El Catllar

El Catllar

Municipi

Comarca: El Tarragonès
Habitants: 4557
Extensió: 26,43 km²

Nuclis de població: El Catllar, Bonaigua, Bonaire, la Cativera, Cinc Estrelles, els Cocons, l’ Esplai Tarragoní, els Manous, Mas d’Enric, el Mas de Blanc, el Mas de Cargol, el Mas de Gerembí, el Mas de Panxer, el Mèdol, Pinalbert, Sant Roc, coll de Tapioles. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

La vila del Catllar està situada a una altitud de 59 metres sobre el nivell del mar, a la vall baixa del Gaià. Destaquen com a llocs d'interès: l’església parroquial de Sant Joan Baptista, amb els escuts dels Queralt, senyors del Catllar; el castell del segle XI, sens dubte un dels edificis més importants de la vila i que configuren la imatge visual que hom té de la població; i algunes cases particulars del segle XVI, i sobretot del XVIII i XIX, durant els quals la vila va experimentar un fort creixement demogràfic. A més, el terme del Catllar compta amb diverses rutes i camins per a fer a peu o en bicicleta.

El Catllar es troba dins de la demarcació històrica del Camp de Tarragona, essent el primer municipi del Baix Gaià en extensió territorial. Limita al nord amb el de la Secuita i Renau; a l'est, amb els de Vespella i la Riera de Gaià; al sud, amb el de Tarragona, i a l'oest, amb els de la Secuita i els Pallaresos.

Avui el conjunt del terme municipal està prou ocupat per urbanitzacions, com al llarg de tota la història es veié ocupat per masos. L'economia, tradicionalment basada en l'agricultura, ha experimentat una clara tendència cap el sector terciari pel que el sector serveis ha esdevingut la principal activitat, doncs el terme alberga una variada oferta turística i d'allotjament.

Ajuntament del Catllar

Alcalde/essa: Joan Morlà i Mensa
Secretari/ària: Erica Oliver Caldés
Telèfon: 977 653 101
Fax: 977 653 108
A/e: secretaria@elcatllar.cat
Web: www.elcatllar.cat

Adreça
Pl. de la Vila, 1
El Catllar - 43764