta de representants de les administracions implicades en el projecte. En el cas de la Conca, els municipis que se'n beneficiaran seran Conesa, Forès, Llorac, Passanant i Belltall, les Piles, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.

Aquest projecte de Territori, redactat per l'Agència Catalana de l'Aigua  i impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, donarà solució a una petició històrica d'aquestes comarques per resoldre dèficits d'abastament tant qualitatius com quantitatius. Cal destacar que algunes localitats fins i tot han hagut de recórrer en algun moment puntual a camions cisterna per assegurar l’aigua potable als seus veïns. La Diputació de Tarragona ha estat present des del començament en les diverses reunions realitzades,  per tal de donar suport als vuit municipis de la Conca de Barberà implicats en el projecte. En aquest sentit, en finança una part, d'acord amb el compromís de la institució amb els municipis, especialment en els que tenen dificultats en temes bàsics com es el subministrament d'aigua potable.

Aquest acord, que serà ratificat per cadascuna de les corporacions que hi han intervingut, preveu aprofitar part de la xarxa de canalitzacions existents, titularitat del Consell Comarcal de la Segarra, i construir fins a 122 quilòmetres de nova xarxa d’abastament, 7 estacions de bombament i 3 dipòsits, així com aprofitar completament la capacitat de la potabilitzadora de Ratera. Amb tota aquesta infraestructura es podrà subministrar a aquestes localitats aigua procedent de l’embassament de Rialb a través del canal Segarra-Garrigues.

Es preveu que la nova xarxa estarà enllestida en tres anys, amb una inversió total de més de 21 milions d’euros. D’aquests, 10 milions els aportarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA); 5 milions, les diputacions: Lleida (2 milions), Tarragona (2 milions, el doble del compromès inicialment) i Barcelona (1 milió). La resta es repercutirà en la tarifa durant un període d’entre 15 i 25 anys.

El conseller Rull ha destacat el consens del territori i ha lloat l’alt sentit de la responsabilitat dels alcaldes, presidents del consells comarcals i representants de les diputacions a l’hora d’arribar a un acord tant pel que fa als preus que pagaran els municipis per l’aigua com per a la governança d’aquest nou sistema d’abastament.

Un sistema de governança consensuat

La nova xarxa es gestionarà mitjançant un consorci que garanteix a tots els ajuntaments un paper en la presa de decisions, a través d’un sistema de doble votació en funció de la rellevància dels temes. Així, qüestions ordinàries seran resoltes per l’Assemblea del consorci amb una majoria del 60% dels membres. En el cas dels extraordinaris, caldrà la unanimitat de l’Assemblea i la ratificació posterior de Tàrrega, Cervera, Guissona i dels consells comarcals de la Segarra i la Conca de Barberà.

Galeria d'imatges
  • L'acord permetrà abastir vuit municipis del nord de la Conca de Barberà
  • L'acord s'ha signat a Cervera
  • Els alcaldes dels municipis també han assitit a l'acte de signatura