Retrat/Autoretrat

Educació Infantil: P5 / Educació Primària / Educació Secundària / Batxillerat

A partir de l’observació de l’obra Hermana I de l’artista Barbara Stammel ens introduirem en la temàtica del retrat/autoretrat. Barbara Stammel realitza un retrat de la seva germana sobre un llenç de 170 x 160 cm on predomina la gamma de colors blaus, que accentuen la seriositat del rostre de la model. 

Coneixerem la diferència entre un retrat i un autoretrat, utilitzarem diverses estratègies que ens serviran per analitzar la factura d’aquesta pintura tot observant les pinzellades i la gamma de colors que ha utilitzat l'autora per aconseguir l’expressivitat del rostre.

Experimentarem la relació i el contrast entre llum i ombra, veurem diferents suports i les eines utilitzats en la pintura. Observarem i compararem retrats de diferents èpoques i estils, retrats realistes, quasi fotografics o retrats que vulguin mostrar-nos aspectes més íntims de la persona retratada, retrats psicològics o, fins i tot, retrats satírics on es distorsiona la realitat i es caricaturitza el retratat.

EL TALLER

Educació Infantil: P5 / Educació Primària

El grup es distribuirà per parelles per tal de realitzar el retrat del company/a. Les educadores del Museu donaran unes pautes inicials per elaborar un retrat, com la simetria, els diferents elements que configuren el rostre, etc.

Procediran a dibuixar el retrat del company/a a llapis. Posteriorment, utilitzant diverses tècniques com les ceres, aquarel·les, etc., s’aplicarà el color fent incidència en la tonalitat de la pell i del cabell del company/a a qui hem retratat.

 

ESO i Batxillerat

Les educadores del Museu donaran les indicacions per l’elaboració d’un retrat  o autoretrat, com la simetria, els diferents elements que configuren el rostre, etc.

Opció 1: Retrat del company

Farem el retrat del natural d'un company/a de classe, buscarem diferents posicions, de cara, de perfil…, i amb expressions diferents: seriós, alegre, amb un somriure, amb els ulls tancats, oberts…

Opció 2: Autoretrat

Repartirem miralls per tal que puguin observar amb detall els seus rostres. Faran el seu autoretrat a llapis o carbonet fent especial incidència en l'ús de la llum i de l'ombra.

 

 

 

 

 

Galeria d'imatges