Ens locals

Igualtat destina 12,9 milions d'euros per a la posada en marxa del Pla d'Inserció sociolaboral per a víctimes d'explotació sexual i dones en situació de prostitució

  • Publicat03/08/2022

El Consell de Ministres ha donat llum verda al Reial decret pel qual es regula la concessió directa de subvencions del Ministeri d'Igualtat a diverses entitats per a la inserció sociolaboral de dones i nenes víctimes d'explotació sexual i dones en contextos de prostitució, en el marc del Pla de Recuperació,  Transformació i Resiliència.

Amb l'aprovació d'aquest Reial decret, Igualtat fa el primer pas per a posar en marxa el I Pla d'Inserció social i laboral, la primera política pública d'aquestes característiques, que serà presentat al mes de setembre en un acte entre el Ministeri d'Igualtat i les entitats que ho duran a terme.

Aquest Reial decret s'emmarca en el full de ruta del Ministeri d'Igualtat per lluitar contra l'explotació i l'explotació sexual, així com per oferir alternatives socials i laborals per a les dones que es troben en contextos de prostitució. Es preveu que des de la seva implementació el mes de setembre i fins al 2026, data de finalització del Pla, s'arribi a prop de 30.000 dones a les quals s'oferiran condicions materials que els permetin sortir de la violència.

L'aprovació d'aquesta mesura en Consell de Ministres i Ministres permet continuar completant l'itinerari d'atenció per a víctimes de tracta, explotació sexual i dones en contextos de prostitució ja que les dones podran accedir als drets d'inserció social i laboral que es plantegen amb el model d'acreditació aprovat en el Reial decret llei 6/2022,  de 29 de març, pel qual s'adopten mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna i en la Conferència Sectorial d'Igualtat del 27 de maig.

Metges del Món, Adoratrius, Dones en Zona de Conflicte, APRAMP i Fundació Creu Blanca duran a terme, en el conjunt del territori, actuacions encaminades a la inserció sociolaboral i d'acompanyament a les dones víctimes d'explotació sexual, i en contextos de prostitució, establint itineraris integrats de amb pràctiques en empreses,  suport en la recerca laboral i entrenament per afrontar entrevistes de feina. També podran en marxa un telèfon gratuït d' informació, orientació i derivació sociolaboral, així com assistència en els processos de regularització d' aquestes dones.

Els equips hauran d'estar formats per professionals sanitaris, socials, juristes i psicòlegs que donin suport tant a les dones com als seus fills i filles establint itineraris d' inserció socioeducativa i de formació a menors, acompanyament que reforci les vies de sortida de la prostitució i suport en l'accés a l'habitatge.

imatge de recurs
imatge de recurs