El Rourell

El Rourell

Municipi

Comarca: L'Alt Camp
Habitants: 372
Extensió: 2,32 km²

Nuclis de població: El Rourell. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

El poble del Rourell se situa al límit meridional de la comarca, en contacte amb el Tarragonès, a la dreta del Francolí. Està format per una sèrie de carrers entorn de la plaça on hi ha l'església parroquial de Sant Pere del Rourell, alçada al segle XVII sobre una d'anterior. L'edifici més important és el casal dels marquesos de Vallgornera, dit el Castell. Es tracta d'un edifici senyorial de planta quadrada, aïllat, amb finestres coronelles gòtiques i portal adovellat, que es conserva en bon estat. La festa major se celebra al mes de juny, per la festivitat de Sant Pere. També es festeja cada deu anys, pel mes d'octubre, la Festa del Sagrat Cor, amb motiu de la qual els carrers s'engalanen amb elements vegetals.

El nom del Rourell és un derivat de roure, arbre que es troba dibuixat a l'escut del poble. Originàriament es trobava integrat dins del terme del Codony. Fou donat entre els anys 1150 i 1158 a Berenguer de Molnells, de l'ordre dels templers que en féu donació a l'organització templera. Es pot afirmar, sens dubte, que fins fa pocs anys el Rourell conservava encara aspectes significatius de l'època feudal.

La seva superfície, la més petita de la comarca, és conreada gairebé íntegrament amb garrofers, vinya i oliveres. Hi ha, també, una explotació avícola.

Ajuntament del Rourell

Alcalde/essa: Carme Basora Ventura
Secretari/ària: Cristina Andreu Domingo
Telèfon: 977 840 502
Fax: 977 840 502
A/e: aj.rourell@altanet.org
Web: www.rourell.altanet.org

Adreça
C. Catalunya, 51
El Rourell - 43142