Restauració dels senders que relliguen la Baronia d’Escornalbou

 

Els set pobles i el castell monestir que formen la Baronia d’Escornalbou estan connectats per una xarxa de camins i senders, molts dels quals són històrics i tradicionals, amb orígens llunyans en el temps. El Pla director d’Escornalbou preveu la restauració i millora d’aquests  camins i senders. En total amb aquest projecte es milloren 18 itineraris o camins, amb una longitud total de 68,2 quilòmetres, que inclou:  la restauració i millora en diversos trams puntuals dels camins, la neteja i aclarida vegetal i forestal de la vora del camí, la creació de graons de fusta i trencaaigües en punts determinats, així com la restauració d’algun antic empedrat, la millora de la senyalització -banderoles, pals de seguiment, senyals amb pintura de continuïtat-, i la col·locació de panells informatius i faristols.

També contempla l’adequació de l’entorn de diverses fonts (de Vilamanya, del Galàped i del Ferro), l’entorn d’una antiga carbonera al peu del Castell, d’una bassa i la zona dels Horts dels Frares, o l’entorn d’un antic forn de calç, entre altres. Aquests punts reforcen la qualitat dels itineraris i divulguen els valors naturals, històrics, culturals i etnològics de la Baronia i  converteixen aquest territori en un atractiu de primer ordre per als amants del turisme actiu i esportiu a diferents nivells, ja sigui amateur, professional o familiar:  BTT, rutes a peu, curses de muntanya i trails, geocaching....

Els 18 camins de la Xarxa que es milloren són els següents:

1. Riudecanyes – Duesaigües

2. Embassament de Riudecanyes – Camí de Duesaigües al Castell d’Escornalbou

3.1. Vilanova d’Escornalbou – Castell d’Escornalbou

3.2. Duesaigües – Castell d’Escornalbou

4. Vilanova d’Escornalbou – L’Arbocet

5. Vilanova d’Escornalbou – Colldejou (pel camí de l’Ermita)

6.1. L’Argentera – L’Enderrocada – Pradell de la Teixeta

6.2. L’Enderrocada – Coll de la Teixeta

6.3. Duesaigües – Camí de l’Enderrocada al Coll de la Teixeta

7. L’Argentera – La Torre de Fontaubella

8. Colldejou – Coll Roig – La Torre de Fontaubella

9.1. Colldejou – Castell d’Escornalbou

9.2. Camí de Colldejou al Castell – Coll Roig

10. Duesaigües – L’Argentera

11.1. L’Argentera – Castell d’Escornalbou

11.2. Camí Circular Castell d’Escornalbou – L’Argentera

12. La Torre de Fontaubella – Pradell de la Teixeta

13. Pradell de la Teixeta – Portell de Peiró

El projecte és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació dins l’eix prioritari 6, que pretén conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos.