Recuperart-19

Museus per al teu benestar emocional

La pandèmia de la covid19 va arribar a les nostres vides ja fa més d’un any i des d’aleshores ha afectat a múltiples col·lectius. A les nenes i als nens, a la gent gran, a les persones en situació de vulnerabilitat, i també als professionals sanitaris, que treballen de manera incansable per fer front a aquesta crisi sanitària sense precedents.

Enmig d’aquesta situació d’incertesa, el juny de 2020 l’Institut Català de la Salut (ICS), amb la col·laboració del Departament de Cultura, va presentar al col·lectiu sanitari una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional. Des d’aleshores, totes aquelles persones que treballen en l’àmbit de la salut (ja sigui en un centre sanitari gestionat per l’ICS o per una altra organització, així com en centres o residències per a gent gran) poden participar de forma gratuïta a l’activitat, que porta per nom Recuperart-19. La primera fase del projecte s’està duent a terme en quinze museus catalans i un centre d’art, entre els quals s’hi troba el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona.

En entrar al museu, es proporciona als visitants un quadern especialment elaborat per l’activitat, juntament amb una fitxa que inclou una relació d’obres del museu. La llibreta és el fil conductor de l’activitat, i proposa als participants exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.

Si abans de l’arribada de la pandèmia bona part dels museus catalans ja creiem en el valor social que poden tenir les nostres institucions, ara pesem que aquesta funció social és més important que mai. Amb aquesta iniciativa d’arts en salut, pionera a escala internacional, l’ICS busca complementar la seva oferta de suport psicològic i emocional, a la vegada que els museus pretenem agrair al col·lectiu l’esforç ingent que estan fent per combatre la pandèmia obrint-los les portes de les nostres institucions.

Per complementar l’activitat Recueprart-19 el Museu d'Art Modern de al Diputació de Tarragona ofereix l'activitat Endinsa't al MAMT, una activitat que us convida a endinsar-vos en un espai segur i tranquil on podreu gaudir de les seves col·leccions d'una manera diferent, submergint-vos en les obres d'art, els seus matisos i les històries que amaguen.

Podeu trobar més informació a:

Llistat de museus participants:

Museu de l'Empordà. Figueres 

Museu d'Art de Cerdanyola. Cerdanyola del Vallès 

Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu. Cardedeu

Museu Nacional d'Art de Catalunya. Barcelona 

Museu de L'Hospitalet. L’Hospitalet de Llobregat 

Museu Pau Casals. El Vendrell

Museu de Tortosa: Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre. Tortosa  

Museu Episcopal de Vic. Vic 

Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal. Lleida 

Centre d'Art La Panera. Lleida 

Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Esterri d'Àneu. Lleida 

Museu d'Art Modern de Tarragona. Tarragona 

Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Igualada 

Museu d'Art de Girona. Girona 

Museu de la Garrotxa. Olot 

Museus de Sitges. Sitges

Galeria d'imatges

Enllaços relacionats