Antoni Torrell. Un esperit lliure

Antoni Torrell (Alcover, 1953 - Tarragona, 2019) fou un creador que sempre anà per lliure, molt conscient de l'obra que realitzava, fora de les tendències o de les modes, aspectes que no el preocupaven. Mantingué sempre una actitud crítica davant del món de la cultura, així com davant de la societat en general, una posició que era paral·lela al treball que desenvolupà com a activista i gestor cultural. Com a creador, el seu radi d'acció fou molt ampli: pintor, il·lustrador, escenògraf, cartellista, dissenyador de vestuari.

L'any 1974 comença els estudis d'art a l'Escola Taller d'Art de Tarragona. Continua a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics Llotja i assisteix al Cercle Artístic de Sant Lluc a Barcelona. En acabar l'any acadèmic, decideix marxar a Itàlia, un país pel qual tenia una gran estimació i admiració i, en particular, per la seva pintura del Renaixement i del Barroc. En tornar a Tarragona, coneix Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany, persones que són molt importants en la seva formació artística i intel·lectual.

Com a il·lustrador, pren part en diverses iniciatives, la primera el 1976 a la revista Paradís, una revista dedicada al còmic impulsada per Xavier Izquierdo, nebot de Jaume Vidal Alcover, i en la qual també participa l'artista Gelo.

L'any 1977 neix dins de l'àmbit universitari la revista literària La Gent del Llamp, que té dues etapes: la primera, 1977-78, i la segona, 1978-79. A la segona s'hi incorpora Antoni Torrell com a il·lustrador.

En la vida i obra d'Antoni Torrell, el bar - cafè - galeria d'art Poetes, inaugurat el 9 de juny de 1978, hi ocupa un espai essencial. El bar, que esdevindria un veritable centre cultural de la ciutat, és creat per Torrell i el seu company, Joaquim Martín. Un lloc on es podia anar a prendre una copa, enraonar del tema que es volgués i escoltar música.

L'any 1982 Torrell s'integra al grup d'art postal SIEP (Sàpigues i Entenguis Produccions), liderat per Francesc Vidal, juntament amb Robert Bofarull, Aureli Ruiz i Joan Rom, grup que va actuar com un revulsiu cultural a la ciutat de Reus.

L'any 1988, juntament amb Chantal Grande i Glòria Malé, membres del PACT (Promocions d'Activitats Culturals de Tarragona), fou fundador del Tinglado 2 Moll de Costa, una de les millors iniciatives artístiques que han nascut a la ciutat de Tarragona, que serà conegut com un dels centres d'art més importants del nostre país.

Com a creador visual, Antoni Torrell destaca pels seus collages, amb els quals va aconseguir un llenguatge propi, en què descontextualitzava imatges de la història de l'art i de la cultura visual en general, i hi aportava una nova composició i una nova significació.

En aquesta exposició podrem veure una selecció del seu treball, en particular algunes de les sèries menys conegudes i d'altres que no s'han mostrat públicament.