Ens locals

El govern espanyol convocarà ajudes per valor d'11.000 milions d'euros durant el segon semestre de l'any

  • Publicat16/06/2022

El desplegament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha aconseguit ja velocitat de creuer i està jugant un paper clau en la ràpida recuperació de l'ocupació i la inversió, que s'intensificarà en el curs de 2022. El govern espanyol ha aprovat i llançat fins a la data, onze Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE), amb gran capacitat tractora del creixement econòmic, l'ocupació i la competitivitat i amb un alt component de col·laboració publicoprivada, així com entre administracions públiques.

Fins ara ja s'han resolt, estan obertes o en procés d'avaluació més de 60 convocatòries dels PERTE, que suposen el desplegament de 6.600 milions d'euros d'inversions. Totes les comunitats autònomes compten amb alguna empresa o centre de recerca implicat en el desenvolupament dels PERTE ja aprovats.

Des de l'aprovació del Pla de recuperació, fa menys d'un any, s'han assignat a les comunitats autònomes més de 15.500 milions d'euros dels fons europeus per a inversions del pla per a l' execució d'inversions en el marc de les seves competències. Aquestes transferències se sumen als 15.000 milions d'euros transferits dels fons REACT EU per finançar la resposta immediata a la pandèmia, fonamentalment en l'àmbit de la sanitat, l'educació i les ajudes a empreses.

Les autonomies que més fons han rebut del Pla de recuperació són Andalusia (2.547 milions d'euros), Catalunya (2.181 milions d'euros), Madrid (1.652 milions d'euros), Comunitat Valenciana (1.426 milions d'euros), Illes Canàries (1.082 milions d'euros), Castella i Lleó (983 milions d'euros) i Galícia (907 milions d'euros).

Amb aquests fons les comunitats autònomes han pogut realitzar ja inversions importants, com la creació de 120.000 places de formació professional, inversions en educació de 0 a 3 anys, requalificació del professorat, polítiques actives d'ocupació, així com renovació de flotes de transports -dins del programa MOVES- i l'extensió de la banda ampla en polígons industrials o centres empresarials, entre altres exemples.

També destaquen els Plans Complementaris de Ciència, en els quals totes les comunitats autònomes participen en algun programa. Aragó, País Basc, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Galícia són les regions amb major participació en ells.

Per seguir facilitant l'accés als fons europeus a empreses i entitats s'ha posat a la seva disposició a la pàgina web del Pla de Recuperació una presentació amb les convocatòries previstes per al segon semestre de l'any per un import d'11.000 milions d'euros.

A 31 de maig de 2022, el percentatge d'execució del pressupost autoritzat a l'administració general de l'estat s'acosta al 42% del crèdit total, mentre que el crèdit compromès frega el 30%. A més, les obligacions reconegudes se situen al voltant de l'11%.

Espanya continua sent el país més avançat en l'execució del Pla, sent el primer país a sol·licitar el segon desemborsament, corresponent al primer semestre de 2022, per import de 12.000 milions d'euros, davant el compliment de 40 fites i objectius.

https://www.dipta.cat/temes/ens-locals/next-generation-info/convocatories-previstes-pels-propers-sis-mesos

Ajuts econòmics del segon semestre
Ajuts econòmics del segon semestre