BIENNAL D'ART 2019

0
La Biennal 2019, reflexionant a través de l’art contemporani

 

La Biennal d’Art de Tarragona reuneix dos premis de llarga trajectòria que s’especialitzen en pintura i escultura. Una de les característiques d’aquesta Biennal és que les obres guanyadores passen a formar part del fons del Museu d’Art Modern de Tarragona, la qual cosa permet al Museu disposar d’unes sales dedicades a l’art contemporani que s’actualitzen, amb cada Biennal, amb noves adquisicions d’importants artistes tarragonins i catalans.

És important ressaltar que el jurat és de l’opinió que la convocatòria de la Biennal d’Art s’hauria de revisar i actualitzar, per obrir-se a totes les vessants de les arts visuals i replantejar la fórmula de reconeixement del mèrit artístic en la modalitat de premis i, alhora, millorar la capacitat d’atraure artistes rellevants.

A la convocatòria d’enguany s’hi han presentat 38 pintures i 15 escultures de procedència ben diversa, a partir de les quals s’han escollit les 20 peces que integren l’exposició i el catàleg que teniu a les mans.

Les obres escollides presenten una gran diversitat d’estils i de dominis tècnics en els camps de l’escultura i la pintura, de manera que a l’exposició hi permeten oferir una panoràmica que pot ser de l’interès d’un públic divers. Per sobre de la mitjana que suposa aquesta tria d’obres, n’hi ha dues que els membres del jurat hem considerat que tenen una qualitat artística superior per l’aportació conceptual, plàstica i discursiva en consonància amb les pràctiques artístiques contemporànies. Es tracta de dues instal·lacions escultòriques que aporten reflexió i discurs, i les hem escollides i destacades per unanimitat com a mereixedores de premi.

Davant la impossibilitat d’atorgar els dos primers premis a aquestes dues obres, atès que totes dues eren escultures, els membres del jurat vam optar per declarar desert el premi Tapiró de pintura i atorgar a la modalitat d’escultura el premi a la millor obra i un accèssit a la segona, d’acord amb les possibilitats que ofereixen les bases de la convocatòria. El premi Julio Antonio d’escultura  és per a Structure nº 1-Espui, de Llorenç Ugas, una seqüència de blocs de formigó que integra, comprimeix i oculta una fotografia en el cos escultòric, i és una obra que condensa la reflexió de l’artista sobre la incapacitat de les persones per copsar el paisatge intervingut. Finalment, el més que merescut accèssit és per a la peça Inventario, de Ro Caminal, una instal·lació escultòrica formada per runes d’edificacions i un rètol LED amb la frase: “Con la cámara solo puedo grabar las ruinas, que son lo que nos une verdaderamente”, a través de la qual l’artista obre discussió sobre les formes de construcció d’identitats col·lectives i, per tant, també d’alteritats.

Sergi Aguilar i Carme Sais. Membres del jurat de la Biennal 2019

Albert Jaime

Beatrice Bizot

Jordi Gich

José Manuel Albarrán

Aythamy Armas

Àfrica Coll

Eva Agasa

Jordi Llort

Manuel Mondejar

Ignasi Bosch

Enric Llevat

Llorenç Ugas PREMI JULIO ANTONIO D'ESCULTURA 2019

Lluc Queralt

Núria Guinovart

Pilar Soberón

Rina Ota

Roser Caminal ACCÈSSIT JULIO ANTONIO D'ESCULTURA

Sergi Clavé

Víctor Solanas

Silvia Martínez