Sostenibilitat

Catalunya celebra la Setmana Europea de l'Energia Sostenible amb l'objectiu d'accelerar la transició energètica

Sota el lema “Nou model energètic, l’única tendència que no passa de moda. Habitatges eficients, autoconsum energètic, mobilitat sostenible”, es convida la ciutadania a canviar la seva relació amb l’energia.
  • Publicat26/09/2022

Europa celebra, entre els dies 26 i 30 de setembre, la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, amb la finalitat de fer una crida a la ciutadania perquè participi i acceleri en la transformació del model energètic. Sota el lema “Nou model energètic, l’única tendència que no passa de moda. Habitatges eficients, autoconsum energètic, mobilitat sostenible”, la Setmana ja compta amb un centenar d’adhesions i més de 60 activitats programades.

L’actual context d’emergència climàtica i d’inestabilitat geoestratègica fa imprescindible accelerar el pas d’un model energètic centralitzat i basat en les energies fòssils cap a un de descentralitzat, sostenible i democràtic, fonamentat en l’estalvi i l’eficiència energètica i en les energies renovables. Per això, la Setmana identifica l’autoproducció d’energia, la rehabilitació energètica de les llars i la mobilitat sostenible com aquells grans àmbits on persones i empreses ja poden prendre decisions que els permetin canviar la seva relació amb l’energia i, en conjunt, avançar cap a un model energètic més autosuficient, net i inclusiu. L’objectiu final d’aquesta transició és assolir la descarbonització de la societat catalana l’any 2050.

La Setmana posa l’accent la necessitat d’actuar ja per construir aquest nou model energètic. Per això, totes les activitats i recursos que es posaran a disposició de la ciutadania estan orientades tant a explicar els arguments que justifiquen la necessitat de canviar la forma en què les persones i empreses utilitzen l’energia, com també a mostrar i concretar les alternatives que hi ha per fer-ho.

Portes obertes a l’energia sostenible

L’edició d’enguany presenta com a principal novetat la iniciativa ‘Portes obertes a l’energia sostenible’, en la qual les administracions i també algunes empreses obriran a la ciutadania edificis i equipaments que disposen d’instal·lacions de producció d’energia renovable o d’eficiència energètica. Aquestes visites aniran acompanyades de les corresponents explicacions o activitats complementàries, i serviran per mostrar que Catalunya ja està transformant el seu model energètic.

Aquesta iniciativa s’afegeix altres activitats tant presencials com telemàtiques que permetin posar a disposició de la ciutadania eines i coneixements per modificar la seva relació amb l’energia. Mitjançant tallers, cursos o exposicions itinerants, es pretén aprofundir en temes com la contractació i la gestió de l’energia, l’autoconsum amb plaques solars fotovoltaiques, l’eficiència energètica a la llar, el vehicle elèctric, la infraestructura de recàrrega o la rehabilitació i la certificació energètica d'edificis. El catàleg virtual de recursos de les entitats organitzadores completa aquestes activitats amb eines i dades que permeten a la ciutadania prendre decisions per avançar en el nou model energètic.

La diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments de la demarcació l'Escape Room sobre l'emergència climàtica, que pretén fer prendre consciència sobre els efectes que està provocant el canvi climàtic.

 

Totes les activitats de la Setmana es poden trobar a la pàgina web de l’ICAEN.

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).

nou model energètic
nou model energètic