Cultura

Exposició al MAMT: Artists contemporans

  • Agenda cultural
  • Què: Exposició al MAMT: Artists contemporans
  • On: MAMT. Carrer de Santa Anna, 6 - Tarragona
  • Quan: Del 20/01/2024 al 29/12/2024
  • Hora: De 11:00 h a 20:00 h
  • Publicat01/02/2024

En els darrers anys han estat exposades al MAMT obres de 47 artistes homes i 5 artistes dones. Pel que fa al fons de la col·lecció, dins del catàleg general hi ha un 25% d’artistes dones. Aquestes dades demostren la urgència d’una actuació reparadora.

L’objectiu d’aquesta mostra és donar visibilitat a obres de dones artistes que es trobaven a les reserves del MAMT i incorporar-ne d’altres que no hi són, per mitjà d’adquisició o préstec amb compromís de compra. S’ha proposat una selecció d’artistes de formació i trajectòria consolidada dins de línies de recerca en llenguatges contemporanis i amb consideració i experiència nacional-internacional. La intenció és restituir les autores en el conjunt de la col·lecció i exposar-les de manera que es repari el desequilibri de gènere.

Les exposicions i catàlegs del cicle “Plural femení” que va produir el MAMT durant els anys 2016-17, comissariats per Antonio Salcedo, van crear un ampli inventari de dones artistes del territori de diferents generacions i un banc de dades sobre les seves aportacions. Així mateix, el MAMT Pedagògic va dedicar la Jornada de Pedagogia de l’Art i Museus de l’any 2016 a la “Pedagogia des de la perspectiva de gènere” i l’any 2023 a l’educació en clau feminista.

Amb l’acció de restituir obres de dones artistes contemporànies al fons del MAMT, es fa un pas més, s’actua en la col·lecció i en l’exposició permanent o semipermanent del MAMT. S’hi introdueix un nombre ampli, tot i que limitat, de les nostres creadores més reconegudes i s’estableix un codi ètic que tendeix a la paritat en la consideració d’artistes homes, dones i no binaris, amb l’objectiu posat en el fet que ja no calgui fer més exposicions de dones, ni establir comparacions, ni fer restitucions. Hem de trobar un punt en què s’esborrin diferències per motiu de gènere, fins i tot en el llenguatge, i que es faci realitat el concepte reivindicatiu artists contemporans.

Assumpta Rosés

 

ARTISTES:

RO CAMINAL

MARI CHORDÀ

GEMMA CLOFENT

MONTSERRAT CORTADELLAS

ESTER FERRANDO

RAQUEL FRIERA

ALBA G CORRAL

MONTSE GOMIS

MARIONA MONCUNILL

ARIADNA PARREU

LIDIA PORCAR

VANESSA PEY

NURIA RION

MARIAELENA ROQUÉ

ALBA SOTORRA