Ens locals

Les empreses públiques assumeixen el 54% de les licitacions dels fons europeus

  • Publicat13/05/2022

Les administracions que més ràpid han estat capaces de licitar l'arribada dels fons europeus són les de dret públic, principalment empreses públiques. El desplegament del finançament europeu ha evolucionat de forma ascendent després d’uns inicis molt modestos fins a assolir uns 5.000 milions d'euros fins al mes de febrer complet. D'aquesta quantitat, 2.700 milions els van assumir les empreses públiques, el 54% del total. Són dades extretes de l'anàlisi de licitació de fons europeus d'Esade.

La capacitat administrativa del sector públic impulsa a Adif a licitar prop de 2.440 milions d'euros, pràcticament la meitat dels fons europeus licitats fins a la data. El focus principal de les licitacions ha estat la construcció d'infraestructures, a més dels serveis de transport terrestre.  Per activitat econòmica se centren en un 70% en treballs de construcció, segons l'informe d'EsadeEcPol. Per ministeris, destaca que la despesa associada a la pandèmia impulsi Sanitat a licitar fons europeus per valor de 867 milions d'euros, quantitat en bona part provinent de l'execució del React-EU, assenyalen. El de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana es col·loca en segon lloc, tot i que molt llunyà amb 134 milions. Indústria, Comerç i Turisme ha sol·licitat uns 400.000 euros.

A les entitats amb caràcter públic li segueixen l'Administració General de l'Estat (AGE) amb aproximadament la meitat d'inversió que les entitats de dret públic i les comunitats autònomes amb poc més de 800 milions. En l'últim lloc estan les entitats locals amb una presència testimonial en l'execució de fons que podria explicar-se per la distribució en cascada d'aquests fons des de l'AGE cap a la resta d'administracions, una cadena en la qual les administracions locals són l'últim esglaó.

Per punts geogràfics, l'evolució dels fons mostra que en el rànquing de comunitats autònomes Castella-la Manxa i Galícia van al capdavant en el ritme de licitacions amb més de 200 milions i Catalunya, La Rioja, Melilla i Navarra van a la cua,  totes amb menys de 5 milions activats. 

Percentatges.
Percentatges.