Any Cardenal Vidal i Barraquer

El 2018 se celebra l'Any Cardenal Vidal i Barraquer i des de la Diputació de Tarragona impulsem el coneixement de la seva figura en el 150è aniversari del seu naixement. Hem col·laborat amb l'Ajuntament de Cambrils en els diferents actes programats per aquesta celebració. L'actuació de l'Escolania de Montserrat, el dia 3 d'octubre, és l'acte més destacat dels previstos.

Any Cardenal Vidal i Barraquer
Any Cardenal Vidal i Barraquer

 

Documental 'Hereus d’un cardenal proscrit'

La Diputació de Tarragona estrena el documental, que parteix del cardenal Vidal i Barraquer, proscrit pel general Franco, per endinsar-se en el paper dels cristians –preveres i laics- que van contribuir a recuperar la cultura catalana durant la dictadura.

Dirigit per la periodista Llúcia Oliva i realitzat per Germen Coll, amb el finançament de la Diputació i la col·laboració de l'Arxiu Històric Diocesà, 'Hereus d'un cardenal proscrit', recull el testimoni de persones que després de la Guerra Civil van obrir camins de llibertat a pobles i ciutats, i que animats pel Concili Vaticà II van nodrir la lluita pels drets humans i sindicals als barris de Tarragona i Reus. També s'hi recull la campanya 'Volem bisbes catalans' a Tarragona, i l'arribada de l'arquebisbe Josep Pont i Gol, que va catalanitzar la diòcesi, va abandonar el nacionalcatolicisme i va recuperar la memòria de Vidal i Barraquer. "Pont i Gol ens va fer descobrir el missatge de Vidal i Barraquer", assegura el capellà i teòleg Mn. Josep Gil durant el documental. Gil és un dels impulsors d'aquesta producció audiovisual, juntament amb el jesuïta Francesc Xammar i Mn. Miquel Barbarà, secretari general i canceller de l'arquebisbe Pont i Gol. 'Hereus d'un cardenal proscrit' acaba amb el retorn de les despulles de l'arquebisbe-cardenal Vidal i Barraquer, tres anys després de la mort de Franco.

Hereus d'un Cardenal Proscrit

 

El documental s'ha rodat a Tarragona, Reus, la Selva del Camp i Conesa, i també als municipis lleidatans de Maldà, l'Espluga Calba, la Pobla de Cérvoles i Cervià. La seva directora, Llúcia Oliva, és periodista i documentalista. Va ser reportera del programa de TVE 'En Portada'. Ha estat corresponsal de TV3 als Estats Units i de TVE a la Unió Soviètica i a Rússia. El 2016 va presentar el documental 'Santuaris de l'antifranquisme', sobre els religiosos que es van oposar a la dictadura. Quant a Germen Coll, és el responsable de la productora Gen-Lock Vídeo, nascuda el 1968 i actualment dedicada a serveis audiovisuals per a televisions, empreses i particulars.

El documental, que s'ha inclòs dins dels actes de l'Any Vidal i Barraquer, es va poder veure el 7 de juny, a les 19.30h, a l'Auditori Diputació (C. Pere Martell, 2, Tarragona).

 

 

Programa d'actes de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer

ACTEDIA I HORALLOC
Presentació del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la pau, a càrrec de Mn. Armand Puig Tàrrech

15 de maig de 2018

20.30h
Centre Cultural de Cambrils
Presentació i projecció del documental Hereus d’un cardenal proscrit

7 de juny

19.30h
Auditori Diputació, Tarragona
Conferència La solitud de reinventar-se a càrrec de Mn. Manuel Fuentes i Gasó

21 de juny de 2018

20.00h
Centre Cultural de Cambrils
Inauguració de l’exposició Verdaguer segrestat

30 d’agost de 2018

20.00h
Museu d’Història de Cambrils
Celebració eucarística en commemoració del 75è aniversari de la mort del cardenal Vidal i Barraquer

13 de setembre de 2018

20.00h

Ermita de la Mare de Déu del Camí, Cambrils
Conferència del pare Josep Massot i Muntaner, autor de la reedició del llibre original de Mn. Ramon Muntanyola Vidal i Barraquer, cardenal de la pau. Coincidint amb la data de commemoració del 150è aniversari del naixement de Vidal i Barraquer

3 d’octubre de 2018

19.00h

Ermita de la Mare de Déu del Camí, Cambrils
Extraordinari concert a càrrec de l’Escolania de Montserrat. Coincidint amb la data de commemoració del 150è aniversari del naixement de Vidal i Barraquer

3 d’octubre de 2018

19.30h

Ermita de la Mare de Déu del Camí, Cambrils
Solemne eucaristia en commemoració del bateig del cardenal Vidal i Barraquer a la parròquia on fou batejat

5 d’octubre de 2018

20.00h
Parròquia de Santa Maria, Cambrils
Conferència Vidal i Barraquer, la família i el poble, inaugural del curs de les Aules de la Gent Gran en conveni amb la URV a càrrec del Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol

17 d’octubre de 2018

17.30h
Sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran, Cambrils
Projecció del documental Hereus d’un cardenal proscrit

13 de desembre de 2018

19.30h
Cinema Rambla d'Art, Cambrils
Inauguració de l'exposició Vidal i Barraquer: Diàleg i Coherència

11 de gener de 2019

19.00h

Palau de la Diputació de Tarragona
Homenatge diocesà al cardenal Vidal i Barraquer amb ofrena floral a la seva tomba i celebració eucarística presidida pel Sr. Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells

21 de gener de 2019

Dia de Sant Fructuós
Catedral de Tarragona

Presentació del llibre El cardenal Vidal i Barraquer, una vida en imatges, de Manel Tarés Lagunas i Pedro Otiña Hermoso.

Cloenda de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer

15 de març de 2019

20.00h

Ajuntament de Cambrils

 

Galería de imágenes