Sostenibilitat

Escape Room per l'emergència climàtica

El planeta viu en estat d'emergència climàtica. L'activitat humana, l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle, l'esgotament de les reserves naturals, l'ús abusiu de plàstics, el consum dels recursos del planeta, etc. estan portant el planeta al seu límit.

A l'Escape Room de la Diputació de Tarragona descobriràs els reptes ambientals a què ens enfrontem i les oportunitats.

 

Els reptes

El consum de proximitat

aliments

 

El sistema alimentari: la producció d'aliments, el transport, els residus que es generen, les eleccions alimentàries, el malbaratament d'aliments, etc. exerceix un gran impacte sobre el planeta. Amb petits gestos fàcils d’incorporar a la nostra alimentació habitual, es pot contribuir a crear un món més sa i just en el qual viure amb harmonia, de manera més sostenible, amb les altres persones i la resta d'éssers vius.

Recomanacions:

  • consumeix productes de temporada (Calendari de productes per temporada)
  • tria productors de la teva zona, o el més propers possible. Mira les etiquetes quan vas a comprar
  • participa en horts particulars o comunitaris i en cooperatives de consumidors i de productors.
  • compra en agrobotigues de cooperatives agràries, mercats municipals i de pagesia, carnisseries amb productes locals, etc. Fes una compra conscient.

Més informació

 

L'economia circular

L’economia circular té com a finalitat reutilitzar els materials que esdevindrien residus i convertir-los en matèria primera de nou. Aquest procés, a més de reduir els residus, pot estalviar fins al 50% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle!

Però pots anar més enllà en l'economia circular i fomentar hàbits sostenibles a la teva comunitat.

En vols saber més?

 

eco circular

 

El consum d'aigua

aigua

 

La petjada hídrica és el volum total d’aigua dolça utilitzada (consumida, contaminada o evaporada) per producte o servei.
Si tenim en compte que el canvi climàtic reduirà la nostra disponibilitat d’aigua dolça, el consum d’aigua és un factor que cal tenir molt en compte.

En vols saber més?

 

L'eficiència energètica a les llars

L'eficiència energètica comença a casa. Una llar eficient pot arribar a estalviar fins a un 40% d'energia. Com?

  • Bons tancaments
  • Consum responsable d'aigua
  • Electrodomèstics eficients
  • Regular la temperatura ambient de forma raonable.
  • etc.

En sols saber més?

eficient home

 

 

La biomassa dels boscos

 

 

Els boscos aporten beneficis ambientals, econòmics i socials, però es caracteritzen, sobretot a les zones mediterrànies, per un creixement desordenat, fet que implica que la massa forestal generi un alt impacte en el risc d’incendis, una baixa transformació i manca de rendibilitat.

Una bona gestió forestal, l'aprofitament dels recursos dels boscos com a combustible sostenible, com la biomassa, que permet una gestió sostenible dels recursos forestals i contribueix a la prevenció d'incendis.

En vols saber més?

 

Els límits del planeta

El planeta és finit i els seus recursos naturals també hi són. Identificar i quantificar els límits planetaris que no s'han de transgredir podria evitar causar més danys ambientals al planeta.

Per saber-ne més detalls et recomanem l'article de Johan Rockström et alter: Un espai operatiu segur per a la humanitat., Nature, Vol.461|24 de setembre de 2009.

limits planeta

 

 

Els microplàstics a les platges

Des que als anys 50 es va iniciar la producció massiva de plàstic, el món ha generat 9.100 milions de tones de plàstic verge i la majoria han anat a abocadors o han acabat en el medi.

A les platges tarragonines s'ha detectat una altíssima concentració de microplàstics contaminants.

Per saber-ne més:

 

 

 

L’emissió de gasos amb efecte d'hivernacle

escape

Els gasos amb efecte d’hivernacle són components gasosos de l'atmosfera, tant naturals com d'origen antropogènic, que absorbeixen i reemeten radiació infraroja.

Els gasos atmosfèrics que contribueixen a l'efecte d'hivernacle són: el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4), l'òxid nitrós (N2O), el vapor d'aigua, l'ozó, els halocarbons com: els hidrofluorocarburs (HFC), els perfluorocarburs (PFC), l'hexafluorur de sofre (SF6) i el trifluorur de nitrògen (NF3).

Per saber-ne més:

 

Enquesta

Has participat a l'Escape room?

Respon l'enquesta i ajuda'ns a millorar

Els efectes del canvi climàtic al Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és un espai extremadament vulnerable als impactes del canvi climàtic i a una deficient gestió de la conca del riu, tant pel que fa a l’aportació de cabals d’aigua com de sediments.

delta

Clica a la imatge per descobrir com està afectant el canvi climàtic al Delta de l'Ebre

Material descarregable