Cultura

Art amb segell tarragoní per explicar l'escultura moderna: el MAMT cedeix una obra de Salvador Martorell a la Fundació Miró per a l'exposició 'El sentit de l'escultura'

S'hi pot contemplar fins al 6 de març, al costat d'obres de Joan Miró, Antoni Gaudí, Bruce Nauman, Alexander Calder o Lygia Clark
  • Publicat02/12/2021

Un bust de l'escultor Salvador Martorell on apareix amb abundants cabells pentinats enrere i una cigarreta als llavis mostra als visitants de la Fundació Miró de Barcelona aspectes com l'expressivitat o el realisme en l'art escultòric. L'obra, un autoretrat del mateix autor, forma part de l'exposició 'El sentit de l'escultura', comissariada per l'escultor David Bestué i que es pot visitar fins al 6 de març de 2022 a l'emblemàtic museu barceloní (https://www.fmirobcn.org). La peça prové del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, que l'hi ha cedit temporalment. La peça 'Autoretrat' de Salvador Martorell data de 1917, fa 27 cm d'alçada i està feta amb pedra de la Sénia.

 

La mostra incideix en la gran transformació que ha experimentat la pràctica escultòrica en els darrers temps, alhora que deixa constància de l’impacte que els orígens de la disciplina continuen exercint en els artistes actuals. Entre altres aspectes, aprofundeix en el concepte de còpia, de materialitat, d’espai entre subjecte i objecte o de representació del cos humà com a repte central de la disciplina. L'exposició abraça un ampli arc temporal que arrenca en època premoderna i aborda principalment el període entre començaments del segle XX i l’actualitat. Consta d'un centenar d'obres de seixanta-cinc artistes d’arreu del món, com ara Antoni Gaudí, Julio González, Alexander Calder, Joan Miró, Salvador Martorell, Lygia Clark, On Kawara, Bruce Nauman, David Medalla, Eva Lootz, Susana Solano, Pipilotti Rist, Marisa Merz i Sarah Lucas.

 

Salvador Martorell

Salvador Martorell i Oller (la Canonja, 1895-1968) va iniciar la seva formació al Taller Arana i Bru de Tarragona. L'any 1914 es va traslladar a Barcelona, on va estudiar un any a l’Escola de Llotja. Becat per la Diputació de Tarragona, va ser a París entre 1918 i 1919. Va treballar com a professor al Taller-Escola de Pintura i escultura de Tarragona (1934-1938) i a l’Escola-Taller d’Art de la Diputació de Tarragona (1947- 1965). La seva obra vinculada formalment al noucentisme, mostra un gran domini de la tècnica i una gran sensibilitat en el tractament de la figura humana. Salvador Martorell va obtenir la medalla d’Or de l’Exposició Internacional d’Arts Decoratives de París, l'any 1925.

L'exposició a la Fundació Miró de Barcelona. A l'esquerra, l'obra de Salvador Martorell. Foto: Fundació Miró /  Davide Camesasca:
L'exposició a la Fundació Miró de Barcelona. A l'esquerra, l'obra de Salvador Martorell. Foto: Fundació Miró / Davide Camesasca:

Més informació