Vés al contingut
Projectes

Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona

Les estades i concerts de la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona

Adquirir experiència formant part d'una gran agrupació orquestral. Treball, convivència i concerts

L'alumnat té l'oportunitat de participar en una gran formació orquestral i compartir treball i experiències durant els dies de convivència

La Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona és un projecte  pedagògic comú que va néixer l’any  2004 amb l’objectiu de comptar amb una gran agrupació de vent dels tres centres d’ensenyament musical de la Diputació, que des de feia algun temps anaven creixent en nombre d’alumnes i instruments de vent.

Una vuitantena d’alumnes de vent, corda i percussió dels tres conservartoris integren cada any la Banda Simfònica, que es reuneixen al mes de juliol. L’estada compta amb la presència d’un director convidat i permet treballar intensament un repertori concret. La feina d’assajos i aprenentatge col·lectiu culmina amb la realització de dos concerts oberts al públic a diferents auditoris de les comarques de Tarragona.

El treball intens i conjunt permet preparar un repertori de gran nivell que s’interpretarà davant de públic

Objectius:

  • Treballar intensament durant una setmana per assolir un repertori adequat al nivell dels alumnes i al públic
  • Apropar i fomentar un esperit de convivència entre els alumnes dels nostres centres,
  • Aprofundir en la formació acadèmica  dins d’un ambient de treball, però a la vegada distès i estimulador.

Per tal que tot això sigui possible, existeix una comissió formada pels tres centres d’ensenyament musical de la Diputació de Tarragona. Integrada  per professors i membres dels equips directius dels tres centres, la comissió s’encarrega de gestionar i coordinar tots aquells elements que fan possible l’organització de l’estada, així com la programació i realització dels concerts.  

BSDT

Edició 2024

Presentació

La Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona és un projecte pedagògic comú que va néixer l’any 2004 amb l’objectiu de comptar amb una gran agrupació de vent dels tres centres d’ensenyament musical de la Diputació, que des de feia algun temps anaven creixent en nombre d’alumnes i instruments de vent.

Una vuitantena d’alumnes de vent i percussió dels tres conservatoris integren cada any la Banda Simfònica que es reuneixen al juliol. L’estada compta amb la presència d’un director convidat i permet treballar intensament un repertori concret. La feina d’assajos i aprenentatge col·lectiu culmina amb la realització de dos concerts oberts al públic a diferents auditoris de les comarques de Tarragona.

El programa d’aquesta edició, proposat pel director convidat i aprovat per la comissió de la Banda Simfònica porta per títol “Quan el vent ve de llevant” i està integrat per compositors catalans i valencians, molt importants dins la literatura de la música de banda. Durant l’estada tindrem l’oportunitat de treballar conjuntament amb el director, amb un dels compositors d’una de les obres del repertori, Ximo Tarin. A més, per tal d’enriquir el treball setmanal amb l’alumnat s’ha proposat poder crear sinèrgies amb una altra disciplina artística.

Objectius

  • Treballar intensament durant una setmana per tal d’assolir un repertori adequat al nivell dels alumnes i al públic.
  • Estimular la seva formació musical i personalitzar-la dins d’un ambient de treball que compta, també, amb una vessant distesa.
  • Mostrar al territori la qualitat en la formació musical que ofereixen els centres de la Diputació de Tarragona, apropant el món de la banda tant als alumnes com al públic.
  • Apropar i fomentar un esperit de convivència entre els alumnes dels nostres centres.
     

Estada i concerts

Encontre:  Del 22 al 26 de juliol de 2024
Concerts:  27 i 28 de juliol  de 2024 
Llocs  dels concerts:
Dissabte 27 de juliol: Teatre Auditori Hospitalet de l’Infant
Diumenge 28 de juliol:  a determinar

L’estada del 22 al 26 de juliol serà a la Casa de colònies Ca Manxol de Rasquera. Els assajos del dia 22 de juliol es desenvoluparan en espais de la Casa de Colònies i el Centre Cívic de Rasquera. Els assajos tutti del 22 al 25 de juliol seran al Centre Cívic de Rasquera. I l’assaig del divendres 26 de juliol es desenvoluparà a l’Auditori de l’Hospitalet de l’Infant que serà el lloc del primer concert. 
 

Director i programa

PABLO MARQUÉS. DIRECTOR

Pablo Marques

 

 

Pablo Marqués Mestre, és reconegut actualment com un dels directors amb una de les trajectòries artístiques més diversificades del moment a causa de la seva capacitat d'adaptació a gèneres i agrupacions de diferent índole.

Va realitzar estudis de Direcció d'Orquestra i Cor amb els mestres Juan Luís Martínez, Salvador Sebastià, Rafael Sánchez Mombiedro, Yaron Traub i Cristóbal Soler entre d'altres, i posteriorment va realitzar Màster en Direcció Orquestral a l'Estònia Academy of Music and Theatre acabant amb Cum Laude. Així mateix, Pablo Marqués és Diplomat en Ciències Empresarials i Màster en Investigació Musical.

Ha estat director titular de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (JOSC), Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria i Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, entre d'altres. A més, ha actuat com a director convidat en diferents agrupacions, com ara Orquestra Simfònica Nacional d'Estònia (ERSO), Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Castelló (OSC), Carpe Diem Chamber Orchestra Saint Petersburg (Rússia), Estonian Academy of Music and Theatre Symphony Orxestra de Tallinn (Estònia), Banda Municipal de Castelló, Banda Simfònica Municipal d'Albacete, etc.

Ha realitzat registres en CD amb la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (Sinfonia n.1 de G. Mahler), i “Música a la Llum” amb la Jove Banda Simfònica del FSMCV. Així mateix, amb la "Carpe Diem" Chamber Orchestra Saint Petersburg, va realitzar un registre d'obres de P.I. Txaikovski a la sala del tron del Palau de Catalina, així com nou gires de concerts. Destaca la seva activitat com a docent impartint cursos i masterclass de direcció a la Universitat Francisco José de Caldas de Bogotà, Estonian Academy us Music and Theatre-EMTA de Tallinn, Haute École des Arts du Rhin-HEAR de Strasbourg, Reial Conservatori de Música d'Albacete, Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius-CEFIRE de la Comunitat Valenciana, etc.

Va ser guanyador del concurs de direcció emmarcat dins del XXVII Curs Internacional de Música Ciutat de Cullera i el Primer Premi de la secció Salvador Giner al I, III i V Concurs d'Orquestres Caixabank amb l'Orquestra Simfònica de la Societat La Primitiva de Rafelbunyol als anys 2017, 2019 i 2022 respectivament. A les edicions de 2019 i 2022 a més, va ser guardonat amb el Premi del Jurat al millor director.

Ha dirigit solistes de la talla d'Arturo Sandoval, Wenzel Fuchs, Gàbor Tarkövi, Claude Delangle, Vicente Huerta, Rubén Simeó, Yturvides Vílchez, Raisa Ulumbekova, Ludmila Ketova, Abe Ràbade, Mariano Esteban, Rafal Jeziersky, entre d'altres, i camp de la lírica, ha realitzat produccions de títols com “Gegants i Capgrossos”, “Bohemis”, “La Tavernera del Port”, “El Duet de l'Africana”, “Cosí fan Tutte”, “Il trovatore” i “Don Giovanni ”.

Actualment és director titular de l'Orquestra Simfònica de Castelló, director principal convidat de la Carpe Diem Chamber Orchestra St. Petersburg, director titular de l'Orquestra Simfònica de la Societat La Primitiva de Rafelbunyol, i professor de Direcció d'Orquestra al Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa.
 

 

PROGRAMA

"Quan el vent ve de Llevant"

 

Primera part

Musical Apolo                   Amando Blanquer 5'

La mort de Santa Cecília  Ximo Tarín 15'

Puigsoliu                           Joaquim Serra 8'

Segona part

Marxa Burlesca                Manuel Palau 7'

Ballets                              Miguel Asins Arbó  20'
I.    Ballet de Alfonso XIII
II.    Ballet del Animalot
III.    Ballet del Pardalero
IV.    Ballet del Sereno

bis
Marxa del Rei Barbut            Matilde Salvador 4’
 

 

Proves (inscripció i passatges)

1a CONVOCATÒRIA

ADREÇADA A: alumnat dels tres conservatoris de la Diputació. 
DATA:  27 d’abril 2024
HORARI I LLOC: matí a Tarragona (alumnes Tarragona i Reus) i a la tarda a Tortosa. 
 

INSCRIPCIÓ

 

Passatges:

 

 

 

2a CONVOCATÒRIA

ADREÇADA A: si no es cobreixen totes les places amb l'alumnat dels tres centres, es realitzaran unes proves obertes a tot l’alumnat de les escoles de música i conservatoris de la província de Tarragona.

DATA: 23 de maig 2023
HORARI I LLOC: per la tarda al Conservatori de Tarragona
OBSERVACIONS: els passatges seran els mateixos que a la primera convocatòria. Tan bon punt es coneguin les places disponibles s’habilitarà el formulari d’inscripció. 
 

Plantilla

4 Flauta / Flautí
4 Oboè / Corn anglès
4 Saxo alt / Soprano / 4 Saxo tenor / 2 Saxo baríton
1 Requint / 16 Clarinet / 2 Clarinet baix 
2 Fagot 
8 Trompa
6 Trompeta / Fiscorn
5 Trombó + 1 Trombó baix
4 Bombardí
4 Tuba
2 violoncels
2 Contrabaix 
7 Percussió

TOTAL: 78 músics