SCAN Tarragona

0

El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona s’uneix al Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona amb un seguit d’actes i exposicions que giraran al voltant de la guerra com a eix central.

 

 

Get ready, de Marcel Pey

A càrrec de Chantal Grande

              

“Les càmeres tenen un deix abominable perquè mostren el poder d’inventar molts mons” (Robert Smithson)

L’obra “Get ready”, de Marcel Pey, respon a les regles d’or de la tragèdia clàssica: lloc, acció i temps amb un punt de partida, la memòria com a arquitectura de l’ésser humà, construcció del present i del futur però, també, condicionant de tota creació. L’art, la poesia, el llenguatge, cinematogràfic o documental, són instruments de predilecció de Pey per rescatar el passat i ordenar el present, fixar la memòria i aturar el temps. Cada obra ens captiva i ens obliga a interpretar sentiments i pensaments davant un passat dolorós i unes dates fatídiques.

El dinamisme vigorós de la composició d’aquest políptic, construcció conceptual d’un acte escenificat, posa de relleu les despulles d’un món real, desballestat. La força d’aquest treball prové del realisme cru i de la bellesa tràgica, i assoleix els límits de la nostra sensibilitat. Implacable, cruel i reflexiva, la modernitat del seu enfocament, dissociat del seu origen material, arriba a una nova via entre el documentalisme social i l’acte artístic radical.

“Get ready” es mou en un terreny entre realitat i ficció i per a l’espectador esdevé contundent i eficaç, amb una composició i un ritme impecables. La interpretació de l’obra depèn de la sensibilitat de cadascú deixant-se subjugar pel diàleg entre les diferents fotografies. Cada una funciona de manera autònoma, però, en girar els ulls cap a l’altra, t’adones que es converteix en diàleg, després en relat, on cada imatge sembla estendre’s fora de si mateixa i adquirir propietats hipnòtiques.

L’evocació del terror està escrita en una successió d’imatges poderoses i inequívoques. Els Messerschmitts i els seus pilots, els filferros i sobretot aquest crit amarg d’angoixa atreuen la nostra atenció de manera commovedora i ens obliguen a afrontar la narrativa històrica. Potser ens pensem que ho coneixem tot, però Pey persisteix a no desviar la mirada, la consciència del caçador.

 

War at a distance

A cura de la comissària Natasha Christia

 

War at a Distance reuneix una vintena de fotollibres amb temàtiques sobre conflictes bèl·lics. Majoritàriament, aquestes publicacions es mostren escèptiques envers el valor de la imatge com a prova, testimoni i mitjà capaç de conscienciar. Les estratègies narratives que fan servir s’allunyen del modus operandi institucional del fotoperiodisme i de la fotografia documental. En comptes d’això, volen esbossar la complicitat del mitjà fotogràfic amb el món de les «guerres netes» d’alta tecnologia i amb els sistemes polítics i ideològics que les sostenen. Alhora, traslladen l’interès per la «retòrica» de la imatge de guerra i proposen una reflexió constant arran de l’experiència en primera persona dels seus protagonistes i víctimes de guerra, i arran de la problemàtica del «subjecte implicat» que testimonia els fets, sigui des de la càmera o posteriorment mitjançant de la seva mirada.

 

Sobretot, posen l’accent en el que el cineasta alemany Harun Farocki va anomenar «guerra a la distància» a War at a Distance (2003): la «distància» en l’era de la hiperconnectivitat entesa com a condició intrínseca per consumir i digerir el repertori visual de la guerra mediatitzada o, a la inversa, com a acte de resistència i emancipació de la iconologia de violència bèl·lica; la distància com a manca de proximitat afectiva entre els que han patit l’agonia i els efectes devastadors de la guerra i els que no, o com la separació que genera la mateixa imatge amb la seva opacitat, «que esborra tot el que solia ser per reemplaçar la història amb la seva superfície bidimensional i bloqueja l’accés al que va ser fa temps» —la qual cosa va fer que Walid Raad exclamés «és possible viure una guerra i no recordar-se’n?». I, finalment, la distància com a experiència d’una guerra incopsable (com són les guerres no declarades i les guerres híbrides).

Les publicacions reunides a War at a Distance són la culminació d’iniciatives independents que impulsen posicions ideològiques contràries a la guerra al marge del relat mediàtic dominant. Totes es regeixen per una actitud reflexiva cap a la tasca del mitjà, per un enfocament crític en qüestions d’autoritat que posa èmfasi en les fonts de producció i disseminació de les imatges, i per una marcada intenció de posar llum a l’absurditat de la maquinària militar. Des de la rereguarda, la seva labor s’alinea amb la labor que fotoperiodistes i professionals de la informació han portat a terme al camp de batalla, si tenim en compte el seu profund rebuig de la guerra i el seu compromís activista.

 

 

 

Dins de la programació de l'SCAN Tarragona el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona també acollirà els següents actes:

 

Dijous 1 de desembre de 2022 / 18.30 h

       Diàlegs SCAN

      LLUMS, CÀMERA, TRETS. Guerra i cultura visual

      A cura d’Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura]


      Ampliació del camp de batalla. Més enllà del cinema bèl·lic i les notícies televisives de la guerra.
     
Amb Albert Alcoz

 

Divendres 2 de desembre de 2022 / 19.00 h

SCAN Photobooks

Visita guiada a l’exposició War at a distance

A cura de Natasha Christia

 

Dissabte 3 de desembre de 2022 / 11.00 - 13.00 h

SCAN Photobooks

El fotollibre. Històries del conflicte contemporani

Classe magistral a cura de la comissària Natasha Christia

        

Cal reservar plaça al correu hola@scan.cat

 

Dijous 15 de desembre de 2022 / 18.30 h


Diàlegs SCAN 

LLUMS, CÀMERA, TRETS. Guerra i cultura visual

A cura d’Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura]

Zelenski, Vogue i la guerra de la imatge 

Amb Pilar Cruz

 

Divendres 16 de desembre de 2022

18.00 h

SCAN Photobooks

Visita guiada a l’exposicióWar at a distance

A cura de la comissària Natasha Christia


19.00 h

SCAN Photobooks

La imatge reclutada

Trobada de Natasha Christia amb l’artista visual i fundador d’Arqueologia Punt de Vista Ricard Martínez entorn del rol de la fotografia

com a mitjà de propaganda a la Guerra Civil espanyola

 

Consulteu el programa complet de l'SCAN Tarragona en aquest enllaç: https://www.scan.cat/