Ens locals

Aprovat el PERTE Aeroespacial, que destinarà prop de 4.500 milions d’euros per l’impuls de la R+D+I

  • Publicat31/03/2022

Amb aquest Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) administracions públiques, empreses i centres de R+D+I treballaran en coordinació per reforçar les capacitats de la indústria aeronàutica i la de l'espai. Impulsaran el desenvolupament i la implantació de tecnologies innovadores, entre les quals s'inclouen les que donen suport al desenvolupament de l'avió de zero emissions. El PERTE Aeroespacial també pretén reforçar la posició d'Espanya al sector de l'espai amb iniciatives com la creació de l'Agència Espacial Espanyola, que establirà mecanismes nous per coordinar les activitats espacials a nivell nacional i la participació espanyola en programes internacionals.

Es tracta d´un PERTE amb caràcter internacional. Planteja la col·laboració espanyola amb Portugal amb iniciatives com el desenvolupament de la Constel·lació Atlàntica, un programa satel·litari d'observació de la Terra amb què Espanya i Portugal monitoritzaran fenòmens com el canvi climàtic. Amb aquesta col·laboració amb Portugal aquest serà el primer PERTE que inclogui finançament del pla de recuperació d'un altre país. D'altra banda, el PERTE integra també la quota espanyola a l'Agència Espacial Europea ja que, a més dels serveis prestats per aquesta agència al nostre país, els retorns a territori nacional associats a aquesta contribució són una font d'ingressos fonamental per a la indústria espacial espanyola.

A Espanya l'aeroespacial és un sector estratègic que suposa gairebé l’1,2% del PIB nacional i el 5,4% del PIB industrial. El PERTE Aeroespacial preveu mobilitzar prop de 4.533 milions d'euros entre el 2021 i el 2025, amb una contribució del sector públic d'uns 2.193 milions d'euros i una inversió privada de prop de 2.340 milions.

El PERTE Aeroespacial contribuirà de manera decidida a vèncer en els propers anys els principals desafiaments als quals s'enfronta la indústria aeroespacial. D’una banda, les conseqüències de la crisi econòmica amb efectes globals i particulars al sector i, per l’altra, els processos de transformació econòmica, social, mediambiental i de política internacional que determinen en bona mesura el futur del sector.

Els objectius específics del PERTE s'articulen al voltant de tres pilars: aeronàutic, espacial i transversal. D'una banda, els objectius del pilar aeronàutic són capacitar la indústria en tecnologies i sistemes zero emissions per a aeronàutica; desenvolupar demostradors en l'àmbit de les aeronaus multipropòsit i vehicles aeris no tripulats (UAV); així com avançar en el desenvolupament d'infraestructures aeronàutiques per complir els requisits del reglament del cel únic europeu.

Els objectius específics del pilar espacial són millorar les capacitats del sector de l’espai en el disseny de càrregues útils relacionades amb el control mediambiental, les comunicacions quàntiques i la seguretat en cooperació internacional, i posicionar el sector espacial al mapa europeu de l'ús comercial de l'espai.

El pilar transversal, que afecta els dos subsectors, es marca com a objectius específics impulsar actuacions d’innovació, sostenibilitat i digitalització en centres fabrils; fomentar la capacitació i formació orientada al sector aeroespacial; cohesionar i connectar l'ecosistema d'innovació a l'àmbit aeroespacial, i habilitar fons publico privats per reforçar les empreses del sector.

Satèl·lit espacial
Satèl·lit espacial