Antic forn de pa i destil·leria

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Terra Alta

Municipi: Prat de Comte

Adreça: Plaça de l'Església, 3. (Ajuntament)

Descripció:
Aquest edifici d'interès és l'antic forn de pa, conegut amb el nom de forn Morruno, que data de l'any 1860. Aquest funcionava com a forn comunitari i la major part de la població hi acudia a coure el pa i les pastes. Al soterrani del forn hi ha l'antiga destil·leria d'aiguardent, restaurada posteriorment i on es pot apreciar la transformació del vi en aquest licor, del qual la vila és una important productora.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Forn i destil·leria

Estil: Popular

Datació: 1860

Descripció:

El forn Morruno, construït l’any 1860, era un dels forns comunitaris de la població, aquest era el forn dels pobres, el del rics es troba a l’actual casa de la vila. Els usuaris hi portaven la farina i el forner l’enfornava, se li pagava amb un pa de cada quaranta enfornats i amb dos pastes de cada vint enfornades, actualment, ha estat restaurat, després d’uns 105 anys funcionant, els vilants s’adonaren que degut a cause com les males collites i l’increment del preu de l afarina, el ssortia més car fer-se le pa que no pas comprar-lo ja fet; així dons, de manera quotidiana, aquest deixà de funcionar cap a l’any 1965. Actualment, són algunes de les festes de l’any les que el veuen cremar i on la gent hi acudeix per coure allò que anyoren menjar.

Al soterrani del mateix forn hi trobem la destil•leria que també ha estat restaurada i hi podrem apreciar la transformació de vi amb aiguardent. La tradició oral, explica que per l’època de l averema, era molt corrent a la vila, que cada casa acudís a la destil•leria amb la brisa restant de la premsada del raïm, a elaborar l’aiguardent per passar l’any, aquest amés d’emprar-se per beure, s’utilitzava també per fer pastes típiques. La destil•leria deixà de funcionà arrel d’un accident on es cremà l’edifici, es tancà i no fou fins fa poc quan s’adequaren unes escales per accedir-hi i s’hi instal•là un alambí nou de 250 litres de capacitat. Avui, l’aiguardent s’elabora amb vi de la comarca i cada octubre, es celebra a la vila la festa de l’aiguardent. Cal dir, que a la majoria de les cases, avui hi trobem alambís d’uns 30 litres que destil•len mantenint tradicions al llarg de l’any.

Titularitat: publica

Estat de conservació: bo

Adreça: Plaça de l'Església, 3. (Ajuntament)

Telèfon: 977 428 284 (Ajuntament)

Fax: 977 428 285 (Ajuntament)

Lloc web: www.pratdecomte.altanet.org

Adreça electrònica: cfosch@pratdecomte.altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.9829821], [0.4056279]