Jaume Mercadé, a la recerca d'un art total

0Pintura, Escultura

 

 

L’exposició

 

Jaume Mercadé i Queralt (Valls 1889 – Barcelona 1967)  va ser orfebre i pintor. Fou un home viatjat, testimoni de les mutacions que experimentà l’art del seu temps, sense conformismes, que indagà, experimentà, va fer seus els nous postulats creatius europeus del moment.

De la seva obra pictòrica, un dels valors més remarcables és la capacitat que va tenir per traslladar a les seves teles l’essència del paisatge dels pobles i de l’entorn del Camp de Tarragona, des dels seus camps de conreu fins a les seves platges, i molt especialment del Bosc de Valls, lloc de trobada i de recolliment, un dels temes recurrents al llarg de la seva trajectòria. També va conrear amb gran mestratge el retrat i la natura morta.

La seva obra anirà evolucionant al llarg dels anys, i va incorporar totes aquelles aportacions que la pintura va fer en la primera meitat del segle XX.

Cal no oblidar l’important treball desenvolupat en el camp de la joieria, amb uns treballs inicials d’esperit noucentista, i evolucionarà en la recerca d’un llenguatge avantguardista que li atorgà un ampli reconeixement.

Mercadé viu i treballa per a un art que engloba el conjunt d’elements de la vida personal i col·lectiva, que abasta des del penjoll o el braçalet femení fins a l’orfebreria domèstica —cafeteres, coberteries, canelobres. Aquesta voluntat i trajectòria en la recerca d’un art total és el que li dona especial valor en el món present.

 

Visita virtual