Arxiu General

L'Àlbum de l'Arxiu recorda la inauguració de l’exposició de Rafael Bartolozzi al Museu d’Art Modern de Tarragona l’any 1993

Aquest projecte de difusió publica fotografies històriques
  • Publicat15/03/2023

El dia 27 de febrer de 1993 es va inaugurar al Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona (MAMT) l’exposició antològica “Bartolozzi Margodí” a càrrec de l’artista Rafael Bartolozzi amb la seva col·lecció privada particular.

Bartolozzi va néixer el 1943 a Pamplona, però va viure a Catalunya a partir de l’any 1964, quan va iniciar els seus estudis artístics a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi i a l’Escola de Pintura Mural de Sant Cugat del Vallès. Posteriorment es va traslladar a Vespella de Gaià, on fixà la seva residència fins la seva defunció el 2009 als 66 anys.

El seu estil artístic s’inicià en l’abstracció per convertir-se en un dels representants de la Neo-figuració, a partir de la seva arribada a Barcelona (1963). Aquest període s’allarga fins els anys 80, quan entra en una etapa de recerca personal, influït per diferents corrents artístiques internacionals del moment, com l’expressionisme alemany i l’art pop americà. Els darrers anys, la seva pintura manifesta una tendència molt onírica, demostrant així la seva admiració per Joan Miró.

La seva trajectòria professional també destaca per haver rebut diversos guardons internacionals i haver representat col·lectivament l’estat espanyol a la Biennal de Venècia de 1980.

La seva obra es troba exposada a diferents museus, tant de territori nacional com de l’estranger, i comprèn: actes, performances, edicions, escultures de polièster, bronze i marbre, a més de nombroses exposicions individuals i col·lectives. També va pintar diverses cases i edificis i va realitzar una sèrie d’escultures-font per a espais públics.

La retrospectiva que es va realitzar a Tarragona, ara fa 30 anys, consistí en la primera gran antològica d’aquest artista internacional i es va plantejar com un homenatge de Bartolozzi a la terra on residia, ja que l’any 1993 es complien 20 anys de la seva arribada a la Finca Margodí de Vespella de Gaià i 30 anys de la seva pràctica artística.

La mostra aplegava 115 obres, comptant quadres, escultures i fins i tot ceràmica, que es van dividir entre el Museu d’Art Modern i el Palau de la Diputació de Tarragona. El MAMT allotjà la Col·lecció Margodí, un recull de pintura i escultura de 90 obres que s’emmarcaven entre els anys 1966 i 1992. Al seu torn, el Pati del Palau va acollir una col·lecció d’aquarel·les i litografies, sota el títol “Flora i Fauna del Tarragonès”.

L’exposició s’ideà com a itinerant per d’altres seus nacionals i internacionals i es complementà amb la publicació d’un llibre que recopilava la seva trajectòria pictòrica, editat per l’editorial Columna dins la seva col·lecció Tamarit, i l’elaboració d’un catàleg, a càrrec del MAMT, emmarcat en la seva sèrie dedicada a exposicions temporals. Aquestes publicacions es van presentar durant l’acte d’inauguració que fou encapçalat per l’aleshores president de la Diputació, Josep Mariné Grau, i comptà amb la presència de l’aleshores director del Museu, Xavier Ricomà Vendrell.

El projecte 'L'Àlbum de l'Arxiu General de la Diputació de Tarragona' es pot consultar, juntament amb altres informacions referides a aquest servei, a l'apartat de l'Arxiu de la web de la Diputació.

L'Àlbum de l'Arxiu recorda la inauguració de l’exposició de Rafael Bartolozzi al Museu d’Art Modern de Tarragona l’any 1993
L'Àlbum de l'Arxiu recorda la inauguració de l’exposició de Rafael Bartolozzi al Museu d’Art Modern de Tarragona l’any 1993

Més informació