EL CASTELL MONESTIR D’ESCORNALBOU

Fundat el 1153, per donació d’Alfons I de Catalunya i Aragó a Joan de Sant Boi, es va restaurar una antiga fortalesa sarraïna per construir-hi l’església i una canònica agustiniana depenent de l’Arquebisbat de Tarragona fins el 1574. Posteriorment va passar als franciscans fins el 1835.

Desamortitzat al segle XIX, va ser transformat com a residència per l’historiador i egiptòleg reusenc Eduard Toda, que el va comprar l’any 1911 i el va reformar amb un estil molt personal. 

De la reforma realitzada a principis del segle XX tenim el resultat actual: de l’antic castell monestir només se’n conserva l’església romànica, algunes restes de la sala capitular i part de l’estructura del claustre, que Eduard Toda va convertir en un mirador-jardí amb vistes al Camp de Tarragona. Del castell, convertit en casa senyorial i escenari de trobades de les principals figures de la Renaixença catalana, en destaca la biblioteca i la rica col·lecció de gravats, ceràmica, mobles i peces que Toda havia reunit en els seus viatges.

L’edifici és gestionat per l’Agència Catalana Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

 

No es permet fer visita lliure dins el monument.

 

Més informació a: http://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/castell-monestir-d-escornalbou