Música antiga, vida moderna
- 26 juny 2025
- Hora: 10:00 h - 11:30 h

Música antiga, vida moderna
Un diàleg entre l'assagista Ramón Andrés i el musicòleg Pep Gorgori en què exploraran la fascinació contemporània per la música del Renaixement i el primer Barroc.
Ramón Andrés ens convida, en els seus escrits, a gaudir del procés d’aprendre i d’escoltar. “El saber és lent, molt lent”, va dir-li al musicòleg i periodista Pep Gorgori en una de les entrevistes que han mantingut.
Andrés, autor de Filosoffa y consuelo de la música —obra guardonada amb el Premi Nacional d'Assaig 2021—, reflexiona sobre com la música antiga pot oferir respostes a les inquietuds de la vida moderna. Gorgori, per la seva banda, aportarà la seva visió com a expert en interpretació històrica, enriquint el debat amb perspectives actuals sobre aquest repertori.
RAMÓN ANDRÉS
Ramón Andrés (Pamplona, 1955) és assagista, poeta i estudiós de la música. Entre els seus llibres cal destacar Johann Sebastian Bach. Els dies, les idees i els llibres (Acantilado, 2005; Premi Ciutat de Barcelona); El món a l'orella. El naixement de la música en la cultura (Acantilado, 2008); No patir companyia. Escrits místics sobre el silenci (Segles XVI i XVII) (Acantilado, 2010); Diccionari de música, mitologia, màgia i religió (2012); El luthier de Delft. Música, pintura i ciència en temps de Vermeer i Spinoza (2013); Semper dolens. Història del suïcidi a Occident (Acantilado, 2015; Premi Estado Crítico); Pensar i no caure (Acantilado, 2016); Poesia reunida i aforismes (Lumen, 2016); Claudio Monteverdi. Lamento della Ninfa (Acantilado, 2017); Filosofia i consol de la música (Acantilado, 2020; Premi Nacional d'Assaig); Els arbres que ens queden (2020, Premi Nacional de la Crítica de Poesia); Camins de intempèrie (Galaxia Gutenberg, 2022); La volta i les veus. Diari d'un camí amb el príncep dels músics (Acantilado, 2022); Els no cridats pel seu nom (Temporal, 2024); Sentir les esquerdes (Antologia poètica, 2024); i A poc a poc el món (Acantilado, 2024). Premi Príncep de Viana de la Cultura 2015 pel conjunt de la seva obra. És acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando.
PEP GORGORI
Pep Gorgori González (Barcelona, 1977) és periodista i musicòleg, llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i en Musicologia per la Universitat de La Rioja. Va cursar un màster en Arts Administration and Cultural Policy a Goldsmiths, University of London, i actualment és doctorand a la Universitat de La Rioja, on investiga la interpretació musical amb criteris històricament informats a Espanya, amb especial atenció al grup Ars Musicae de Barcelona.
Ha presentat ponències en congressos nacionals i internacionals, com el de l’International Musicological Society a Atenes (2022), i ha impartit classes magistrals en institucions com l'ESMUC i la Universidad Complutense.
Com a periodista, ha treballat a mitjans com Ràdio Barcelona (Cadena SER), Onda Cero i RAC1. Actualment és crític musical del diari ABC a Catalunya, dirigeix el programa L’Hora Clàssica a RNE4 i coŀlabora amb Ràdio Clàssica.
El 2024 va publicar Victòria dels Àngels. Tot semblava tan senzill, una biografia fruit de quatre anys de recerca en més de trenta arxius, que ha estat elogiada per la crítica per la seva sensibilitat i rigor. Aquest 2025 s’ha publicat també en castellà.