El Morell

El Morell

Municipi

Comarca: El Tarragonès
Habitants: 3742
Extensió: 5,94 km²

Nuclis de població: El Morell. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

El municipi del Morell està situat al bell mig del triangle definit per les tres ciutats més importants del Camp de Tarragona (Tarragona-Reus-Valls) dins de la comarca del Tarragonès. El castell del Morell, antic Casal dels Montoliu, és d’especial interès. Reconstruït  l’any 1769, el nou castell és un gran casal barroc d’aspecte senyorial que destaca pels esgrafiats d’època neoclàssica de les façanes i on actualment es troba l’Ajuntament. L’església de Sant Martí, també barroca d’estil tardà, és una obra destacable del municipi, així com la Granja dels Frares, antic centre productiu dels monjos cistercencs de Santes Creus.

De l’època romana s’han trobat restes a la zona del terme més propera al riu, entre les quals destaquen una vil·la, dins del complex de Repsol Química, i un mil·liari de l’antiga via romana que unia Tarraco amb Ilerda. El terme és irregular i limita amb el marge dret del riu Francolí. Els seus orígens es remunten al s. XII quan es va construir el primer castell, situat més al nord de l’actual.

Des de la dècada dels 70, la refineria s’ha convertit en la principal activitat econòmica del terme. Les terres de cultiu que encara resten estan destinades principalment al cultiu de l’avellana.

Ajuntament del Morell

Alcalde/essa: Eloi Calbet Ferran
Secretari/ària: Gemma Montserrat Guinovart
Telèfon: 977 840 617
Fax: 977 842 056
A/e: comunicacio@elmorell.cat
Web: www.elmorell.cat

Adreça
Pl. de l'Era del Castell, 5
El Morell - 43760