Què és el MAMT

El Museu d’Art Modern va ser creat per la Diputació de Tarragona l’any 1976 per promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani i, així mateix, per conservar i mostrar el seu patrimoni artístic i compartir-lo amb la comunitat

El MAMT

El Museu d’Art Modern va ser creat per la Diputació de Tarragona l’any 1976 per promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani i, així mateix, per conservar i mostrar el seu patrimoni artístic i compartir-lo amb la comunitat

Amb aquesta finalitat es va constituir, doncs, el MAMT, dotat d’una biblioteca auxiliar, un centre de documentació i un arxiu fotogràfic.

L’edifici que l’acull, situat a la Part Alta de Tarragona, és fruit de la unió de tres cases del segle XVIII, i rehabilitat per l’arquitecte Jaume Mutlló. L’any 1991 fou inaugurada la restauració i el condicionament estructural tal com el coneixem actualment.

El 2008 el Museu d’Art Modern presenta la renovació de la seva exposició permanent amb un nou projecte museogràfic que aporta un important caràcter didàctic a la presentació de les col·leccions.

Per tal de facilitar l’apropament de l’art a un ampli sector de públic infantil i juvenil, el Museu d’Art Modern ofereix als centres d’ensenyament, mitjançant el seu Servei Pedagògic, la possibilitat de realitzar visites guiades per a grups, amb la concertació prèvia de cita. El Servei Pedagògic amplia anualment la seva oferta pedagògica a fi d’involucrar la comunitat docent en l’aprenentatge del coneixement de l’art modern i contemporani.

 

 

 

 

Història

L'any 1976 la Diputació de Tarragona creà el Museu d'Art Modern amb la intenció de conservar i mostrar el patrimoni artístic d’aquesta institució. Les col·leccions de la Diputació, pròpiament, s’havien iniciat al començament dels anys seixanta, quan s’adquiriren a les germanes de l’escultor Julio Antonio totes les obres que conservaven de l’artista.

A partir d’aquesta data, i amb l’assessorament del director de l’Escola d’Art de Tarragona, Lluís M. Saumells, es van comprar les col·leccions d’obres dels escultors Santiago Costa i Vaqué i Salvador Martorell i Ollé, i les de pintura de Josep Sancho i Piqué.

També des de l’any 1943, durant un temps anualment i després cada dos anys, la Diputació convocava els premis d’escultura Julio Antonio i els de pintura Josep Tapiró, i es reservava la propietat de les obres premiades.

El fet és que la Diputació de Tarragona conservava un important patrimoni artístic que no era a l’abast de la ciutadania.

L’any 1976, arran del trasllat de l’Escola Taller d’Art de l’antiga seu del carrer de Santa Anna a les noves dependències de Sant Pere Sescelades, es disposà d’una part de la Casa Martí que fins aleshores havia acollit l’esmentada Escola, on, a partir d’aquell moment, s’ubicà el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.

L'Edifici. Casa Martí

L’edifici del Museu d’Art Modern, en el seu estat actual, és fruit de la unió de tres antigues cases de la Part Alta de la ciutat.

La primera havia estat propietat del Col·legi Jesuític dels Sants Reis, de Tarragona. Confiscada per la Corona a la Companyia després de l’expulsió dels jesuïtes l’any 1767, fou comprada per Antoni Martí i Gatell, el 1772, a la Junta Municipal encarregada de vendre els béns dels esmentats religiosos a Tarragona. El nou propietari, després d’haver-la millorada, hi establí la seva residència l’any 1781. També habità aquesta casa l’il·lustre científic altafullenc Antoni Martí i Franquès, fill de Martí i Gatell, que visqué a la nostra ciutat des de l’any 1798 fins que morí, el 1832. A la dinovena centúria, el net de Martí i Gatell, Gaietà Martí i Veciana, comprà dues cases veïnes, els anys 1838 i 1857, i tot seguit amplià i restaurà el primitiu casal.

L’any 1951 s’estableix a Casa Martí l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona fins el 1976, en què es trasllada a la ubicació actual, a la zona de Sant Pere Sescelades.

A partir de l’any 1976, i aprofitant l’espai utilitzable que oferia la casa, s’iniciaren les primeres activitats amb vista a la creació d’un nou museu per a la ciutat. En primer lloc, calia fer l’inventari de tot allò de què es disposava, seleccionar les peces més interessants i exposar-les.

Per manca d’espai, la zona dedicada a l’exposició permanent resultava petita; tanmateix, s’hi celebrà tota una sèrie d’exposicions temporals, la qual cosa ajudava, a més a més, a apropar la gent al Museu.

L’any 1983, la Diputació adquirí l’immoble del carrer de Santa Anna, i dos anys després s’encarregà a l’arquitecte Jaume Mutlló i Pàmies el projecte d’adequació de l’edifici i l’any 1991 reobrí les portes.

 

El 2008 el Museu d’Art Modern renovà l’exposició de la col·lecció permanent i aportà un important caràcter didàctic a la seva presentació.