El Centre d’Educació Especial Alba de Reus ha participat al 4t Congrés Internacional EDAI, celebrat recentment a Barcelona. Aquest congrés, que reuneix professionals de l’àmbit de la infància i l’adolescència amb necessitats específiques de suport, ha comptat amb la presentació de dues investigacions elaborades per l’equip multidisciplinari del centre.
Les dues aportacions del CEE Alba se centren en l’anàlisi de dos aspectes clau per a la qualitat de vida de l’alumnat amb diversitat funcional: els hàbits del son i el temps de lleure. Els estudis parteixen de dades recollides directament en el context educatiu i familiar dels infants del centre.
Més de la meitat dels infants tenen dificultats amb el son
El primer estudi, titulat “Hàbits del son dels alumnes del CEE Alba”, respon a les inquietuds de moltes famílies sobre els problemes de son dels seus fills. Utilitzant eines validades com el BISQ i el Pittsburgh Sleep Quality Index, l’equip ha detectat que un 52,1% dels infants es desperten durant la nit, i un 28% ho fa més de quatre vegades. A més, molts no arriben a les hores de descans recomanades per la seva edat.
També s’ha observat que l’ús de pantalles abans d’anar a dormir és una pràctica molt estesa, tot i els seus efectes negatius coneguts. L’estudi aprofundeix en aspectes com l’ús de melatonina, les rutines familiars i les diferències segons l’edat dels infants.
Falta d’oferta inclusiva en el lleure extraescolar
La segona investigació, “El temps de lleure dels alumnes del CEE Alba”, posa el focus en la participació dels infants en activitats de lleure, tant familiars com extraescolars. Els resultats mostren que el 75% dels alumnes no participa en activitats fora de l’horari escolar, principalment per la manca d’oferta adaptada i la por davant situacions desconegudes.
Malgrat això, el 98% de les famílies enquestades reconeix el valor fonamental del lleure per al desenvolupament personal i social dels seus fills. La meitat d’aquestes famílies es mostren insatisfetes amb el lleure compartit i reclamen espais més inclusius i accessibles.
Compromís amb la inclusió real
Amb aquesta participació al Congrés EDAI, el CEE Alba referma el seu compromís amb la millora contínua i la recerca aplicada com a eina per transformar l’educació especial. Els estudis tenen la voluntat de visibilitzar realitats poc explorades i incidir en polítiques i pràctiques que promoguin una inclusió real, dins i fora de l’aula.