Vés al contingut

Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona

Projecte pendent d'aprovació en l'edició del 2025

Banda simfònica

 

La Banda Simfònica de la Diputació́ de Tarragona és un projecte pedagògic comú́ que va néixer l’any 2004 amb l’objectiu de comptar amb una gran agrupació́ de vent dels tres centres d’ensenyament musical de la Diputació́, que des de feia algun temps anaven creixent en nombre d’alumnes i instruments de vent. 


Més de 60 alumnes de vent i percussió́ dels tres conservatoris integren cada any la Banda Simfònica. L’estada compta amb la presència d’un director convidat i permet treballar intensament un repertori concret. La feina d’assajos i aprenentatge col·lectiu culmina amb la realització́ de diversos concerts oberts al públic a diferents auditoris de les comarques de Tarragona. 


Els projectes educatius són un element imprescindible per al creixement de les persones i més concretament en aquest cas per al creixement musical. En aquesta nova edició́ tenim ganes de reprendre l’esperit fundador de la Banda Simfònica i fer vibrar de nou les sales de concert amb la música nascuda del treball i convivència dels joves músics.        

                   
Aquesta edició, la nostra directora convidada ens proposa un concert que oferirà un viatge musical mitjançant d'obres de grans compositors i compositores, destacant la riquesa i diversitat del repertori bandístic. Amb un nivell interpretatiu exigent, l'orquestra de vent donarà vida a peces que mostren diferents estils i èpoques, posant en valor tant figures consagrades com veus menys conegudes però igualment brillants.
 

Directora

Directora de la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona pel 2025

LIDON VALER CABALEIRO

Inicia els seus estudis musicals amb el piano, assolint el Títol Professional de Piano, Títol Superior de Percussió, la Diplomatura Mestre Ed. Infantil i Ll. Catalana i el Curs Superior de Gestió de Societats Musicals. Durant el curs 2002-2003, comença els estudis de Direcció d'Orquestra a l'ESMUC (Barcelona) amb Salvador Brotons, continuant-los en l’especialitat de Direcció de Cor amb Mireia Barrera. També realitza estudis de Direcció de Banda amb Jan Cober al ISEB (Trento) i del 2019 a 2021 és alumna de direcció d’orquestra de Cristóbal Soler (Acadèmia AIDO). Paral·lelament, i des del seus inicis en la direcció,  ha estat alumna de  Jose Rafael Pascual Vilaplana. A més realitza masterclass amb grans mestres com Miquel Rodrigo, Eugene Corporon, Franco Cesarini, Alex Schillings, Douglas Bostock, E.García Asensio, Thomas Doss, Tony Scholl, Miguel Etchegoncelay, Isabelle Ruff-Weber, Miguel Romea…


Ha estat Directora Titular del Cor “Verge de l’Avellà” i Directora titular de la Unió Musical Catinenca amb la que ha obtingut el Premi Euterpe al Desenvolupament e Innovació Bandística 2004, 1r Premi i Menció d’Honor al Certamen Provincial de Bandes de Castelló 2008 i 1r Premi al Certamen Autonòmic de la Comunitat Valenciana (2008). 


També ha estat directora de la Banda Infantil i Banda Jove d’Almassora (2009 a 2013). Durant el 2015 va ser Directora de la Banda Jove "Las Provincias",  formada per 150 nenes i nens de tota la Comunitat Valenciana. Directora de la Banda de Dones de la FSMCV 2017. Directora Musical de les Cantates  "La Conlloga de Tombatossals”(2016) i de les 2 edicions de “L’Escola Canta” (2018 i 2019) iniciativa musical de l’Ajuntament de Castelló i Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a més de dirigir la Banda Jove de la FSMCV durant l’any 2022. Ha estat membre de Jurats en certàmens com el Cicle de Concerts “Las Provincias” 2015, Certamen d’Elda 2017, Provincial d’Alacant 2019, Autonòmic 2019, Catarroja 2022...


Actualment és membre per oposició del Cos de Mestres de Música de la Generalitat Valenciana. És Directora Titular de la Banda Jove i la Banda de la Unió Musical Alqueriense amb la que ha obtingut un 2n premi al Certamen Provincial (2006), 1r premi al Concorso Internacional Bandistico de la Vall d’Aoste (2006) amb Premi al millor Director/a del mateix concurs; 1r Premi al Certamen Internacional de Bandes de La Sènia (2010), 1r premi i Menció d’Honor al Certamen Provincial de Castelló (2013) , 1r premi i Menció d’Honor al Certamen Autonòmic de Bandes a la Tercera Secció, Medalla d’Or al Certamen Internacional de Kerkrade - WMC (2017), Directora de la única banda espanyola al International MusikBlass Kongress a Ulm - Alemania (2018), 3r premi ala Segona Secció del CIBM (2019)... A més a més ha rebut la Beca Musical Fundación Dávalos-Fletcher, Premi “Jóvenes Valores” Radio Castellón - Cadena Ser i diversos reconeixements més.
 

 

Repertori

PROGRAMA 
 

I
 

El Suspiro del Moro                            Lola Vitora (4’) 
Dredred                                                Andrés Valero-Castells (14’)
Out of the shadows, love shines    Joni Greene (7’)

 

II 
 

Quatre Roses                                     José Rafael Pascual Vilaplana (5’) 
Give us this Day                                David Maslanka (14’)
To create a voice                               Carol Chambers (4’)

 

Bis:  Amparito Roca de Jaume Teixidor (en motiu dels 100 anys de la seva estrena)
 

Dates: Estada i concerts

L’estada s’iniciarà̀ del dilluns 30 de Juny fins el divendres 4 de Juliol de 2025

LLOC DE L’ESTADA:  IES PIRÁMIDE (Huesca)
WEB: https://www.iespiramide.es/
Ctra. de Cuarte s/n 22004 (HUESCA) 974 210 012 - 974 210 072

CONCERTS

CONCERTS:  Dissabte 5 de juliol: Auditori d’Alcanar I 19h
Diumenge 6 de juliol: Teatre-auditori de l’Hospitalet de l’Infant I 12h
 

PLANIFICACIÓ

Dilluns 30 de Juny / Treball parcials per seccions 
Dimarts 1 de Juliol / Treball parcial per instruments amb professors i lectura amb la directora convidada a la tarda/nit
Dimecres 2 de Juliol / Treball general amb la banda
Dijous 3 de Juliol / Treball general amb la banda. Visita i treball amb compositor Andrés Valero
Divendres 4 de Juliol / Treball general amb la banda. Assaig General
Dissabte 5 de juliol / 1r concert: Auditori Alcanar (tarda 19 h)
Diumenge 6 de juliol / 2n concert: Auditori de L’Hospitalet de l’Infant (matí 12 h)
 

 

Plantilla

PLANTILLA 

 
Flautí                     1
Flauta 1a               2
Flauta 2ª               2
Oboè 1r                 2
Oboè 2n               1
Fagots                 2
Requint               1
Clarinet 1r           4
Clarinet 2n         4
Clarinet 3r          4
Clarinet baix      1
Saxo alt 1r           2
Saxo alt 2n         2
Saxo tenor         2
Saxo baríton      1

Trompa 1a          2
Trompa 2a         1
Trompa 3a         1
Trompa 4a         2 
Trompeta 1a      2
Trompeta 2a     2
Trompeta 3a     2
Fliscorn              1 (en cas que no n’hi hagi pot reforçar els primers per tema resistència, si en fan falta 2 potser un trompeta 2n o 3r pot fer de fliscorn)
Trombó 1r          2
Trombó 2n        1
Trombó 3r         1 (en cas que només hi hagi  trombó 1 i 2 i baix, farà la veu de 2n)
Trombó baix     1
Bombardí         2
Tuba                   3
Contrabaix        2
Percussió         6

Piano                1

TOTAL PLANTILLA: 63 MÚSICS
 

 

Proves

Les proves són tant per a la 

1a CONVOCATÒRIA 


ADREÇADA A: alumnat dels tres conservatoris de la Diputació́.
DATA: dissabte 17 de maig 2025.
HORARI I LLOC: matí a Tarragona (alumnat dels centres de Tarragona i Reus) i a la tarda a Tortosa. 
TRIBUNALS:
-    Vent fusta i piano
-    Vent metall i percussió́ 


2a CONVOCATÒRIA (en el cas de no cobrir plantilla)


ADREÇADA A: si no es cobreixen totes les places amb l'alumnat dels tres centres, es realitzaran unes proves obertes a tot l’alumnat de les escoles de música i conservatoris de la província de Tarragona.
DATA: dimarts 3 de juny 2025
HORARI I LLOC: 19h al conservatori de Reus.
OBSERVACIONS: els passatges seran els mateixos que a la primera convocatòria. Tan bon punt es coneguin les places disponibles s’habilitarà̀ el formulari d’inscripció́. 
 

CONSIDERACIONS 
A l'especialitat de contrabaix cal preparar només dos passatges per a banda perquè̀ es compta també́ amb els passatges de l'orquestra. L’alumnat de contrabaix farà̀ les proves amb el tribunal de l'orquestra, però̀ cal que faci la inscripció́ al formulari de la banda. 
A les especialitats de clarinet, trompeta, trompa i trombó́ cal seleccionar els passatges amb un registre més moderat de la 2a veu en cas que l’alumnat no pugui interpretar la 1a veu donada la dificultat del registre. 

 
 

Preu

El preu de l’ edició d’enguany de la BSDT es de 232€  que inclou la taxa de preu públic i les despeses de manutenció i allotjament.

IMPORTANT:

     

Aquest projecte està pendent d'aprovació en la seva edició de 2025.