Sostenibilitat

Bernat marbrejat

El bernat marbrejat, o bernat marbrat marró, és una espècie invasora d'origen asiàtic.

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és una xinxa exòtica procedent d’Àsia. És un insecte que es va detectar per primera vegada a Girona (l’any 2016) i la seva expansió pel territori ha estat molt ràpida. Actualment ja és una plaga que està molt estesa pel nostre territori.

Què en sabem del bernat marbrejat?

És una espècie exòtica invasora que es distingeix dels altres bernats autòctons perquè té unes bandes blanques a les antenes.

bernat marbejat

El bernat marbrejat fa de 12 a 17 mm de llarg i de 7 a 10 mm d’ample. Té el cos robust i de control hexagonal, i les antenes i les potes relativament llargues. La coloració dorsal, és marbrada o jaspiada i combina els colors marró, beix, negre i, en menor mesura, groc.

El cap és gairebé quadrangular, és a una mica més ample. Els ulls són sortints i de color bru rogenc. A les antenes podem veure dos bandes clares a les antenes. La venació marca en forma de triangle és de color fosc.

Què en sabem del bernat marbrejat

Cicle de vida

Els bernats marbrejats és una espècie que pot tenir una o diverses generacions a l’any, depenent de les condicions climàtiques del llocon es desenvolupa.

Els adults hivernants abandonen gradualment els llocs d’hibernació entre març i abril (inici fotoperiode però també vinculat amb unes millors temperatures). Si han hibernat en una casa, se’ls pot veure fàcilment, però en el camp és més difícil.

Quan sorten de la hibernació el seu objectiu és localitzar aliment que sobretot trobarà el arbres i arbustos de fusta dura.

Les femelles adultes dipositen els ous en grups entre 20 i 30 de mitjana a la part inferior de les fulles.

Al final de l’estiu els adults comencen a buscar refugi per passar l’hivern, tot cercant llocs foscos i secs. Durant aquest període, no s’alimenten i sovint s’agrupen formant grans agregacions en cualsevol tipus de construccions, com cases particulars, magatzems i similars.

Font: El bernat marró marbrejat. Departament d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació.

On es troba

Depenen de l’època de l’any els troben a dins de cases particulars o en el medi natural.

 

Com el podem previndre?

En cas de detectar-se en habitatges cal evitar la utilització d’insecticides per la seva baixa eficàcia. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar l’insecte i ofegar-los amb aigua amb sabó.

Cal informar a la població que cal instal·lar mosquiteres a les finestres i tapar forats exteriors amb malla.

Quin és el seu impacte?

L’insecte no pica a les persones ni als animals, però provoca moltes greus danys a l’agricultura (arbres fruiters, plantes ornamentals i cultius hortícoles), també és molt més perquè entra a l’hivern dins de les llars. Si es veu amenaçat desprèn una forta i desagradable olor.