> Presentació

Les zones rurals han vist reforçada la seva importància i presència arran de la crisi sanitària de la Covid-19. La qualitat de vida que porten intrínseca aquestes àrees s’ha fet atractiva per moltes famílies o empreses que busquen sortir dels nuclis urbans i es plantegen viure en entorns rurals. Tanmateix, aquest territori ha estat durant els últims anys en unes dinàmiques de pèrdua de població i competitivitat en relació amb les ciutats que fan necessària l’actuació específica en aquestes zones per tal de revertir-ho.

Les dues sessions webinar que es presenten volen aprofundir en els reptes, però sobretot en les oportunitats que ofereixen els territoris rurals com a espais d’innovació i oportunitat econòmica més enllà dels rols tradicionals històricament acceptats relacionats amb la qualitat de vida i el benestar social.

> Objectius

- Conèixer els reptes que es plantegen al món rural.

- Conèixer l’afectació de la Covid-19 en les polítiques rurals.

- Ser conscients del concepte d’innovació al món rural.

- Entendre la importància de l’economia circular i la simbiosi industrial com a oportunitats d’innovació i ocupació al nostre territori. 

- Conèixer casos reals i bones pràctiques del territori.

> A qui va dirigida

Personal tècnic, direcció i gerència de les àrees de desenvolupament local, promoció econòmica, empresa i/o emprenedoria, especialment que treballin en l’àmbit del desenvolupament rural, dels ens locals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.

> Programa

Aquesta formació en línia consta d’un total de dos mòduls amb el següent programa:

  1. La innovació rural a Europa. El canvi de període de programació, la Covid-19 i els reptes rurals:
  • Els reptes del món rural i el nou període de programació. Marc general, a càrrec d’Albert Puigvert, gerent de l’Associació d’Inicatives Rurals de Catalunya (ARCA).
  • De la terra al núvol: les 5 lleis digitals que canviaran la nostra forma de viure i treballar, a càrrec de Josep Miquel Piqué Huerta,  president executiu a La Salle Technova Barcelona - Universitat Ramon Llull.
  • Sistemes d’innovació territorial. Casos pràctics, a càrrec de Ramon Gras, Universitat de Harvard. 
  • Torn de debat i preguntes
  1. El futur dels territoris rurals, economia circular, ocupació i connectivitat:​​
  • Economia circular i ocupacióa càrrec de Miquel Carrión, sub-director d’Ocupació Juvenil i Formació Professional del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).
  • La indústria agroalimentària i la simbiosi agro-industrial, a càrrec d’Anna Lluís Gavaldà, Símbiosy.
  • La innovació social digital, clau per al futur dels territoris rurals: el cas de CoEbreLab 5G rural, a càrrec d’Albert Pujol, dinamitzador de CoEbreLab, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.
  • Torn de debat i preguntes

> Metodologia

El format de les sessions té un marcat caràcter pràctic en què es combina una part conceptual amb casos pràctics d’assessorament realitzats en situacions reals. En finalitzar cada sessió hi haurà un espai per compartir opinions i expressar dubtes entre les persones participants. 

> Avaluació

Les càmeres web hauran d’estar actives durant tota la sessió webinar i es demana una participació activa durant la formació.

Per a l’obtenció del diploma/certificat del curs formatiu serà necessària una assistència del 100% de les sessions webinar programades. 

> Ubicació i dates

La formació es desenvolupa íntegrament de forma virtual, a través de la plataforma Cisco Webex Meetings, amb la qual cosa és imprescindible disposar d’ordinador amb connexió a internet per a participar-hi. 

Dies i horari: Dilluns 23 de novembre (sessió 1) i dimecres 25 de novembre (sessió 2) de 12 a 14 hores.

> Inscripcions i més informació

Us informem que les inscripcions per aquesta formació estan tancades en arribar al nombre màxim de persones participants

Si desitgeu rebre un correu per estar informats de noves formacions només cal que ompliu aquest formulari demanant-ho.