Cultura

08|10 - 19 h. Conferència inaugural: Valhalla. La conquesta del sostre més gran del món a la Xina, a càrrec d'Edu Marín.

marin

 

Valhalla. La conquesta del sostre més gran del món a la Xina

08|10 - 19 h.

Auditori de la Diputació

Edu Marín ens farà gaudir de la seva gran aventura a la Xina. Així es comunicava Marín el 20 de març de 2019: “Avui hem arribat al Valhalla, el sostre més gran del món”, frase amb què anunciava l’encadenament del seu ambiciós projecte al gran arc de Getu, a la Xina. La línia de catorze llargs Valhalla té una longitud de 390 m i arriba a una dificultat de 9a+. Es tracta d’una de les vies en paret més dures del planeta, i concretament del sostre més dur mai escalat en lliure. L’escalador català va invertir un total de sis mesos en el projecte, repartits en tres viatges, en què el van acompanyar el seu pare, Francisco Novato Marín, i el seu germà, Alex Marín. Una ascensió única i a l’abast de pocs, on l’escalada es va convertir en només una part d’una gran aventura en un racó remot de la Xina.

Edu Marín (Barcelona, 1985), escalador, va començar a escalar als dotze anys, als tretze va encadenar el seu primer 8a, als catorze anys va fer el primer 8b i als disset anys va aconseguir el primer 9a. Des de llavors ha escalat més de trenta 9a i cinc 9a+, i va assolir la mítica via Chilam Balam 9a+/9b. Actualment, està treballant de valent per pujar al següent nivell.

Es va dedicar a l’alta competició durant deu anys. El 2002 es va proclamar campió d’Europa juvenil a Eslovènia (Kranjska Gora), el 2003 campió del món juvenil a Bulgària (Veliko Tàrnovo), el 2006 campió de la Copa del Món a França (Chamonix), campió d’Espanya d’escalada a Motril i campió d’Espanya de bloc a Marbella. Després d’una greu lesió, el 2012 deixa l’alta competició. Va ser llavors quan va canalitzar tota la seva experiència per assolir els multi-pitch més difícils del món.

Edu diu que l’escalada sempre ha estat present a la seva família. Va ser a Gelida el 4 de juny de 1999, la seva primera ruta 8a, “La Boca Plena de Sika”, on va sentir que havia nascut per a aquest esport i va decidir que seria l’escalada la seva escola de vida. L’escalada crea vincles molt forts, l’amistat i la humilitat són clau per a ell. Juntament amb la constància i la disciplina, que li permeten afrontar els grans reptes de la seva carrera com a atleta d’elit. Valhalla és l’èxit més gran aconseguit fins ara.