La Diputació de Tarragona impulsa un projecte global de restauració del Castell Monestir d'Escornalbou i del seu entorn

Convertir el Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou en un atractiu cultural i turístic de primer ordre del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya. Amb aquest objectiu, la Diputació de Tarragona lidera una ambiciosa iniciativa per restaurar el monument i millorar-ne el seu entorn. El projecte global, que aquest divendres s'ha presentat públicament al mateix monestir, preveu una inversió superior als 4 milions d'euros, i es desenvoluparà en tres fases a partir d'enguany. El castell monestir i la muntanya d'Escornalbou són propietat de la Diputació de Tarragona i de la Generalitat.

La primera fase afecta l'entorn del castell monestir, i compta amb una inversió d'1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La resta de l’import, més d’un milió d’euros, serà assumit per la Diputació de Tarragona. Aquesta primera fase inclou la recuperació i millora de camins que uneixen els municipis de l'antiga Baronia d'Escornalbou (Riudecanyes, Vilanova d'Escornalbou, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, l'Argentera i la Torre de Fontaubella); l'ordenació de l'entorn natural i patrimonial; la restauració del patrimoni arquitectònic a l'entorn del castell monestir (mur de contenció del passeig dels Frares i Font del Sarraí); l'abastament d'aigua potable, sanejament i depuració d'aigües residuals al castell monestir, i la senyalització i interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnològics del recinte.

Pel que fa a la segona fase, inclou obres de conservació dels immobles del castell monestir: la restauració de l'església i de la torre, l'estabilització estructural de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d'Eduard Toda, i la creació d'un espai d'acollida de visitants i d'una àrea de repòs.

I quant a la tercera fase, incidirà en la promoció turística, cultural i de lleure de l'espai. En aquest sentit, es pretén que el castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou esdevingui un indret imprescindible en les visites al Camp de Tarragona, i se situï entre els grans conjunts monumentals de Catalunya. En aquest sentit, el recinte és un destacat focus històric, cultural, natural i patrimonial, a banda d'haver estat residència de l'emblemàtic egiptòleg, bibliòfil, escriptor i viatger Eduard Toda, del qual l'any passat es va commemorar el 75è aniversari de la seva mort. En l’actualitat, unes 40.000 persones visiten l’entorn de la Baronia, de les quals 20.000 gaudeixen d’una visita guiada del Castell-Monestir. El projecte té com a objectiu augmentar la xifra global fins als 100.000 visitants.

La presentació d'aquest projecte de millora del Castell-Monestir d'Escornalbou ha tingut lloc aquest divendres al migdia, en un acte al mateix recinte monumental, situat al terme municipal de Riudecanyes, amb la participació del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; de la consellera de Governació i Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs; del director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, i de l'alcalde de Riudecanyes, Josep M. Tost. També hi han assistit la sotsdirectora de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; el director dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Baptista Capell; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Josep Mª Cruset, la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació, Imma Costa; el diputat responsable de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació de Tarragona, Juanjo Malràs; el diputat de la Diputació, Carles Ribé; el president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, i alcaldes i regidors de la Baronia d’Escornalbou.

Xarxa de biomassa

D'altra banda la Diputació de Tarragona també impulsarà l'ús de la biomassa a la demarcació. En concret, instal·larà calderes i xarxes de calor a 9 municipis de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona per produir energia tèrmica gràcies a la biomassa. L'energia que s'hi generi s'utilitzarà per escalfar equipaments públics del mateix municipi. La Diputació serà l'encarregada de redactar i executar aquest projecte que busca mobilitzar la biomassa forestal local i aprofitar-la per convertir-la en energia. Gandesa, La Fatarella, Rasquera, Tivissa, La Sénia, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alcover i El Montmell són els municipis que es beneficiaran d'aquesta iniciativa. Per promoure l'ús de la biomassa com a font d'energia sostenible a la resta de la demarcació, el projecte també preveu obrir una oficina tècnica per fer-ne difusió. L'aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis gràcies a la neteja dels boscos, potenciar l'ús de l'energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis. El projecte té un cost de 2.152.000 euros, dels quals el 41,32% està cobert pels fons FEDER i el 58,68% l'assumeixen entre la Diputació i els municipis beneficiaris.