L'anàlisi narratològica: clau de significat i proposta creativo-interpretativa
- 25 juny 2025
- Hora: 12:00 h - 14:00 h

L'anàlisi narratològica: clau de significat i proposta creativo-interpretativa
Tot estudiant de música sap què és una forma de sonata –exposició amb tonalitats/temes oposats, desenvolupament tensional i recapitulació final amb la tònica com a vencedora. Aquest coneixement fruit de l'anàlisi tecnicocompositiva porta a prendre certes decisions creatives (en escriure una obra més o menys fidel a l'esquema) o interpretatives (en decidir, a partir d'aquesta estructura, els paràmetres tècnics i expressius més adequats de la seva execució pública).
Però, ¿què passaria si aquesta mateixa forma de sonata s'analitza narrativament i s'hi mostra musicalment l'arquetip bàsic de l'enfrontament entre qui posseeix el Poder -en tònica- i qui s'enfronta sense tenir-lo -en dominant o relatiu menor-, trama que, després del tens desenvolupament, sol acabar amb l'obligat sotmetiment -per modulació a la tònica- del inferior?
Aquest arquetip podria tenir evocacions i concrecions variades, des del feminisme (allò masculí i allò femení) a la política (una gran nació invasora i una petita envaïda), però és expressat aquí musicalment, com va dir Trías una gnosi sensorial prèvia al pensament lògic-lingüístic. No busca el condicionament de l'oient a través del que és programàtic ni utilitzar reconeixibles descriptivismes o convencionals analogies sonores, és pensar amb sons i reconèixer-ho així com clau de comprensió que ha de comportar en el músic conscient decisions creatives o interpretatives.
Per això, per conèixer millor les possibilitats efectives de l'anàlisi ténico-compositiva, no només com una reflexió teòrica a la recerca del significat de l'obra sinó, en especial, dotant aquesta mateixa clau de significació amb el valor pràctic de ser guia per a les decisions creatives de qui compon i interpretatives d'aquells que fan sonor aquest missatge, es proposa un taller on aquests arquetips s'escoltaran i analitzaran en directe amb la participació de dos intèrprets: d’Héctor Seva, violí i Eva Gironés, piano, que oferiran el següent programa:
- Chacona (V) de la Partita II. BACH
- Sonata n. 31 en la b major. Hob XVI 46. HAYDN
- Sonata A Kreutzer Op. 47 núm.9. (1r mov.) BEETHOVEN
Aquest taller també està obert a les possibles interpretacions en viu dels participants que ho desitgin (en aquest cas, cal fer-ho constar en la butlleta d’inscripció).
ÁLVARO ZALDIVAR
Des de fa més de tres dècades és Catedràtic numerari de Música i Arts Escèniques, especialitat d'Història de la Música (anteriorment anomenada Estètica i Història de la Música, de la Cultura i de l'Art), amb destinació definitiva des del 2003 al Conservatori Superior de Música Manuel Massotti Littel de Múrcia. Amb anterioritat ha estat catedràtic de la mateixa especialitat al Conservatori Superior de Música de Saragossa (centre del qual va ser secretari, vicedirector i director).
Conseller de número de la Institució Ferran el Catòlic (DPZ, vinculada al C.S.I.C.) des de 1999, és també, Académico de Número de la Real de Bellas Artes de Santa Maria de la Arrixaca de Murcia (elegit el 2003, era corresponent des de l'any 2000). També és actualment Membre Corresponent de les Reials Acadèmies de Belles Arts de San Luis de Saragossa (1995), de San Fernando de Madrid (2002) i de la Real Academia d'Extremadura de las Letras y las Artes (2009). I des del 2011 és Membre d'Honor de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana. Des del 1997 és Soci d'Honor de l'Associació Espanyola de Centres Superiors d'Ensenyaments Artístics (ACESEA, de la qual va ser cofundador, primer Vicepresident i assessor de la Presidència).
Així mateix, el 2021 és nomenat conseller titular -pel grup de personalitats de reconegut prestigi- del Consell Superior d'Ensenyaments Artístics (màxim òrgan consultiu de l'Estat Espanyol en aquest àmbit), del qual ha estat designat, per Ordre Ministerial, el seu Vicepresident Tercer.
El Consell del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid li va concedir el 2007, per unanimitat, la seva Medalla d'Or. Al juliol de 2019, el Rei Felip VI, a proposta del Ministre d'Afers Exteriors, i per iniciativa del Departament de Justícia, li concedeix la Encomienda de la Orden del Mérito Civil. Per Ordre Ministerial EPF/622/2020, de 3 de juliol de 2020 (BOE del 8 de juliol), la ministra d'Educació li ha concedit la categoria de Encomienda con placa de la Orden Civil de Alfonso X el Savio, en la qual ja havia ingressat, per O.M. de 5 de desembre de 2007, amb la categoria d'Encomienda.
Als cursos 2021-22 i 2022-23 ha estat Conseller d'Educació, amb seu a París, per a les Representacions Permanents d'Espanya davant de l'OCDE, la UNESCO i el Consell d'Europa. Amb anterioritat, ha ocupat altres llocs de gestió pública educativa com ara: Inspector General de Conservatoris (1987-1989) i Sotsdirector General de Personal docent i investigador (2005-2007) del Ministeri d'Educació i Ciència; Subdirector General d'Ensenyaments Artístics Superiors de la DG d'Universitats de la Comunitat de Madrid (2012-2013); i Director del Gabinet Tècnic de la Sotssecretaria del Ministeri d'Educació i Formació Professional (2018-2020).
Present en nombroses activitats artístiques, és assessor musical en produccions teatrals i en activitats dansístiques, així com autor de diversos textos escènics i llibrets.
Als seus tres camps d'especialització (la teoria històrica de la música espanyola -concretada en la modalitat polifònica-, una crítica estètica a partir de la reflexió sobre la música contemporània, i l'organització acadèmica i investigacions pròpies -creatiu/performatives o des dels processos artístics- dels centres superiors d'ensenyaments artístics), és autor d'abundants publicacions divulgatives, tècniques i de recerca.
Més informació i publicacions: https://csmmurcia.com/profesores/zaldivar-gracia-alvaro/
HÈCTOR SEVA, violí
Neix a Alacant el 2003, iniciant els seus passos cap a la música a l'acadèmia INTEMPO amb 5 anys.
Als 7 anys comença la seva carrera violinística entrant al conservatori Rafael Rodríguez Albert de Mutxamel sota la tutela de Mª Asunción Pérez.
Participa amb l'OJPA (Orquestra de Joves de la Província d'Alacant) al concurs de Viena SUMMA CUM LAUDE obtenint el primer premi (2015).
A més, realitza cursos de perfeccionament tècnic i artístic amb
professors com Margherita Marseglia, Joaquín Palomares Palomares, Antonio García Egea, Shlomo Mintz o Gjorgy Dimcevski. Obté una menció d'honor i tres vegades el primer premi al Concurs d'Interpretació del
Conservatori de Mutxamel a les edicions IX, X, XII i XIII, respectivament.
Ha actuat com a solista juntament amb l'Orquestra Simfònica Acadèmica de Sant Vicent, de la qual n'és membre actiu, ocupant diversos rols com el de concertino, solista de secció o orientador tècnic en seccionals. Al repertori cambrístic ha participat en diverses ocasions com a membre del Loki Quartet o del Metrisches Quartet, tots dos formats per membres en actiu del Conservatori Superior de Múrcia.
Actualment, està acabant els estudis superiors d'Interpretació en l'especialitat de Violí al Conservatori Superior de Música de Múrcia amb el catedràtic Antonio García Egea.
EVA GIRONÉS MARTÍNEZ , piano
Va començar els estudis de piano als 5 anys a l'Escola de Música Chaplin. Posteriorment, va continuar la seva formació al Conservatori de Música de Múrcia amb Mª Jesús Villa Bueno i Julián García Alcaraz, obtenint el 3r Premi Extraordinari d'Ensenyaments Artístics. Va compaginar els seus estudis de piano en aquest conservatori amb l'especialitat de violoncel, aconseguint així la doble especialitat en ensenyaments professionals. Actualment cursa els estudis superiors en l'especialitat de piano al Conservatori Superior de Música de Múrcia “Manuel Massotti Littel” sota la tutela de Pilar Valero.
Al llarg de la seva trajectòria, ha actuat com a solista al costat de l'Orquestra Simfònica del CSMM i ha ofert concerts a sales com el Auditorio de Miranda de Ebro, la Sala de los Espejos del Teatro Romea de Murcia, el Atelier Marcel Hastir a Brussel·les i la Fundación Cajamurcia, en aquesta última en formació cambrística. Així mateix, ha participat en nombrosos concerts organitzats per tots dos conservatoris, l'Associació Promúsica i cicles com el XV Cicle de Joves Solistes, Places Sonores (2023), gales benèfiques a l'Auditori Víctor Villegas (2019, 2020 i 2022) i el cicle Pianos al Carrer. A més, és membre actiu de la Banda Simfònica de Cabezo de Torres.
Entre els seus èxits destaquen el segon premi al XVIII Concurs Nacional de música de cambra “Villa de Cox” (2025), tercer premi a la 11th International Polish Piano Competition Online (2025), primer premi XXV Concurs Nacional de Piano “Ciutat de Carlet” (2024), primer premi al IV Concurs d'interpretació solista “Manuel Mass Piano de la Vila Joiosa (2024), tercer premi i premi al músic de la regió “Virginia Martínez Fernández” al Concurs Nacional IX Joves intèrprets de “Villa de Molina” (2024). També, ha estat guardonada per Iberia Sounds al Curso de interpretación Valle del Ebro (2023)..
Complementant la seva formació, ha rebut classes magistrals de grans pianistes com Nino Kereselidze, Jesús M. Gómez Rodriguez, Giuseppe Devastato, Tamara Harutyunyán, Ivan Martín, Lucjan Luc, entre d'altres.