Inaugurada la rehabilitació de la cripta i del jardí d'Eduard Toda del castell monestir d'Escornalbou

La cripta de l’església del castell monestir d’Escornalbou, al municipi de Riudecanyes, ha recuperat l’antiga esplendor gràcies a la rehabilitació arquitectònica que han dut a terme la Diputació i la Generalitat, administracions propietàries de l’immoble. “Restaurar aquesta cripta significa recuperar l’arrel del monestir, l’advocació, l’espiritualitat, la base”, ha manifestat el president de la Diputació, Josep Poblet, durant la inauguració de l’espai, aquest dissabte al vespre. L’acte, presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha inclòs la presentació pública del remodelat jardí d’Eduard Toda, a la zona del claustre i el mirador.

A l’acte també han participat l’alcalde de Riudecanyes, Josep M. Tost, i el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma, amb l’assistència del delegat del Govern català a Tarragona, Quim Nin; del vicepresident primer i responsable de l’àmbit de Cultura de la Diputació, Albert Vallvé; de la diputada de l’àrea de Medi Ambient de la institució intercomarcal, Nuria Crivillé; del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro; dels alcaldes de Vilanova d’Escornalbou, Sergi Ciurana; de l’Argentera, Lluís M. Castellví; de Colldejou, Marcel Salsench, i de Duesaigües, Josep Llebaria. Tots aquests municipis van formar part de l’antiga Baronia d’Escornalbou.

En el seu parlament, Josep Poblet s'ha referit a la importància de "preservar els elements patrimonials que conformen la nostra cultura, ànima vertebradora d'aquest país". El president de la Diputació també ha ressaltat la tasca de la Diputació en suport dels ajuntaments, "en uns temps difícils en què es qüestiona el seu futur i la seva identitat". En el mateix sentit, el conseller Mascarell ha indicat que "els països que saben respectar el passat tiren endavant". De la seva part, l'alcalde de Riudecanyes ha destacat que les millores al monument en facilitaran la projecció.

Finalitzats els parlaments protocol·laris, el conseller Mascarell i el president Poblet, acompanyats per la resta d’autoritats i el gran nombre de persones assistents a l’acte, han realitzat un recorregut per les instal·lacions del castell monestir. Per acabar, s’ha celebrat un concert a càrrec del grup Forumbrass Quintet de Metall, a l’església.

 

L’obra


Els dos espais remodelats s’inclouran en les rutes guiades pel castell monestir, gestionades per la Generalitat a través del Museu d’Història de Catalunya. El cost total de les obres inaugurades ha estat de 94.225,81 €. El projecte ha consistit a restaurar, recuperar i adequar la cripta de l’església i els seus accessos. La cripta es troba situada sota el paviment del presbiteri de l’església. L’accés original a través de l’església era impracticable ja que s’havien perdut les escales que salvaven el desnivell. Ara s’ha construït una nova escala que en permet l’accés. Existia un altre accés des del jardí mitjançant una obertura practicada en un dels paraments exteriors de la part posterior de l’església. Per les seves característiques patia freqüents inundacions. Amb el procés de restauració s’ha adequat el pas al jardí, i s’ha instal·lat d’una porta i una coberta per evitar inundacions.

L’excavació arqueològica del sòl de la cripta, ha permès recuperar el nivells originals d’ús i s’ha instal·lat un nou paviment a les zones de pas. S’han netejat i restaurat els paraments i voltes de la cripta, i finalment s’hi ha instal·lat un sistema d’il·luminació.

Un edifici emblemàtic


El castell monestir d’Escornalbou és un monument documentat ja el 1153, situat al vessant sud de la muntanya d’Escornalbou, a uns 650m d’altitud. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, van ser la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574. Posteriorment, va passar als franciscans que s’hi van estar fins el 1835. En la primera dècada del segle XX va ser adquirit per Eduard Toda, el qual el va restaurar i reconstruir lliurement, convertint-lo, a principis del segle passat, en una casa senyorial amb aires de castell fortalesa. Allà hi va aplegar interessants col·leccions de gravats, ceràmica i objectes de tota mena, així com una notable biblioteca.

Un dels elements més notables del conjunt és l'església romànica (s. XII-XIII), que per proporcions i elements decoratius ja ens transporta als nous llenguatges formals i constructius del gòtic. També és d’especial interès el claustre, situat a la banda sud de l’església, que era l’espai distribuïdor de la resta de dependències de la canònica. Avui el trobem transformat en el jardí de la casa senyorial. Les restes de la sala capitular també destaquen en el conjunt. Aquesta sala era l’espai on es reunia la comunitat monàstica per a tractar els afers interns del monestir. A partir de la reforma de Toda, passà a ser una capella dedicada a la Mare de Déu del Llibre.

El 1941 la casa va passar a mans de Josep Maria Llopis, un comerciant de Reus que la va utilitzar com a segona residència. L’any 1979 la propietat va passar a mans del Banco Urquijo, fins que la Diputació de Tarragona i la Generalitat la van adquirir, el 1983.

Adjunts

manuel