L’arribada de l’aigua potable dona el tret de sortida al ‘renaixement’ del Castell Monestir d’Escornalbou i el seu entorn

Més de 400 veïns dels municipis de l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou s’han aplegat aquest dissabte al Castell Monestir d’Escornalbou, icona i monument que dóna nom a l’antiga baronia que els agrupava. Amb la festa #EscornalbouReneix han celebrat la nova etapa d’aquest castell monestir i el seu entorn, simbolitzat per l’arribada de l’aigua potable des de l’Argentera, així com altres actuacions de millora que s’hi estan realitzant i les que estan projectades.

Durant la trobada, convocada per la Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural de la Generalitat, els veïns dels set municipis han conegut els projectes d’actuació. Han compartit una jornada festiva pensada per reforçar el seu sentiment de pertinença a la baronia, que representa un actiu natural, cultural, turístic i identitari del Camp de Tarragona. 

El primer projecte per transformar i impulsar aquest territori és l’Operació Baronia d’Escornalbou. És la primera fase d’actuacions previstes i està en fase d’execució. Una de les seves actuacions és l’arribada de l’aigua potable per primera vegada a l’entorn del castell monestir, fet que ha motivat la trobada d’aquest dissabte. L’Operació Baronia d’Escornalbou és un projecte liderat per la Diputació de Tarragona i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupació, eix 6, amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros. Integra cinc actuacions: restauració i millora dels senders de la Baronia d’Escornalbou; ordenació de l’entorn natural i patrimonial -actuació que s’ha pogut conèixer també aquest dissabte, amb visites comentades-; restauració puntual d’elements del patrimoni arquitectònic; dotar l’espai d’aigua potable i sanejament -actuació estrella del projecte-; interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnogràfics, i, accions d’educació ambiental i jornades de sensibilització. 

La segona fase d’actuacions preveu la restauració del Castell Monestir d’Escornalbou per a usos culturals. Comptarà amb el finançament del Ministerio de Fomento dins el programa 1,5% Cultural. L’aportació econòmica estatal és d’1.203.454,7 euros, que representa un 75% del pressupost total presentat (que és d’1.604.606,26 euros). Inclou les actuacions: restauració de l’església i les torres del castell monestir; rehabilitació de les golfes, coberta i canalització d’aigües pluvials de l’edifici principal; substitució i millora de la il·luminació interior per a optimitzar la visita cultural i l’eficiència energètica; restauració de l’accés al recinte del castell monestir; rehabilitació i reforç estructural de la planta noble del castell monestir; rehabilitació de la planta baixa de l’edifici de la biblioteca per a aules i serveis culturals; rehabilitació de l’edifici destinat a lavabos i cafeteria, i, restauració de l’ermita de les Tres Verges. 

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, han explicat durant la festa #EscornalbouReneix aquestes actuacions. Poblet ha destacat que “l’acte d’avui és simbòlic i té un component important de pas endavant, que no s’acaba avui. En els propers 3 o 4 anys Escornalbou serà absolutament diferent, el castell i el seu entorn”. Elsa Ibar ha fet referència a l’impuls conjunt de les institucions “per fer renéixer Escornalbou i fer del monument i el seu entorn un atractiu turístic identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya”. En nom de tots els municipis de la Baronia, l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, ha assegurat que “l’arribada de l’aigua simbolitza el renaixement de la Baronia, no només del castell, també de l’entorn com a motor turístic i econòmic.

Per inaugurar l’arribada de l’aigua els alcaldes i alcaldesses dels set municipis de la Baronia han omplert uns càntirs amb l’aigua potable recentment arribada al monument. Després han actuat diferents elements festius dels municipis participants: el gegant Melitón i el Bou de l’Argentera, els gegants i grallers de Colldejou, els gegants Els Cubanos i els capgrossos de Duesaigües, els capgrossos Teixeta i Teix de Pradell de la Teixeta i la colla de capgrossos, grallers i timbalers i Les Canyes de Riudecanyes. 

Un tresor patrimonial i rural

El Castell Monestir d’Escornalbou i el seu entorn representen un tresor patrimonial i rural al Camp de Tarragona, del qual en formen part els municipis de l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou. La muntanya d’Escornalbou, que dona nom a aquest petit territori, ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habilitada al llarg dels segles, cobdiciada com a torre de guaita. Un territori rural, el de la Baronia d’Escornalbou, que té la seva icona en el castell monestir, construït al segle XII, en el mateix moment que alguns dels monestirs medievals més cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.