Antic Escorxador Municipal de Reus

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Escorxadors

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Carrer de l'Escorxador, 1.

Descripció:
L'escorxador de Reus és obra dels arquitectes Francesc Borràs Soler i Pere Caselles Tarrats. És un edifici projectat el 1889 i acabt de construir el 1894, que combina la maçoneria, la pedra i l'obra vista de maó amb reixes de ferro. Avui és seu de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus i una de les seus de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Escorxador

Estil: Modernisme industrial

Datació: 1889-1894

Localització: A l'eixample esquerre de la ciutat de Reus.

Descripció:

L'antic escorxador és actualment la seu de la Biblioteca Central Xavier Amorós i de la UOC. Malgrat haver perdut -amb el canvi d'ús- la immensitat i diafanitat espacials originals, la il·luminació zenital, i detalls funcionals com les barres per penjar els animals, la nau central o l'antiga sala de sacrificis, segueix impactant per l'alçada de les seves columnes de ferro colat, rematades amb filigranes del mateix material. El conjunt és fruit d'un primer projecte del 1883 de l'arquitecte provincial Francesc Barba, d'un segon redactat el 1889 per l'arquitecte municipal Francesc Borràs, d'una tercera intervenció del 1891 de Josep Subietas, arquitecte municipal interí, i d'una quarta de Pere Caselles el mateix any, acabat de llicenciar, seguint el protomodernisme del moment. A Borràs es deu la nau central i a Caselles, els edificis que l'envolten i la tanca. L'adaptació a l'ús actual és de l'arquitecte Joan Figuerola. Arrodoneix el conjunt l'escultura «Cos de Llum» de Jaume Plensa a l'entrada del recinte. El conjunt de construccions se separa del carrer mitjançant una tanca d'obra, maçoneria, pedra, i reixa de ferro.

Notes històriques:

L'edifici és un exemple de l'arquitectura industrial del segle XIX, projectat per Francesc Borràs Solar i Pere Caselles, just després que aquest darrer acabés els estudis d'arquitectura. Fou construït en terrenys desamortitzats de l'hort del Convent de Carmelites descalços de Sant Joan. Va començar a funcionar, encara incomplet, el 1893. Reforma integral feta per l'arquitecte Joan Figuerola per a convertir-lo en la seu de la Biblioteca Central Xavier Amorós. També allotja unes dependències de la Universitat Oberta de Catalunya.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/07/2005

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AAVV. Arquitectura del Camp. Guia. Centre de documentació de la demarcació de Tarragona del col·legi,d'arquitectes de Catalunya.

MARCH, Jordi: "Catàleg de l'Arquitectura Modernista de Reus". Ajuntament de Reus; Universitat de Barcelona. Reus, 2001. Document inèdit.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Biblioteca

Adreça: Carrer de l'Escorxador, 1.

Telèfon: 977 01 00 25

Fax: 977 01 00 28

Lloc web: http://bcr.reus.cat/home.php

Adreça electrònica: bcr@reus.net

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.154077], [1.100268]