Quatre estudiants de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona elaboren il·lustracions que permeten visualitzar detalls precisos de la Tàrraco Romana

En un projecte de col·laboració amb el Museu Arqueològic i l’Amical Wikimedia

20/06/2014
Educació
Tarragona
Premsa
Un dels projectes
Un dels projectes

Quatre estudiants de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) han elaborat il·lustracions que permeten visualitzar detalls precisos de la Tarraco Romana, en un projecte de col·laboració amb el Museu Arqueològic i l’Amical Wikimedia.

Tots són estudiants de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Il·lustració de l’EADT. Cristina Toro ha il·lustrat la recreació de l’estàtua colossal d’August Divinitzat que es devia ubicar al seu temple a Tàrraco.  Meritxell Guasch ha il·lustrat unes latrines privades, a partir de les restes arqueològiques trobades a la Vil·la Romana dels Munts d’Altafulla. Dylan Calaf ha reconstruït l’aspecte d’un Caldarium (estància calefactada) també a partir de les restes trobades a la mateixa Vil·la Romana dels Munts. Per últim Guillem Duran ha recreat la imatge d’una cacera de cérvols en aquella època. 

Totes les il·lustracions han estat realitzades sota la supervisió científica de diversos arqueòlegs especialistes, per tal d’ajustar al màxim els dibuixos a les dades conegudes a través de les excavacions, així com també a les hipòtesis elaborades pels especialistes.

El projecte neix de la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de Diputació a Tarragona, amb el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT.) i l’associació Amical Wikimedia. La iniciativa ha rebut el nom de  WikiArts  que s’integra dins del moviment ciutadà vinculat a Viquipèdia que vol generar continguts lliures de drets per a la xarxa, en especial vinculats a la cultura del nostre territori. A la presentació de l'acte, el passat 17 de juny, al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, va assistir-hi la diputada delegada de les escoles d'art, Judit Fàbregas.

L’objectiu d’aquest projecte ha estat que els estudiants de l’EADT realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics que puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

En el projecte realitzat a Tarragona han participat quatre alumnes de l’EADT, els seus professors –encarregats de les tutories de pràctiques–, membres de l’Amical Wikimedia –que fan de pont entre la comunitat viquipedista i el desenvolupament del projecte– i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que ha assumit l’assessorament científic i la proposta de definició dels encàrrecs.

Aquests encàrrecs han partit del treball i l’experiència del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en el camp de la iconografia didàctica del patrimoni arqueològic, un treball que té com a objectiu fer comprensibles i entenedors els conjunts arqueològics que gestiona.

Com a exemple de la complexitat de la realització d’aquests dibuixos didàctics i històrics, l’estudiant Cristina Toro ha il·lustrat l’aspecte que es creu que tenia l’estàtua colossal d’August Divinitzat en el principal temple de la ciutat. El dibuix ha partit  d’una única dada ben documentada que és el fragment del quart dit del peu esquerre d’una estàtua colossal – possiblement d’August –  localitzat a les excavacions arqueològiques de la Catedral de Tarragona (2000–2003), que forma part de les col·leccions del MNAT. A partir d’aquest detall hi hagut un extens treball de documentació sobre altres estàtues de similars característiques per determinar les posicions dels braços i cames i tot altre tipus de detalls a representar que havien de partir del màxim de veracitat científica posssible. Tot un repte per als il·lustradors i per als arqueòlegs implicats en el projecte.

Galeria d'imatges
  • Presentació de la iniciativa