Jove Orquestra Simfònica de la Diputació de Tarragona
La Jove Orquestra reuneix als alumnes dels tres conservatoris de Grau Professional de la Diputació a Tarragona, Reus i Tortosa en un projecte comú
La Jove Orquestra de la Diputació de Tarragona celebra enguany la seva 19a edició, consolidant-se com un projecte educatiu i artístic de referència al territori. Impulsada pels tres conservatoris professionals de la Diputació (Tarragona, Reus i Tortosa), la JOSDT ofereix als joves músics una experiència orquestral intensiva i enriquidora, que complementa la seva formació acadèmica i afavoreix el seu creixement musical, personal i social.
Amb un format de treball col·laboratiu entre centres, el projecte permet interpretar repertori simfònic de gran nivell, amb un alt grau d’exigència tècnica i artística. L’accés a l’orquestra es fa mitjançant proves similars a les de formacions joves o professionals, i ofereix als estudiants l’oportunitat de formar part d’un entorn d’aprenentatge compartit, basat en el respecte, l’esforç col·lectiu i la passió per la música.
Els objectius de la JOSDT inclouen la millora de les competències musicals dels alumnes, el foment del treball en equip i la cooperació entre centres, la promoció de valors com la responsabilitat, la constància o l’autoestima, així com el reforç del paper de la Diputació de Tarragona en l’impuls cultural i educatiu al territori.
La JOSDT també contribueix a visibilitzar la tasca pedagògica dels conservatoris, mitjançant concerts oberts al públic i activitats complementàries que promouen la convivència, l’intercanvi d’experiències i la formació continuada del professorat implicat.
L’estada culmina amb la programació de diferents concerts a auditoris de la demarcació que projecten el resultat del treball realitzat
Aquest projecte col·lectiu és, en definitiva, un dels grans actius educatius i culturals de la Diputació de Tarragona, i una aposta ferma pel talent jove i pel futur de la música al nostre territori.
Edició 2025 (pendent d'aprovació)
Dates
Estada: del 6 a l'11 de juliol de 2025
Lloc de l’estada: Casa de colònies “Ca Manxol” de Rasquera
Concerts:
- 12 de juliol de 2025 Auditori Josep Carreras de Vila-seca
13 de juliol de 2025 Teatre-Auditori de l’Hospitalet de l’Infant
Proves d'admisió
1a convocatòria: Alumnat dels Conservatoris de la Diputació
Aquesta convocatòria té com a objectiu confeccionar la plantilla dels membres titulars de l’orquestra i intentar cobrir totes les places disponibles
Corda: 17 de maig
- Matí: al Conservatori de Tarragona (alumnat de Reus i Tarragona)
- Tarda: al Conservatori de Tortosa (alumnat de Tortosa)
Vent i percussió: Conjuntament amb les proves per a la Banda Simfònica
2a convocatòria Alumnat extern (data límit 1 de juny)
Places disponibles:
Especialitats BANDA
Clarinet
Requint
Clarinet baix
Saxòfon tenor
Saxòfon baríton
Contrabaix
Especialitats ORQUESTRA
Violí
Viola
Violoncel
Contrabaix
Aquesta 2a convocatòria té com a objectiu cobrir les places vacants que pugui haver amb determinades especialitats instrumentals i confeccionar una llista d’espera per possibles baixes per malaltia o altres motius.
Per a aquesta 2ª convocatòria caldrà enviar vídeo amb la gravació dels passatges.
La gravació del vídeo ha de ser sencera i sense talls.
La data límit per a l'enviament dels vídeos serà el dilluns 2 de juny.
INSCRIPCIÓ 2a convocat`òria (fins el 1 de juny)
Formulari per a l'enviament de vídeos, en el cas que no es vulgui realitzar la prova de forma presencial
Corda: 3 de juny
Vent i percussió: Conjuntament amb les proves per a la Banda Simfònica
Directora convidada
Virginia Martínez Fernández és directora d’orquestra i llicenciada en piano i harmonia. Becada per la Fundación Séneca, va completar els seus estudis de Direcció d’Orquestra al Conservatori de Viena amb els mestres Georg Mark i Reinhard Schwarz, graduant-se amb Matrícula d’Honor i menció especial després de dirigir l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena (RSO-Wien).
Al llarg de la seva trajectòria ha dirigit nombroses orquestres i bandes simfòniques internacionals, com l’Orquestra Filharmònica de Calgary (Canadà), la Wiener Kammerorchester, l’Orquestra Nacional de Mèxic, la del Festival de Singapore, la Nacional de Brasília, la Nacional de Montpellier, la Nacional de Santo Domingo (amb Philippe Entremont), i moltes altres a Polònia, Suïssa i Espanya. Ha col·laborat amb la majoria de formacions simfòniques de l’estat espanyol, com la Orquestra Nacional d’Espanya, l’OBC, l’Orquestra de Castella i Lleó, la de Bilbao, la Filharmònica de Màlaga, l'Orquestra Ciutat de Granada o la Banda Simfònica Municipal de València, entre d'altres.
Ha exercit també com a assistent de Bertrand de Billy al Gran Teatre del Liceu (2004), de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (2005/06) i de l’Orquestra de València (2006/07). L’any 2009 va fer una gira per Estats Units amb concerts destacats al McCormick Place de Chicago i al Lincoln Center de Nova York, i l’any 2010 va dirigir l’Orquestra del Conservatori de Viena als prestigiosos Proms d’aquesta ciutat.
En el terreny operístic i escènic, ha treballat sota la direcció de noms com José Carlos Plaza, Emilio Sagi, Paco Azorín, Bárbara Lluch i Juan Echanove, i ha dirigit concerts amb solistes de renom com Javier Perianes, Boris Belkin, Joaquín Achúcarro, María Bayo, Pablo Ferrández, Gabriela Montero o Clara Andrada.
El 2016, la seva ciutat natal, Molina de Segura, va inaugurar un auditori amb el seu nom. El 2019 va rebre dues distincions importants: va ser escollida “Dona de l’Any” per la revista Mujer Hoy i va rebre el premi “Dona murciana de l’Any 2018” per part de la Comunitat Autònoma de Múrcia, en reconeixement a la seva trajectòria artística i a la seva tasca de divulgació musical entre els joves.
Ha estat directora artística i titular de l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia durant 11 temporades i de l’Orquestra de Joves de la mateixa regió durant 18. Actualment és directora honorífica de la OSRM, directora titular de la Jove Orquestra Simfònica de Cantàbria i catedràtica de Direcció d’Orquestra al Conservatori Superior de Música de Múrcia.
Projecte musical
PROGRAMA
CLAUDE DEBUSSY (1962-1918) / Arranjament d’Henri Busser (1872-1973)
Petite Suite (1886-89/1907)
GABRIEL FAURÉ (1845 - 1924)
Pelléas et Mélisande Op. 80 (1898)
ARAM KHATXATURIAN (1903-1978)
Masquerade Suite (1944) (18’)
Plantilla
2 Flautes (1 amb piccolo) | 4 trompes | 13 violins primers |
2 oboès | 2 trompetes | 11 violins segons |
2 clarinets | 3 trombons | 9 violes |
3 fagots | 1 tuba | 7 violoncels |
2 arpes | 4 percussionistes | 3 contrabaixos |
Preu
Preu orientatiu de l'estada i concerts: 260€ (inclou sessions formatives, activitats, allotjament, manutenció i desplaçaments)