La Soleiada

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Riudoms

Adreça: Carrer Josep Maria Sentís, 22

Descripció:
Masia senyorial edificada en estil noucentista entre el 1922 i el 1926, al costat de l'ermita de Sant Antoni, per l'arquitecte Joan Vives Figuerola.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Noucentisme

Datació: 1922-1926

Localització: Al nord de la vila, al costat de les piscines i l'ermita de Sant Antoni.

Descripció:

El metge riudomenc resident a Barcelona Francesc Xavier Cavallé Borràs es va fer construir un mas senyorial noucentista, sobre la base d'un antic molí fariner, davant de l'ermita de Sant Antoni. La construcció es finançà amb l'herència que la seva dona, Antònia Maresma Giménez, nascuda a l'Havana, va rebre del seu pare, Antoni Maresma Lluhí, que va fer fortuna a Cuba. La Soleiada era tota una finca amb jardins, estany, glorieta, pinars, zones d'esbarjo, horta i vinyars. La casa, de planta baixa i dos pisos, emula les antigues masies catalanes amb rellotge de sol, galeria de finestres d'arc rebaixat i torre quadrada, amb dues finestretes a cada façana. En contrast amb el parament blanc i llis hi destaquen el plafó de Sant Antoni, el rellotge solar i les rajoles ceràmiques amb motius renaixentistes, especialment als ràfecs, que es van encarregar a obradors de Sevilla i València. Durant la Guerra Civil fou requisat per les Joventuts Llibertàries

Situada abans als afores, a l'alçada de l'ermita de Sant Antoni, i l'altra banda de la carretera de les Borges, a l'hort de Xavier tocant al seu pinar. El nom li ve de l'indret, molt assolellat. Actualment es troba envoltada per una urbanització que li treu singularitat.

Notes històriques:

En els darrers anys ha estat alterat el seu entorn. L'eixample del poble en aquesta direcció ha creat una mena d'urbanització que afecta al seu entorn per la banda del poble. Durant un temps s'havia pensat en destinar aquesta mansió com a museu municipal, per a salvar-la de l'enderrocament.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior.

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Carrer Josep Maria Sentís, 22

Telèfon: 977 85 03 50 (Ajuntament)

Fax: 977 85 12 64 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.riudoms.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@riudoms.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.142290], [1.048738]