Sostenibilitat

Premi Iniciativa Medi Ambient

Projectes innovadors i capdavanters dels municipis de la demarcació pensats per a un desenvolupament sostenible.

La Diputació de Tarragona premia anualment l'esforç i l'enginy dels ajuntaments de la demarcació que impulsen projectes pensats per a un desenvolupament sostenible, respectuós amb el medi ambient i des de diferents àmbits de la sostenibilitat, com ara la gestió de residus, la preservació del medi natural, el paisatge, l'energia, l'aigua, etc.

Qui s'hi pot presentar?

Els ajuntaments i els consells comarcals del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès.

Què premiem?

premi MA 2022

Clica a la imatge per descarregar-te el díptic informatiu

Aquest premi té la finalitat de reconèixer anualment projectes, actuacions i iniciatives de protecció i millora del medi ambient del territori del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, en àmbits diversos com:

  • L’adaptació i mitigació al canvi climàtic.
  • La restauració ambiental o paisatgística associada a pertorbacions d’emergència climàtica (inundacions i incendis, entre altres).
  • L’economia circular i verda i la reducció de la petjada de carboni
  • La protecció, conservació, restauració i/o gestió de la natura
  • Residus, energia, aigua, atmosfera, soroll, medi natural
  • Sensibilització en sostenibilitat

Com us hi podeu presentar?

Premiats

XVIII PREMI - 2022

vegetals

PREMI

L’Ajuntament de Rocafort de Queralt pel projecte per a la prova pilot del menjador escolar sostenible

Per oferir un menjar de més qualitat i de proximitat als alumnes de l’escola Sant Roc de Rocafort de Queralt, fomentant la producció agroecològica local, amb respecte pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. És un projecte amb uns objectius de sostenibilitat ambiental i socioeconòmics ben definits i amb un alt valor de projecció per la seva capacitat de replicar-se en altres municipis amb característiques similars. També suposa una oportunitat en l’àmbit de l’economia circular, on l’origen i qualitats del producte, les persones que l’elaboren i el consumidor final estan estretament relacionats.

ACCÈSSIT

A l'Ajuntament d'Amposta per la recuperació de la Val de Zafán com a via verda

L’antic recorregut ferroviari de la Val de Zafán unia la Ràpita amb la Puebla d’Híjar passant per Amposta, un traçat amb un alt valor natural i patrimonial que l’ajuntament d’Amposta està recuperant per convertir-lo en via verda per a vianants i ciclistes.

 

XVII PREMI - 2021

Foto de la zona de la Sallida, foto de Jesús Ortíiz Duran
Zona de la Sallida a Montblanc, foto de Jesús Ortiz Duran

PREMI

L’ajuntament de Montblanc pel projecte de recuperació de la zona humida de la Sallida

El projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

ACCÈSIT

A l'ajuntament d'Altafulla per la construcció d’un moll submarí ecològic a la platja

Aquest moll submarí actuarà com a barrera ecològica per a la protecció de la costa i amb gran beneficis com a corredor biològic i com a estació subaquàtica al servei de la ciència, la promoció de l’economia local, l’educació ambiental i el turisme de natura. Un projecte emmarcat en la prevenció dels danys del litoral d’Altafulla que causen els efectes del canvi climàtic.

 

En l’edició d’enguany s’han presentat un total de 12 projectes que promouen i incentiven actuacions destinades a la protecció del medi natural dels municipis de la demarcació, fomentant l’arrelament territorial, l’economia local i la valorització del patrimoni natural i cultural.

 

XVI PREMI - 2020

PREMI

Ajuntament d'Altafulla, pel programa “Platja viva”

La creació de dunes a la platja d'Altafulla contra les llevantades i les amenaces del canvi climàtic, com un sistema de protecció natural.

L'actuació, en el marc del projecte "Altafulla, platja viva”, va partir d'una proposta de manteniment i reforç del sistema natural fent-lo compatible amb el seu ús turístic i preveient l’adaptació del sistema al canvi climàtic. Així, s'ha donat continuïtat al sistema dunar entre els sectors de Botigues de Mar i el Vinyet, tot completant l’estructura dunar i la renaturalització ja iniciada del front del parc de Voramar. La connexió de les estructures dunars entre els tres sectors afavoreix i enforteix el dipòsit sedimentari, i trenca el desequilibri que havien creat els temporals.

En concret, al sector del Fortí-Voramar s'ha renaturalitzat l’estructura dunar amb l’eliminació d’espècies invasores i la neteja i retirada d’infraestructures fora de servei (aigua, electricitat, panots de formigó i altres restes de runa). El programa inclou també la sembra i plantació d’espècies autòctones en els mesos vinents.

ACCÈSSIT

Consell Comarcal del Baix Camp, pel seu projecte "Banc de Terres del Baix Camp”

Una eina per donar ús a terres agràries no conreades i crear llocs de treball locals. Aquesta iniciativa es vehicula mitjançant el web www.campviu.cat, que dona visibilitat a ofertes i demandes de terres i permet que els seus usuaris interactuïn per traspassar informació, recursos, organitzar-se o vendre els seus productes. D’aquesta manera, es vol impulsar la fixació de joves i famílies als pobles, el manteniment del paisatge agrari, la producció de productes de qualitat i la sostenibilitat del model socioeconòmic rural del cooperativisme agrari.

 

XV PREMI - 2019

vespa

PREMI

Ajuntament d'Alcover, per la recuperació dels eixams d'abelles

Un projecte que vetlla per la recuperació dels eixams i la supervivència de les abelles a Catalunya és el guanyador del XV Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona.

El projecte "Recuperació d'eixams, pol·linització, divulgació i formació. Potenciació de les abelles i el medi natural", de l’Ajuntament d'Alcover, té com a base la supervivència de l’abella a Catalunya i la defensa de tot allò que aquest insecte ens reporta i que va més enllà dels seus productes. Es preveuen diverses actuacions vinculades amb l’objectiu de REDICAT, “recuperació dels eixams i de l’espai de pol·linització del món de les abelles”.

ACCÈSSIT

Ajuntament d'Ulldemolins, pel projecte “Escola catalana de medi natural a Ulldemolins”

Una experiència promoguda conjuntament per l’Escola d’Ulldemolins i Coordinació Rural de Catalunya, en col·laboració amb l’Ajuntament, que té com a objectiu fomentar la coneixença dels entorns naturals rurals per part dels infants i joves que els habiten a partir de la descoberta de l’entorn d’Ulldemolins, l’ecologia, els hàbitats saludables i l’educació en valors. L'Escola d'Ulldemolins és pionera a Catalunya pel que fa a la incorporació de l’educació en el medi natural dins de l'horari escolar.

 

XIV PREMI - 2018

 

PREMI

Ajuntament de Querol, pel projecte de recuperació del Camí de les Terres del Riu Gaià

Creació d’un itinerari senderístic que ressegueix el curs del riu en el tram entre Querol i el Pont d’Armentera i que permet descobrir llocs que gairebé havien quedat esborrats per la vegetació i la malesa. Per dur a terme la recuperació d'aquest camí s’hi han instal·lat baranes de seguretat, palanques i un pont penjant per unir les dues vores del riu. A més, s’hi ha treballat en passos suspesos i s’hi han col·locat cartelleres informatives i pals direccionals que serveixen de guia durant tot el recorregut. Com a accions complementàries, l’Ajuntament de Querol ha editat un mapa amb tots els detalls per donar a conèixer el recorregut, i també s'hi impulsen actuacions d'educació ambiental, com ara la reintroducció de la tortuga de rierol al riu Gaià, la campanya de captura del visó americà o el projecte Salamandra de recuperació d'amfibis.

ACCÈSSIT

Ajuntament de la Pobla de Massaluca, per un projecte de desenvolupament ecoturístic

Restauració de les basses antigues que rodegen el municipi, amb l’objectiu que serveixin com a punts d’atracció de fauna i per a la creació d'una ruta. Les basses recuperades tenen una història molt lligada al municipi, ja que antigament es feien servir de reservori d’aigua per als animals i l'ús domèstic, i sempre han estat un espai de reunió i descans per als veïns. Amb la restauració de les basses s’ha aconseguit que puguin tornar a retenir aigua. L’actuació també preveu la instal·lació de suports per a diversos grups de fauna (aus, insectes i amfibis) que serveixin per crear refugis i hàbitats, amb l’objectiu que les espècies s’adaptin i sigui possible tornar a desenvolupar activitats ecoturístiques com són l’observació d’aus, la fotografia natural, l’observació d’espècies animals i vegetals, el senderisme i l’aprenentatge sobre valors naturals i històrics locals.