El Museu accessible

Espais tactovisuals

El Museu Accessible és un projecte que pretén oferir al públic amb ceguesa, resta visual i deficiència auditiva l'apropament a les obres d'art a partir de l'experiència tacto-visual, així com incentivar la participació d'aquest públic en els recorreguts i activitats que realitza el Museu mitjançant dinàmiques i pràctiques específiques, estimulant el desenvolupament dels sentits davant la producció artística.

 

JULIO ANTONIO - RICHARD WAGNER

La fosa del bronze a la cera perduda

La primera fase d'aquest projecte accessible s'ha dedicat a l'obra Monument a Richard Wagner (1912) de l'escultor Julio Antonio (1889-1919); un projecte de 1912 que mai va arribar  a realitzar-se i del qual es conserven al MAMT l'esbós, una maqueta y el cap de grans dimensions del qual seria el monument definitiu.

El mòdul consta de diferents elements que representen les fases de producció d'una escultura en bronze i està delimitat per un recorregut podo-tàctil. Es complementa amb un audiovisual explicatiu, amb un profund caràcter didàctic i enregistrat a la Foneria Vila de Valls, que explica de manera sintètica el procés de la tècnica de la fosa del bronze a la cera perduda. L'àudio està adaptat amb el sistema de bucle magnètic per facilitar l'accés als usuaris que utilitzen audiòfon i, a més, cada peça està acompanyada per una cartel·la retolada en macro caràcter i escriptura en Braille.

 

JOAN MIRÓ - JOSEP ROYO

El Tapís de Tarragona

La segona fase del projecte es concentra en el mòdul tacto-visual dedicat al Tapís de Tarragona (1970) de Joan Miró y Josep Royo, una obra bidimensional realitzada en llana, propietat de la Creu Roja de Tarragona i cedida en dipòsit al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona.

El mòdul es fa accessible a partir de quatre elements que ens apropen al contingut i a la simbologia del Tapís de Tarragona. Amb un gran caràcter didàctic, es tradueixen al llenguatge tàctil les diverses parts i textures de l'obra, facilitant així, la comprensió de la part formal i conceptual de l'obra. Les cartel·les han estat retolades en braille i macrocaràcter.

L’espai es complementa amb un audiovisual realitzat amb la col·laboració de Josep Royo, que ens apropa a la història del Tapís i a la  tècnica  d’execució. L’audiovisual disposa d’audiodescripció per a persones cegues, i subtitulat i amb llengua de signes en català, castellà i anglès i disposa de bucle magnètic per facilitar l’accés a les persones amb audiòfons.

Els continguts dels espais han estat ideats i elaborats pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i executats per Insitu Comunicació amb el suport de l’ONCE, que des del primer moment, i amb la participació dels seus associats, ha ajudat a establir els paràmetres d’actuació adients per al projecte.

JOSÉ NOGUÉ – LA ESFINGE DE ROSCOFF

La tercera fase del projecte es concentra en el mòdul tacto-visual dedicat a l'obra La esfinge de Roscoff (1910) de José Nogué Massó, una pintura a l'oli originalment formada per tres plafons, i a la qual actualment manca la part lateral esquerra.

Es tracta d’una panoràmica de l’escarpada costa de Bretanya, més concretament la localitat de Roscoff, amb un penya-segat conegut per l’estranya similitud de la seva morfologia natural amb l’esfinx de Gizeh, una visió romàntica i intensament malenconiosa en la qual Nogué va saber traslladar al llenç, amb un admirable encert, l’atmosfera boirosa i l’irascible oceà d’aquest enclavament singular del litoral atlàntic francès.

El mòdul es fa accessible a partir de quatre elements que ens apropen a la composició de la part central de l'obra. Amb un gran caràcter didàctic, es tradueixen al llenguatge tàctil les diverses parts o plans de l'obra i el tractament pictòric de la llum que l'artista realitzà d'aquest paisatge. Les cartel·les han estat retolades en braille i macrocaràcter.

L’espai es complementa amb un audiovisual realitzat per el programa Art endins de TV3- Televisió de Catalunya, que ens apropa a la figura de l'artista, a la història de l'obra i a la seva execució. L’audiovisual disposa d’audiodescripció per a persones cegues, i subtitulat i amb llengua de signes en català, castellà i anglès i disposa de bucle magnètic per facilitar l’accés a les persones amb audiòfons.

Els continguts dels espais han estat ideats i elaborats pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i executats per Insitu Comunicació amb el suport de l’ONCE, que des del primer moment, i amb la participació dels seus associats, ha ajudat a establir els paràmetres d’actuació adients per al projecte.

 

Galeria d'imatges