Llorenç del Penedès

Llorenç del Penedès

Municipi

Comarca: El Baix Penedès
Habitants: 2395
Extensió: 4,61 km²

Nuclis de població: Llorenç de Penedès, el Priorat de Banyeres. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Llorenç del Penedès és el municipi més petit de la comarca del Baix Penedès. La vila és a la vora de l'antic castell de Llorenç, del qual es troben les primeres referències datades a l'inici del s. VIII.

El terme es pot visitar tot passejant i compta amb molts jardins i zones verdes a cada barri. El lloc més emblemàtic és l’església, amb la seva pica baptismal preromànica (s. VIII) i el seu campanar, caracteritzat per tenir la teulada verda. El Sindicat Agrícola és del prestigiós arquitecte César Martinell. També es poden visitar llocs característics com el nucli antic del poble, la rambla Marinada o els Jardins d’Oriol Martorell. Destaca la tradició de fer castells "a l’antiga" el dia 9 d'agost. Aquesta exhibició castellera és una activitat única en tot Catalunya i es clou amb una sindriada popular al carrer amb el repartiment de 1.400 kg de síndria fresca.

Actualment són pocs els veïns que viuen de la pagesia, tot i que continua pel consum familiar. La principal característica de Llorenç rau en un dinamisme sociocultural inèdit, avalat per la gran quantitat d’entitats que conformen el teixit associatiu llorencenc. La participació ciutadana, en l’entorn de l’associacionisme, ha permès donar a la vila un esperit singular i una vida cultural frenètica impropis d’un poble tan petit.

Ajuntament de Llorenç del Penedès

Alcalde/essa: Jordi Marles Ribas
Secretari/ària: Emma Cejuela
Telèfon: 977 677 106
Fax: 977 678 607
A/e: aj.llorenc@altanet.org
Web: www.llorenc.cat

Adreça
Camí de la Plana, 2 (PL. DE LA VILA, 1)
Llorenç de Penedès - 43712